Wednesday, July 29, 2009

Koleksi lama...

baru kejap td, tangan aku gatal.. gatal nk menggeledah barang2 lama.. nk carik satu cd penting.. tengah2 geledah tu, tetibe terjumpe satu CD...

Cd ni bertajuk Art-... tak ingat la pulak yg aku penah ade CD ni... so aku pn bukak.. dan terimbas la segala memori semalam...

ni sume aku wat time semester last kt matric dan 1st block 1st year kt UIA nih... ni je la yg aku mampu sumbang utk dakwah.. nk cakap xpandai.. nk wat penulisan ilmiah, mmm... berkaryapek pandai la.. so melukis la jadi harta utama aku...

yg ni aku lukis time kt matric... present psl aurat wanita... fesyen2 bertudung terkini... ade satu yg sgt la dahsyat.. xsampai hati nk upload utk post ni.. haha!!!



yg ni plak, time dh masuk UIA... gambar gadis2 sopan la konon.. haha!!

bukan perempuan je kn yg ade aurat.. so xadil la kalau xtegur lelaki skali...
(IMC tu Indera Mahkota Kampus- kampus utama UIA Kuantan... TC-Teluk Cempedak.. pantai yg famous kt Kuantan).. aku silap kt kartun ni.. kt pantai timur mane ble nampak sunset.. haha..

Tajuk Poster kt bawah ni, "Tutuplah Aurat Walau di Mana Sahaja, Walau Siapa Jua...".. aku suke giler poster ni.. (ujub...)

yg ni plak pasal larangan menyerupai jantina lain...

walaupun menyerupai dgn cara yg sopan, yg haram tetap haram!!!

karya yg last ni, aku xpernah publish kt mane2...sbb.. aku sendiri pn xpaham sgt ape yg cube aku sampaikan... gambar asal, pompuan yg tgh duduk tu pakai tudung moden, dgn gaya hidup moden yg jauh menyimpang dgn Islam.. siap hisap rokok lagi.. pastu aku buang rokok tu sbb nmpak cm radikal sgt.. pastu.. aku cm blank.. last2 simpan je gambar ni.. x print... at least dpt mantapkan skill mewarna...

semua yg aku lukis kt atas, dah penah print utk pameran2 berbentuk dakwah.. Alhamdulillah.. dpt gak sumbang sikit.. harap dgn post kt blog ni pn boleh jadi sbhgian drpd dakwah... boleh la claim kt akhirat nnti...

Sunday, July 26, 2009

Bukit Gambang Water Park



aku baru je wat new post kt blog batch aku lepas sorg member nama Sheth bagi idea.. post tu aku kasik tajuk "Bila brothers 10th batch plak ber'aksi'.." tajuk ni bersempena tajuk post seblom tu, "Bila sisters 10th batch beraksi".. haha.. sister g lawan futsal, kitorg g maen kt water park.. haha..

pastu terpikir plak.. mcm nk wat post yg same kt blog aku sendiri.. tapi malas la plak.. so aku pn meng"copy" dan "paste" je la plus edit sket2.. tmbah bbrape gambar..

ni la citer yg aku copypaste tu...

Pagi tadi, lantaran terpengaruh dgn iklan berbau angkuh yg berbunyi, "Bukan semua Taman Air dibina setaraf", 14 org brothers dgn penuh bersemangat juang pegi ke Bukit Gambang Water Park.. ni antara gambar2 sepanjang program riadah ni..

"Huuuuuhhhh!!!!" lafaz semangat dilaung..










kami 13 org tak tmasuk sheth yg amek gambar..



riang ria...





riang ria yg x hilang..



sheth yg cacat cube panjat pokok kelapa yg tinggi

sekujur jasad kaku ditemui..mungkin kerana terjatuh pokok kelapa





menanti air jatuh dgn penuh debaran...

"oooppp!! air dah nak jatuh!!!"

basah sudah...

bersantai..

cermin cembung..




utk sesiapa yg berminat, theme park ni terletak kt on the way nk ke Temerloh.. tmpt ni mmg tak siap lagi.. ade beberape tempat best yg kami xdpt main.. elok pegi lepas setahun dari skrg.. time tu sure dry park pon dah siap.. ala2 sunway Lagoon la gamaknya brother yg jaga tepi kolam tu citer.. bayar masuk smpai 1 Ogos ni, RM 19.90.. lepas tu jd RM 28 kot.. so baik tggu setahun lg, baru bbaloi masuk..

sewa locker RM 6 + deposit RM 4, so korg kene bayar RM 10.. share 6 org satu locker pn ok... loker kt sini canggih gak.. kunci dia nmpak mcm jam.. (kaler oren kt bawah ni.. duit RM50 tu boleh diabaikan..)



scan je "jam" tu ke scanner kt loker...

maka pintu loker akan terbuka secara automatik.. (kami jakun..)

pasal makanan plak, makanan luar xleh bwk masuk.. tapi, ade je kedai makan kt dlm ni.. ade fast food.. burger+fries dlm RM6.. nk western pn ade gak.. x mahal sgt.. fettucine carbonara ni dlm 9.90++ je.. gov tax 5%..

kalo nk jimat, makan la kt luar pas abes main air.. tapi sure lapar tgh2 main tu.. so, silalah bawak beg yg byk poket rahsia.. so boleh sumbat mknan cm roti ke.. biskut ke utk wat alas perut.. taklah kene rampas time spot check kt pintu masuk..

Monday, July 20, 2009

Aku Menang!!

“muke dia masam mencuke.. mungkin dari tadi dia perhati conversation kitorg… haha!! aku menang!!...”







2 tahun lepas.. time tu baru start 2nd year.. baru je dpt scholarship JPA.. so aku pon g la buat spek mate kt kedai Optical 88 kt Megamall Kuantan.. rambang mata dgn kepelbagaian offer yg ade, akhirnya aku pn terpengaruh... lepas dah pilih2 frame dgn girangnya baru aku sedar yg harga offer tu utk spek yg power rendah je.. below 4.00 sedangkan aku punye nk dekat 6.00.. so lain la hergenye.. kene plak bile power tinggi kene la pakai yg high index.. maka melambung2 la hergenye.. lens saje dh RM 300.. setelah pikir2, aku pn sambar je la.. sbb kebetulan hari tu ade offer, kalo lens 300 ke atas, dpt frame harge 50.. ok la... aku menyambar dgn hati terbuka.. dia kate, dlm 3 hari akan siap.. amek masa 3 hari sbb dia kene order dari supplier kt KL..


2 hari lepas tu, aku dengar member aku bernama Sepul bgtau, yg kt Department Optometry UIA ni ade gak buat lens.. dia buat yg high quality dgn harge xsampai 200 pon.. berdesing telinga aku mendengarnya.. betapa aku dilanda kelaraan jiwa yg teramat bile merasakan aku kerugian.. lantas petang tu gak aku p kedai spek tu balik, utk cancel lens.. nk amek frame je.. tapi aku dikecewakan oleh amoi kedai spek tu.. dia kate, " lens sudah order.. xbole cancel.. esok u punya lens mari lo.. " aku berkeras gak nk cancel.. dia kate bole cancel, tapi deposit xbole refund.. memandangkan aku dh bayar 200 sbg deposit, maka aku terpaksa la akur...

tapi alhamdulillah.. spek mahal (bagi aku) tu tahan lama.. bole pakai dua tahun wpun kadang2 aku bace buku kt katil smpai tertidor, esok pagi spek dh ade kt bawah punggung, tapi spek tu still ok.. wpun aku bwk g mengecat dan cermin berbintik2 cat, tapi still ok.. aku suke spek ni.. bak kate Kocai dlm drama Halimah Jongang, "suke nniihh!!" (korg bukan kenal pon..)

itu citer 2 tahun lepas.. aku dah lupe sgt citer tu.. xteringat langsung.. semalam malam, aku g buat spek lantaran spek ku makin lusuh.. malah aku g lagi ke kedai yg same, Optical 88, cume cawangan kt ECM (mall baru kt Kuantan..)

aku pn bli la.. kali ni herge lens lagi mahal.. jd 350 la plak.. tambah ngan frame 150 dah jd 500 (bagi aku sgt mahal...) tapi xpe.. frame ade offer 50%.. so still berbaloi.. memandangkan scholar pn dpt jauh lg byk dari dulu, tambahan pulak nk jaga mata elok2, so aku pn cube la dptkan yg terbaik utk mata aku... lepas bayar deposit RM 100, aku pn blah...

pagi tadi, tgh jalan ngan member name Sepul tu, tetibe dia ternampak sorg brother dan berkata kt aku, "Brother tu la yg buat spek aku ni.. ingat x yg aku citer dulu???" bergelamun kepala aku sbb tetibe kelaraan lama jiwa melanda kembali... "Argh!!! dh dua kali kene cmni! rugi lagi...!" tapi xpe... aku nk cube skali lagi cancelkan order lens tu.. kali ni aku atur strategi yg lebih mantap..

lepas abes kelas, dlm pkul 4 aku g balik kedai spek tu.. aku jumpe ngan akak yg layan aku pilih frame semalam.. so aku start langkah2 ku.. "Kak, boleh x kalo saya nk amek spek skrg... sekarang gak.. penting sgt nih!.." tegas namun bersopan.. dan akak tu jawab, "eh, mane boleh Dik.. akak baru je order lens.. baru je kejap tadi order".. akak ni meng"over"kan statementnya itu dgn ayat penyeri 'baru je kejap tadi' tanpa menyedari aku tersenyum ibarat peguam bela yg berjaya mematahkan kredibiliti saksi pendakwa raya lantaran menjawab soalan perangkap..!!

tapi aku xterburu2.. aku tanye lagi, "kak, kalo beli frame saje, 50% offer tu dpt x?" dan akak tu dgn jujurnya jwb, "dapat, mmg offer ni utk frame saje.." .. so dgn lajunye aku menzahirkan agenda utama aku, "akak baru je order tadi kan, so bole la saya cancel lens tu.. saye nk amek frame je.. boleh kan???"... terdiam jap akak tu lantaran menyedari dia terjerat.. lantas dia pon call supplier lens dan bertanyakan sesuatu.. lepas tu dia dtg balik, "Boleh tu boleh Dik, tapi nnti kami yg tanggung kos.." dan aku jwb balik dgn sopan yg masih tak lekang (cewah..), "tapi boleh kan??".. dan akak tu pn mengalah.. dia sambung dgn ayat 2 tahun lepas, "…tapi baki deposit xleh refund la.." "xpe.. deposit 100, frame ni 150.. xde ape nk refund..".. akak tu senyum kelat... tatkala tu, aku nampak Amoi yg tak kasi aku cancel order lens 2 tahun lepas, keluar dari balik sebuah bilik bercermin.. oo.. dia nyorok kt situ dari td rupenye... muke dia masam mencuke.. mungkin dari tadi dia perhati conversation kitorg… haha!! aku menang akhirnya!!

koleksi karyapek..

dalam pada aku membelek2 blog lame, terbace la bbrape post yg best wpun ditulis semasa jiwa kacau.. tapi still best.. (bagi aku.. perasan sensorg).. maka aku pn terpikir utk repost mende ni...

Angkara Kak O…
November 29th, 2006

“Huuhh!!!” Kak O (bukan nama sebenar) mendengus kencang.. geram.. sakit hatinya.. “I’yyyshhh!!” Dia menjerit penuh feminin… kali ini berserta hentakan kaki sederhana manja bersilih ganti. Jeratnya tidak mengena.. penat ditabur segala usaha.. disemai benih penuh teliti.. disiram setiap hari dibaja seikhlas hati.. namun tetap tidak membuahkan hasil.. “’Aaahhh!!!” tidak sudah-sudah dia melepaskan geram. Cuma yang berbeza kali ini, kejantanannya agak tergementit lantaran keculasannya dalam menijtidaah kerongkongnya.

Hatinya bertambah sakit melihat orang lain tidak perlu melabur sebarang umpan untuk hasil yang sama.. apa kekurangan yg ada padanya? Bertalu-talu soalan bercemiaran di segelinap suntuk otaknya… makin difikir makin tajam duri yang sudah sedia tercucuk kejam ke dasar ungkir hatinya… Aaah!!! Mengapa perlu difikir lagi!!! bentak hatinya..

Kak O tidak berputus asa. Dikantirkan lagi usahanya. Kali ini lebih berstrategi. Mesranya, ramahnya semakin lupar dimontet, semakin manis diolah. Adakalnya melampaui batas tabii. Mangsa baru menjelma. Jerat dipasang umpan dikonyah.. akhirnya.. "Haahh!!!" Seperti membuahkan hasil nampaknya.. benih semakin bercambah.. semakin menggeramkan.. namun masih rapuh.. masih mudah layu.. mudah terlepas.. perlu berjaga-jaga.. Mengambil pengajaran dari luka singgara lama, dia tidak betah gelojoh menjamah santapan yang hampir terhidang. Sajiannya perlu rapi. Hiasan perlu menambat jiwa biarpun bak menjerumus diri ke dalam rahang sang buaya.

Tersenyum Kak O. Andaikira kecewanya sebelum ini terlepas satu mangsa, kini… penggantinya.. bukan satu malah tiga.. kenyang Kak O.. kenyang.. “Ihiiii.... Hik!” Tawa gedik cerlisnya berangankan keadaannya yang disentel untung kononnya. “Ahaaa....… Ihik!!” gediknya takkan terhenti mengukurkan keadaannya sekarang. Mujur hanya terpengkata dalam hati semata. Kiranya terpancul keluar dari muncung bibirnya, pasti mengundang tamparan peluluh tulang sulbi daripada sesiapa sahaja yang melihat tatkala itu.

Hari-hari menanti penuh debaran.. adakah mangsa kali ini akan berkekalan? “Huh!!” keluhan kecil terkeluar. Terlalu banyak ancaman buatnya. Mana mungkin orang sekeliling tidak perasan. Sudah lama dia memikirkan perkara ini. Namun lantaran jimbara kemelanti luhur cintanya yang entah bagaimana, dia mengintarkan semua itu.. Dia tetap dia.. kerana dia adalah dia maka dialah yang sentiasa betul.. sentiasa menang… dalam mahkamah nafsunya…

AWAS!! Terdapat 14 perbendaharaan kata yang tidak berdaftar dengan DBP. Dilarang menggunakannya dalam apa bentuk penulisan sekalipun)

Saturday, July 18, 2009

Rahsia Perindu...

memandangkan minggu depan dah start lecture psychiatry, aku nk amek mood sket ngan bace buku Ramlee Awang Murshid nih..



ni kali ke-3 aku bace.. 1st time bace time 2nd year kt matric.. kakak aku yg beli.. xpaham sgt.. pening.. bace dlm bas plak tuh... tambah2 la pening membacenye.. 2nd time aku bace time 1st year kt UIA ni.. time tu baru lepas block psychiatry.. so bole la paham banyak mende..

baru2 ni time cuti abes 3rd year... cm biase, kalo duk umah, TV mmg xleh bukak channel lain melainkan drama2 melayu lantaran ianya dikongker oleh adik2 aku.. xpe.. aku layan je.. adalah satu drama ni.. aku tengok pon sbb Diana Danielle berlakon.. ape tajuk drama, aku xingat... drama dia ade persamaan dgn novel ni.. nak2 part pembunuhan tu.. ngan minah psycho yg hidup dlm halusinasi.. mmg sebijik..

so aku pon tercarik2 novel tu kt umah.. xjumpe.. sbb nk sgt bace, lantas aku yg impulsive ni pn beli la novel baru..

sila zoom utk baca sinopsis..

penulisan novel yg sgt matang dan penuh ilmiah ni membuatkan aku 1st time minat utk bace novel.. lepas bace novel ni, aku bace gak novel2 lain penulisan Ramlee Awang Murshid.. buku ni 1st time cetak tahun 2005, 2nd pn 2005, 3rd, 4th, 5th, masing2 2007,2008 dan 2009.. waahh.. mmg laku.. ayat terakhir dlm novel setebal 561 m/s ni mmg tak leh blah... aku terkejut time 1st time bace smpai terlepas buku dari tangan.. mmg xleh blah..

ape ayat tu?? silalah baca.. (aku xdpt komisen pn promote novel nih..)

Thursday, July 16, 2009

Ibu berkerjaya - bukan suatu isu...



baru2 ni aku rajin bace blog org.. ade la 4-5 blog yg membincangkan isu isteri/ibu berkerjaya.. maklumlah ramai member2 yg baru kawin.. dan tgh plan2 nk timang cahaya mata.. dan yg paling penting ramai member merupakan wanita berkerjaya...

adakah ianya satu isu? oho.. senang la aku cakap.. aku lelaki, so mana mungkin menghadapi masalah serupa gini..

bagi aku, berkerjaya atau tidak, bukan satu masalah.. yg menjadi masalah utama adalah mentaliti.. kalo tak develope betul2, ape2 pon akan menjadi masalah.. kalo mentaliti sentiasa negative, tak payah ibu, bapa berkerjaya pon boleh jadi masalah besar..


aku tak punya banyak hujah utk bincang topik ni.. so aku lebih suke bercerita.. bercerita dgn mengambil contoh mak aku (idolaku selamanya..).. Mak aku pn wanita berkerjaya gak.. tapi cara dia manage hidup dia dan anak2 sgt la aku respek.. asal aku malas2 nak study je, aku mesti kenang2 balik pengorbanan dia supaya hilang rasa malas..

mak aku mule bekerja sbg seorg guru.. time tu mengandung anak pertama.. lepas bersalin, mak aku stop jap sbb ikut ayah aku sambung belajar di luar negara.. balik 3 tahun lepas tu, dia tak kerje sbb xdpt izin daripada ayah aku.. time tu pulak anak dah 3 org.. tapi sebab kegigihan yg lahir dari jiwa yg sentiasa nk aktif, mak aku mintak izin mak mentua dia yakni mak kpd ayah aku.. maktuk aku on je.. so dia izinkan.. jadi, Ayah aku terpaksa izinkan gak (kwn2 perempuan, sila gune taktik yg same.. anak xleh lawan ibu.. hehe..)

tahun 1984, time mengandung anak ke-6, mak aku mula bekerja sbg PTD (pegawai tadbir diplomatik) di MAMPU (Malaysia Administrative Modernisation and Management Planning Unit) di Jabatan Perdana Menteri. time tu kami sekeluarga menetap di KL.. ayah aku plak mengajar di UTM Jalan Semarak, KL.. jadi pengangkutan dan penempatan tidak menjadi sebarang masalah..

tahun 1990, ayah aku pindah ke UTM Skudai.. jadi, kami sekeluarga juga berpindah, kecuali mak aku.. dia stay kt KL.. stay ngan adik aku yg 2nd last (no. 10, bongsu time tu..) ulang-alik KL-JB hujung mggu naik bas.. bayangkan.. jadi weekend wife.. dah la time ni keje 6 hari seminggu.. maknenye mak aku balik JB petang sabtu, petang ahad balik KL semula.. semata2 nk jumpe suami dan 9 anak yg lain di JB.. mmg sesuatu yg mencabar.. (aku nk balik umah sebulan sekali pun liat.. letih sgt la konon kuantan-JB..) tambah plak time tu bukan ade highway lengkap mcm skrg.. perjalanan pastinya mengambil masa yg lebih lama.. bas pun tak seselesa skrg.. ade yg ade aircond.. ade yg xde.. selalu gak dengar mak aku bercerite pengalaman dia kejar bas dgn dukung adik aku ngan beg2 yg berat lagi.. sampai ade org datang tolong angkatkan beg.. tertidor dlm bas smpai terlepas stesen.. (citer2 ni diceritakan skrg.. bukan time tu.. aku baru 4 thn waktu tu.. xpaham ape pon..)

Tahun 1991, kami berpindah semula ke KL.. lega sket sbb boleh selalu ngan mak aku.. tak mcm seblom ni.. tapi ayah aku still keje kt JB.. so dia plak jadi weekend husband.. maka terkoncoh2 la mak aku keseorangan kt KL ngan anak2 yg sebelas org semuanya tu.. (adik bongsu aku dh lahir time ni..) time ni aku baru umur 5 tahun.. belom paham sgt.. tapi aku ingat ape yg aku nampak hari2.. perjalanan hidup dan rutin harian mak aku mmg aku saksikan dgn mata kepala sendiri..

pagi2 seblom subuh aku dah terjaga sbb terdengar kelentang-kelentung bunyi sudip kuali kt dapur.. mak aku tgh siapkan makanan.. bukan utk sarapan je.. tapi utk makan tghari sekali.. yg sarapan mak aku buat dlm kuali.. mcm mee goreng kucai, meehoon udang, macaroni goreng.. tp lauk tghari mak aku masak dlm slow cooker.. so bile balik sekolah, boleh makan panas2..

pastu mak aku bersiap2kn diri.. siapkan adik bongsu aku skali, dlm kol 6.30 dah kuar umah dukung adik aku.. mak aku xpandai drive.. so mak aku pegi opis naik bas.. dia akan berjalan kaki dlm 600 meter dari umah aku di Tmn Lembah Keramat ke jln depan zoo negara.. (time tu jalan kecik lagi).. menyeberang jalan dan tunggu bas mini no.20 kaler pink.. naik bas dari situ sampai la opis dia yg time tu kt Jalan Raja Laut (skrg bangunan DBKL..)..

seperginya mak aku, kitorg akan siap2kan diri masing2.. siapkan adik2 sekali, smyg subuh then sarapan, siapkan bekal utk mkn time rehat (adik aku suke bungkus lebih then jual kt kwn2 kt sekolah.. buat bisnes..)dan pegi sekolah.. begitulah hari2 berlalu.. bukan xde org gaji.. penah hire 2-3 org, tapi diorg xtahan.. siap ade yg lari..

kadang2 hari sabtu, adik2 akan ikut mak aku aku pegi opis.. mengenangkan keadaan ini, mak aku propose utk tubuhkan nursery atau pusat penjagaan anak2 staff kt opis dia.. proposal diluluskan dan tertubuhlah ia.. lepas tu, mak aku dilantik mempelopori pengasasan pusat penjagaan anak2 staff di seluruh Pejabat Kerajaan..

Tengahari, tatkala lunch, bukanlah kelaziman utk mak aku duduk lepak2 lunch lama sambil bergossip dan sbgainya.. tapi masa dijimatkan dgn makan bekal di bilik. bukanlah dia kera sumbang kerana byk lagi masa bole diluangkan bersama kwn2 kerja dlm meeting, confrence, seminar & sebagainya.. sebaliknya mak aku lebih suke menghabiskan masa selebihnya pd waktu rehat dgn berjalan2 sambil survey barangan kek, langsir dan sebangainya di jalan TAR.. senaman smbil survey.. tiap2 hari buat cmtu.. sbb tu mak aku sgt peka dgn mana2 SALE kt KL time tu.. dapatlah beli barang2 berkualiti dgn harga diskaun.. ni la care dia manage ekonomi keluarga.. jimat tapi berkualiti.. tapi memerlukan pengorbanan..

petang, dlm pukul 7, baru la mak aku smpai umah.. kdg2 bwk barang2 yg byk cm kain langsir, kain baju, alat2 tulis.. dgn dukung adik aku lagi.. tgh2 letih tu sempat lagi dia siap2 prepare masak dinner.. sambil masak2 curik2 masa utk smyg jemaah dgn anak2.. sambil2 masak gak curik2 ajar anak2 mengaji, curik2 settlekan mana2 pakaian yg xdibasuh lagi.. kakak2 aku yg besar akan tolong2 mane yg patut.. lepas abes makan, lepas kami ramai2 lafazkan, "Syukran Ummi.." dan dia jawab "afwan...", dia akan duduk kt meja stadi kitorg yg besar 6 X 3 kaki sambil kitorg duduk keliling dia.. siapkan keje sekolah.. mane2 yg malas, siaplah berdesing kedengaran hanger dihayunkan ke peha.. xpun kene cubit kt bahu.. ngeri gile time ni.. aku jarang kene sbb siapkan keje siang sebelum dia balik..

walaupun nampak garang, tapi ade kalanya sgt baik.. nak2 time ajar melukis.. teringat time dia ajar abang aku lukis time nk amek SPM.. happy giler.. baru aku sedar dia mmg sgt berbakat..

selesai meluangkan masa bersama kitorg mentelaah pelajaran, mak aku akan berkelentang-kelentung lagi kt dapur.. prepare bahan mentah utk sarapan esok pagi.. lepas selesai semuanya, barulah dia akan ke bilik tidur..

sekalipun aku xpernah dengar dia mengeluh.. sekalipun aku xpenah dengar dia merungut... tabah melalui hari2 sedemikian sehingga tahun 1999 bile ayah aku ajak pindah ke JB.. tambahan pula time ni Putrajaya dah siap.. so jabatan perdana menteri pindah ke sana.. memikirkan kesukaran pengangkutan ke Putrajaya, maka mak aku pn setuju utk pencen awal pd umur 45 dan pindah ke JB.. berdasarkan rekod cemerlang mak aku di MAMPU, maka UTM Skudai pn hire dia dgn kontrak.. dapatlah dia menyambung khidmat dia kpd negara.. time ni, barulah mak aku nmpak senang sket.. barulah nmpak dia ceria tiap2 hari.. lepas 2 thn kerje kontrak, berbekalkan hanya minat tanpa pengalaman, mak aku sambung mengusahakan bakery sepertimana yg aku ceritakan dlm post Aku & Bakery: Sebuah cerpen.

so... bukan satu isu utk seorg ibu berkerjaya.. yg penting pengorbanan, mentaliti yg positive, dan kesanggupan berkorban... mungkin ramai lagi wanita yg lebih berjaya utk dijadikan contoh,

tapi aku still amek mak aku sbg contoh terbaik mengenangkan pengorbanannya yg teramat la tak terbalas.. sepertimana yg aku sebut di awal artikel ni, bila mana aku terasa diri malas, aku akan kenangkan pengorbanan ini.. mak aku selalu cakap, dia dilahirkan senang.. anak org kaya kampung.. segala bende baru, family dia la yg 1st sekali ade.. tanah sawah berelung2 datuk aku ade.. semua senang, tinggal goyang kaki je.. tapi dia yg carik pasal.. dia yg carik susah.. semuanya kerana dia punya mentaliti yg berbeza dgn org lain.. kerana dia berpegang pada prinsip "bersusah dahulu bersenang kemudian".. prinsip itu jugalah yg diserap dlm anak2..



sesuai la dgn nama mak aku, Halison atau ejaan sebenar "Harisun" yg membawa maksud sgt mengambil berat.. dia tak pernah jemu mendidik.. dlm hal ni, dia berpegang pada prinsip jika ibu bapa berdiam dan membiarkan anaknya liar dgn alasan, "sabar je la.." itulah tidak sabar yg sebenar2nya.. tak sabar utk mujahadah utk terus mendidik anak2.. tidak sabar utk berkorban masa, tenaga dan perasaan..

wpun aku ni tak la baik pon, tak la mewarisi kehebatan, kepimpinan dan kesabaran dari dia, tapi saham mak aku kerana berusaha tetap ada.. tahniah utk seorang ibu berkerjaya yg sangat berjaya...

Syukran ummi...

Sunday, July 5, 2009

cerpen cuti

cuti yg bermanfaat (lagi).. itulah ungkapan paling best utk cuti kali ni.. wpun seminggu lebih je, tapi cukup utk buat aku balik Kuantan tanpa apa2 rasa terkilan..

start je cuti, aku g ziarah kakak kt Serdang. Tengok baby baru. Muhammad 'Atthuf Hady.

yang seronoknye bukanlah tengok si 'Atthuf ni, tapi perhati gelagat si kakaknye.. Nabila Husna (Una).. bibit2 kecemburuan dapat dilihat secara beransur2.. biaselah jeles kalo mak ade baby baru..

Sbg ibu kpd anak 11, mak aku dh arif ngan mende ni.. so awal2 lg dia dh plan utk kurangkan jeles si Una ni.. wpun tau mak dia kt spital, Una xpedulik sgt sbb mak dia mmg doktor.. mmg hari2 g spital.. even tadika Una pn kt Spital.. dia pn tau Mama dia ade baby dlm perut.. tapi bile Mama dia balik ngan perut kempis dan ade baby baru, Una hairan semacam.. ye la.. budak Umur 2 tahun setengah.. ape sgt la yg dia tau.. dipegang2 perut Mama smbil tanye, "Mane baby??".. sebelom perkara xdiingini berlaku, Mak aku cepat2 alih perhatian, "Maktuk ade baby.." smbil menayang2 'Atthuf yg sejak masuk pintu umah lagi mak aku yg pegang.. sejak tu Una ingat tu baby Maktuk dia.. so seronok la Una tengok2 baby dlm keadaan xde rase tercabar..
"Maktuk... maktuk" Husna panggil Mak aku.. "Kaki baby kecik..." smbil mengecilkan sebelah mate dan merapatkan ibu jari dan jari telunjuknye sbg ekxpresi bagi menggambarkan kekecilan baby tu.. itu kisah hari pertama...

masuk hari kedua dan seterusnya, Una start perasan yg Mama dia asyik berkepit je ngan "baby Maktuk".. dia dh start jeles.. tapi xpe.. dia ade Cik Ngah (sorg lagi kakak aku yg duk kt Umah Una)..

satu hari kakak Ngah aku balik kerje... "Cik Ngah.. Cik Ngah.. name baby, baby Haikal.." kate Una.. kakak aku terkejut, "eh? dah bagi name?" (time ni blom bagi lagi).. rupenye2 blom bagi.. si Una ni sesuke hati je bagi.. entah dari mane dia dapat.. xpadan ngan umur.. sejak tu dia xhabis2 panggil baby Haikal.. tengah kakak aku mandikan 'Atthuf, terdengar suare si Una.. "baby Haikal ade bird..." bantai la kitorang gelak.. Una mmg rajin bace buku cerita pasal binatang.. tmasuk la bird..



masuk hari ke-4 kecemburuan makin membara.. Una dh start merajuk.. xnak balik tadika..



puas pujuk.. smpi cikgu dia dukung bawak smpai umah (tadika kt depan umah je..) meraung2 Una "xnak Mama... nak Cikgu..!!".. tengah meraung2 tetibe kedengaran bunyi2 indah menghampiri.. dan Una berhenti menangis smbil berkata.. "eh..? Mat Kool.." rupenye motor jual aiskrim sampai.. tepat pada masenye.. terbatal la sebuah pemerajukan..


then hari senin baru la aku balik ke JB.. smpi umah, tensen giler bile tengok pokok longan kesayangan aku dh kene tebang.. pokok yg dahulunya boleh petik buah dari tingkap tgkat 2 kini togel dimakan anai2...

dah la togel, penuh ngan motor member2 adik aku... ade ke patut buat bisnes simpan motor kt sini time UTM cuti..

Hari selasa, member ajak makan durian kt umah sorg lg member kt Pekan Nenas.. so hari Selasa g sane..




wow!! teringat pokok kt umah arwah maktok.. lebat lagi dari yg ni.. tapi aku xpaham.. tgh2 lebat buat cmni, bole sepupu aku bawak balik rambutan dari pasar..

reaksi tamak yg jelas kelihatan


kutip durian pas subuh


jalan2 di pantai pontian


lepas perut nk memboyot ngan durian, kami pn balik..

smpi umah hari Rabu, aku sembang2 ngan mak aku smbil tengok tv.. adelah satu rancangan decorate bilik.. pastu mak aku pn cakap, "bestnye kalo bilik umi cat kaler olive green..." terus aku terbayang kecantikan bilik berkaler kegemaran family aku tuh.. lepas wat sedikit research dan lakaran berbekalkan ilmu yg sgtlah amatur ni, aku pn start survey barang dan lokasi (cewah..)

1st cari cat.. cm biase, sbg seorg yg sgt la taksub ngan cat Vinyl Silk Colourland, aku mmg xleh lari.. mesti nk kene pakai cat ni.. aku pilih kaler vineyard

kaler ni ala2 olive green.. ala2 hijau pucuk pisang gak.. mmg peberet family aku.. selain kaler ni aku beli kaler Lily white sbg basic colour.. kpd sesape yg nk cat umah, aku rekomen cat vinyl silk.. senang nk handle.. cepat kering... senang cuci... senang rata.. takde bau.. dan hasil yg sgt menarik serta berkilau bak sutera.. kalo comot kene conteng, senang nk bersihkan.. kalau cat umah sendiri, mmg elok pakai cat ni.. 10thn sekali cat pn tahan rasenye.. kalo pkai cat murah, nk kene cat banyak kali.. same je duit yg terbang.. bazir tenaga lagi..

selain cat ni aku order kayu nyatuh siap corak 32 kaki.. lebar dlm 5 inci
kayu ni aku nk wat border kt dinding.. biasenye org pakai wall paper.. tapi aku cube kelainan sket.. seblom ni aku gune plaster siling utk bakery..

lambat giler sampai.. order pagi, nk dekat mgrib baru smpai..

utk kemasan plak aku pilih varnish Colourland gak (sokonglah barang buatan Malaysia) kaler beech varnish ni mmg senang giler.. tak mcm varnish murahan pakai time KH sekolah dulu..

projek bermula..

gambar sebelum sentuhan


penyelerakan bermula



bersungguh2.. (masuk bakul..)

tensen gile aku.. asal balik umah mesti ade je brg dlm toolbox aku yg hilang.. kali ni tukul aku tak kejumpaan.. last2 pemahat usang ni jadi tukul aku..

menjelang pkul 12 mlm.. aku rase sendi2 tangan cm bengkak.. sakit giler so tertangguh la kerje2 aku.. nk tido pn susah..

keesokan pagi, aku rendam ubat ape ntah mak aku kasik..

alhamdulillah lega.. dan boleh sambung balik..
wpun sibuk mengecat, facebook ttp xleh tinggal.. hehe..

siap cat, aku start kerjekan kayu nyatuh tu plak.. kayu ni dh siap cantik.. so terus sapu je varnish tu.. then jemur tgh panas..


agak2 sejam jemur, lap dgn kain lembap, then jemur lagi selama sejam


setelah kering, gosok dgn kertas pasir.. tak perlu gosok rata.. tujuannye utk hasilkan tona yang berbeza.. yang terlebih kertas pasir akan jadi lebih cerah bile divarnish sekali lagi..

aku terpakse ikat kepala ngan kain spy peluh tak menitik kene kayu yg tgh disapu cat.. rosak kerje.. tgh2 wat kerje ni, lalu la sorg pekerja asing Vietnam mintak buah jambu air depan umah.. aku kasik la dia amek sambil buat2 peramah, "Are u from Vietnam??" dia pon jawab, "yes" dan buat2 peramah gak dgn bertanya semula, "where're u from??" terdiam gak aku.. mesti dia ingat aku pn buruh asing gak..

ni la hasilnya


kayu yg dah siap tadi kene dipahat sket belakangnye utk laluan wayar.. kalo tak, buruk plak wayar lalu depan border..

lampu yg menjadi agenda utama bilik, siap digantung

kerje2 melekat border kayu bermula.. gune gam utk lekat parquet..


kerje2 wiring

xpenah belajar pasang suis ni time KH.. aku cube gak reke2.. tapi ttp tak jadi gak..

bau2 kesiapan dapat dihidu...

SIAP!!!!!dinding tu tegak je sebnarnye.. tapi sbb aku xpandai amek gambar panorama, so berbengkak-bengkok la dinding.. sila klik gambar utk zoom..

mak aku happy giler.. dia sgt suke.. tu yg paling penting

ayah aku nk gak gambar ni ade.. hehe..

kerje2 ni siap Sabtu malam Ahad.. esoknye lepas touch up beberapa perkara, aku pn siap2 balik Kuantan... Alhamdulillah.. berjaya peroleh cuti yg sgt bermanfaat..

The Coolest World Photos - iGetty.com

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin