Friday, January 29, 2010

Semua ibu pun akan bangga…

Cuti lagi.. seperti yg aku plan, aku nk abeskan byk masa tolong abang aku kt bakery.. at least teman dia sembang.. sedang aku sibuk kemas2 meja, tetibe datang sorg makcik.. macam ku kenal makcik ni.. tetibe teringat kisah 6 tahun lalu…

-------------------------------------------------

Time tu aku dh masuk matric UIA.. balik JB jap.. dan mcm biase pegi kedai tolong2 abang aku.. tgh tolong2, makcik yg same dtg.. aku mmg kenal dia sbb dia mak member aku… Azam (bukan nama sebenar)..


Lepas bertanyakan mcm2 kek yg kompem kedai aku xkan buat, dia pn bertanye aku,

“eh, kamu ni kawan Azam kn? Kt mane skrg ni?”..

“saya kt matric UIA…”..

“oo.. Azam dpt gi US (bukan tempat sebenar)… kamu buat ape kt UIA? Jadi ustaz ke?”

“tak.. saya buat medic…”

“oo… medic… tapi Azam gi US buat master terus tau..” tak nak kalah.. siap ade ‘tapi’.. haha!

Aku balas balik “tapi makcik, saya grad nnti dpt title ‘Dr’.. haha!!” tapi aku balas dlm hati je la.. gile bongkak kalau jawab cmtu kn..

Then makcik tu pegi tanpa beli ape2… wpun sblm tu dia ade tnye cheesecake.. lepas aku jawab ade jual cheesecake, xde pulak dia nk beli.. haha!!


---------------------------------------------------------


Then selepas 6 tahun dia dtg lagi…

Masuk2, seperti 6 tahun lalu, dia bertanya mende2 yg xde… lepas tu dia Tanya aku,

“ni adik-beradik Awis kan? Awis kt mane?” (mungkin aku tak sekurus dulu.. so dia x kenal.. haha!!)

“saya la Awis… ni mak Azam kan?”

“ooo… ni Awis.. Azam kt US lagi tgh sambung Master dia… bulan depan adik dia pulak nak pegi US ni.. dpt tawaran mcm dia gak.. ”

….dan fahamlah aku tujuan kehadiran makcik ni.. haha!!!

Dan seperti biase, makcik ni pergi tanpa mmbeli apa2..
Tapi.. salah ke makcik tu nak bangga? Ibu mana la yg tak bangga akan kejayaan anak2… banyak antara kita yg agak jelik dgn ibu2 yg bercerita ttg anak masing2.. tapi kite kene sedar, itu la hiburan mereka.. aku refer kpd aku sndiri gak… kadang2 ianya berlaku kepada ibu bapa kite sndiri… biarlah mereka nak berhibur…

Saturday, January 2, 2010

Hantaran: antara hadiah dan harga

Pejam celik pejam celik, dah nk abes pn cuti sekolah... cuti sekolah yg paling byk member aku kawen.. bile sebut pasal kawen, antara topik paling hangat - hantaran.. ade yg sederhana, ade yg rendah je.. ade yg ikut kelulusan anak.. kalo anak jiran lepasan SPM dah 8K, anak dia ade master, so kene at least 15K.. mcm2 ragam... ape2 hal pn, aku x nk komen ape2 psl herge tu... tu terpulang kpd budi bicara masing2.. kalo tak setuju, cube2 la berbincang.. mane tau boleh kurang?..


Cume nak share sikit pasal pernikahan kakak aku suatu mase dulu.. mgkin pernah aku citer sebelum ni, tapi tak penah post kt sini..

Pernikahan ni berlaku dlm tempoh yg agak pantas.. berlaku beberapa bulan lepas keluarga lelaki masuk meminang.. time rombongan dtg, perbincangan tentang hantaran berlaku (seperti biase..)..

time ni mak aku terpikir dlm hati, "alamak... susahnye nk ckp pasal hantaran ni.. nk mahal2 mcm jual anak pulak..." "kalo kire2 budget utk kenduri, kelengkapan katering dah ade sendiri punye... so xpayah masuk budget utk tu... upah tukang masak + beli barang2 masak x sampai 4 K kot.. sewa dewan Alumni UTM murah je sbb ahli, so xyah kuar duit sewa kemah, sewa kerusi... jimat lagi... kad jemputan murah je kot.. boleh buat sendiri... kek kawen, buat sendiri... hadiah utk tetamu? bagi kek potong2 je la.. buat sendiri gak... mmm... budget tak smpai 5 K pon... ok la.. 5 K je la..."

tapi risau plak ngan Ayah aku... takut dia pemurah sgt... letak 2 K je nnti, tak cukup budget la plak... so berdebar2 tggu ayah aku decide...

dan ayah aku pn bersuara, "hantaran ni merupakan satu hadiah kn? hadiah dari pihak lelaki utk anak saya dan keluarga... malu la saya kalau saya sendiri yg tetapkan hadiah utk kami...."

......dan pihak keluarga lelaki menghadiahkan jumlah hantaran yg tak terpikir banyak nya... alhamdulillah... plus "salam keruk" para tetamu lagi, mmg byk gak duit dapat dari kenduri tu..

tapi ni untung sbb family abg ipar paham bahasa dan turut berbalas budi bahasa.. kalo jenis yg tak paham bahasa, susah gak kn?? kite mintak dia yg tetapkan, dia bagi tepak sirih je.. lagi parah.. haha!!

(harap2 dpt bapak mentua mcm ayah aku.. hehe.. )

The Coolest World Photos - iGetty.com

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin