Sunday, May 31, 2009

janji yg termungkir...

pagi ni merupakan pagi ahad yg sgt bersemangat... semangat gile nk study.. sumenye lantaran tdo awal gile mlm td biarpun telah terbongkang selama 4 jam di siang hari..

wpun kebiasaan hari Ahad aku pegi Pasar Tani yg selangkah kera je jaraknye ngan umah aku, namun pagi ni aku cube menyiksa diri.. selagi xabes bace topic breast, jgn harap boleh keluar... pkul 6 dah start study.. bace punye pace.. biaselah kalo dh jarang membaca mmg la punggung senang panas.. kemalasan menjelma.. tapi kugagahkan diri.. sayup2 kedengaran di kejauhan ufuk barat daya, suare pakcik pasar berceloteh... "mulah, mulah!! 3 barang lima linggit.. 3 barang lima linggit..." bukan aku tertarik ngan offer tu, tapi tertarik ngan suasana pasar tu.. xpe.. aku tabahkan diri.. study lagi.. then rehat jap.. bukak la facebook.. terbukak plak facebook member aku bernama Madey yg merupakan duta tak rasmi Jalan2 carik makan (versi radio.. penah apply kt TV 3 tp kene rejek!! haha!! radio je la yg terima)

tertengok plak dia nye misi menembam diri kt Medan Ikan Bakar Sabak Awor

ape lagi.. meleleh la air liur aku.. siap ngan acid brash lagi.. regurg ngan pedih ulu hati menyusul kemudian.. terus terkemiksulami kepala otak aku nk masak ikan bakar.. la tu gak g capai beskal, g pasar.. terus lupe topic breast xabes lagi...

nk carik ikan pari kt pasar tani, mmg susah.. biase ade ikan2 sungai je.. so mengayuh la aku g pasar besar...


tgh2 carik ikan pari, ternampak plak makcik yg sgt mengingatkan aku kt mak aku.. (wpun mak aku bukan keje kt pasar..) baik giler... so aku pn tengok la ikan2 yg dia jual.. ikan tombak.. xpenah aku dengar pon name.. tp nmpak cm sedap.. beli je la.. sekilo rm12.. mahal bisenye sedap.. aku amek yg sekilo...

then g pasar tani..

carik sarapan.. cm biase beli nasi lemak makcik ngan anak2 yg tembam dan sate yg sgt sedap..

then balik umah aku start le mengonyak dapur..

ni mende2 yg kene blend



then siap blend, tumis



siap tumis, lumurkan atas ikan yg dh siap dibersihkan



bungkus aluminium foil, then letak atas kuali... ingat bahagian yg kilat kt luar.. yg pudar kt dalam
api biar kecik.. kalo takut api tak rata, jgn gerak2kan ikan.. just gerakkan kuali... lagi senang.. takut aluminium foil koyak..

agak2 sebelah dah masak, balikkan ikan..

akhirnya siap..



memang sedap.. tp isi ikan tombak ni tebal sgt.. tak best sgt kalo compare ngan ikan yg nipis2 sket cm pari ke.. aji2 ke..

wpun gembire makan.. tp aku ttp sedikit sedih.. masih gagal mencari weekend yg productive... janji telah termungkir...

13 comments:

madey said...

kenyataan palsu..mndai2 wat citer aku pernah apply kat tv3...

lain kali link laa aku nye url album tue..kan ade function link mase create post tue..senang org tekan, trus buka..xyah copy paste

bertuahnye...pndai btol ko masak...(aku tau ko tgah tersengih2)

sile study...jgan tdo lepas nih!!!!

Awis Qarni said...

wu.. lepas ni, ngan perut kenyang cenggini kene g ward cover patient...

madey said...

ko makan sorg jek ikan tue?

Awis Qarni said...

yup.. aku ajak member, dia rase sket je.. wpun puji sedap tp sbb dia tgh kenyang.. dan housemate aku b ukan jenis yg gelojoh sgt.. wpun boleh je nk makan, tp keseganan dan kesopanan mereka amat tggi..

madey said...

bagusnye...kalo aku, sah2 time ko masak tue aku dh pure2 nyibukkan diri kt dapur...wakakaka

najikhin86 said...

belajar topic breast?? gulp!

sehari belajar pn aku tk kisah! sure byk gambar yg best kn?? kn??

nwy bab mmsak ikan ni aku mmg tatawu sgt..igt nk blajar gak msk ikan.. tp tula kat sini manede jual ikan fresh..sume diproses.. klu kat rumah pn aku main mkn je ape mak aku msk.. bkn nk tnye pn name ikan tu..ikan yg btol2 aku knal cume ikan keli ngan ikan kembung.. tula klu kat msia bkn nk follow parents aku gi pasar.. yela dorg gi pagi, aku masih tbongkang ats katil.. aiseyh..

N u F a S said...

slm, wah, kagum betul dgn lelaki yg pandai memasak...XDDD

Awis Qarni said...

Madey: sbb tu budak umah aku sume slim2 belaka..

Buyet: ianya tak seindah yg disangka...

NuFas: bukan chef2 terkenal sume laki ke?

Anonymous said...

Bagusnya bakal doktor pandai memasak..bersih dan berkhasiat..boleh sempat ye tgh2 study pastu ke dapur..hehe

Awis Qarni said...

aku tak pandai masak pon sebnarnye.. aku hanye suke masak... sbb tu tunjuk gambar je.. tak kasik rase..

Anonymous said...

Apa salahnya bg org rase..kalo org komen..kita cuba buat yg terbaik lg la..tp tgk dlm gambar tu cam sedap je..saje nk share petua kalo nk elak ikan tu dr rasa hanyir dan nak lebih fresh gaulkan ikan tu dgn sikit gula dan garam. x pe2 keep it up! hehe

Anonymous said...

sori2 suka sgt bg komen lagi..kalau buat dgn ikan terubuk lagi sedap..isinya sgt sedap tp kena tahan dan sabar sbb byk tulang yg halus2 dlm isinya..ikan terubuk antara ikan yg mahal jugala..

Awis Qarni said...

sori.. aku sgt xsuke ikan terubuk.. sedapnye lebey sikit je drpd kerapu.. tapi sakit ati time makan melampaui batas..

papehal pn, thanx for the advise.. ikan laut sedap kalo ade rase hanyir2 laut.. ikan sungai yg leceh.. nk2 yg ade sisik.. nk hilang hanyir lagi, rendam ngan air asam jawa then sedut lendir2 ikan ngan lumur tepung.. insyaallah hilang hanyir

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin