Monday, March 22, 2010

kerje last minute.....

Setelah beribu2 pengalaman buat kerje last minute, akhirnya dpt la aku idea utk buat post ni...

dalam menyiapkan sesuatu tugasan, student dapat dibahagikan kepada bbrape golongan..

GOLONGAN 1 - Paling ideal..
golongan ni mmg jenis yg cepat warm up ngan cepat pick up.. kerje2 dpt settle dgn cepat.. dan sementara menunggu deadline, masa dpt dimanfaatkan utk kerje2 lain... xde masa di mana dia dihantui perasaan serba salah... sebaliknya, masa happy bertambah2...

golongan ni mmg sikit gile a...

GOLONGAN 2 - ok gak..golongan ni, samada jenis perfectionist.... atau jenis yg slow sket, tapi rajin dan dah amek pengajaran dari kerje2 last minit sebelum2 ni... kire ok la gak..

golongan ni pn x ramai....


GOLONGAN 3 - Last minutist vulgaris (common).. ni paling ramai kot... mmg suke abeskan masa last2 minit.. mlm deadline tu mmg stay up la.. lepas hantar assgment, terus tido separuh hari...


GOLONGAN 4 - Perfectionist tapi lambat panasni plak jenis yg perfectionist gak.. buat kerje nak perfect je (which is good) tapi start lambat.. sbb perfectionist la dia xnak hantar selagi x siap biarpun dah lepas deadline.. x kesah kene tolak markah asalkan dpt buat dgn sempurna.. kalaulah start awal sket, mesti ok je...


GOLONGAN 5 - last minute, tak perfectionist, tapi x berani langgar peraturan rasenye, ni paling ramai kot.. kerje x siap.. tapi hantar gak sbb takut markah hilang... tapi, kesannye rase serba salah menghantui biarpun dah hantar assignment tu.. xde kegembiraan terhasil...



GOLONGAN 6 - last minute, tak perfectionist, tapi x berani langgar peraturan II (dah try tapi x berani gak..)same mcm golongan 5, tapi bezenya dia ni dh try siapkan gak wpun dah lepas tarikh.. tapi last2 hantar gak sbb takut kene potong markah lagi byk...



GOLONGAN 7 - pemalas....banding golongan2 di atas, yg ni mmg kureng sket.. tak start langsung kerje.. dan tak hantar langsung... tapi, hidup dihantui serba salah sbb takut tindakan diambil terhadapnya....





GOLONGAN 8 - GILE...yg ni xleh nak kate ape.. same je ngan golongan 7.. yg bezanye, happy memanjang.... sile periksa mental anda sekiranya anda sebahagian daripada golongan ini....

nasihat aku (berdasarkan pengalaman,) utk siapkan sesuatu tugasan, baik last minute mahupun siap awal, kuantiti masa yg diperuntukkan tu same je... tapi kualiti masa yg berbaki adalah berbeza... lebih banyak detik-detik bahagia dpt dinikmati jika siap awal...

setuju x?

Sunday, March 21, 2010

Guru makin kurang sopan..?

bosan xtau nk buat ape.. xpenah2 xleh tido mcm ni.. belek2 blog ntah sape2, terjumpe plak blog menceritakan pasal guru2 yg makin ganas skrg ni... tampar murid la.. cabul murid la.. dan akhirnya penulis buat conclusion yg guru2 skrg makin kurang sopan..

rasenye bukan guru je mcm tu kot.. mane2 org pon.. dan "makin" tu xsemestinya betul.. dah lame kot keadaan mcm ni.. dan golongan ni akan sentiasa ade, dulu.. kini... dan selamanya...

time zaman2 sekolah dulu pn, ade gak yg perangai pelik2.. tapi ofkoz yg baik lagi ramai.. kalau tak, xde nye aku kt tempat skrg ni.. terima kasih cikgu...

paling aku xleh lupe sorg Cikgu sandaran yg mengajar English.. kalau kebanyakan cikgu, pelajar yg x siap kerje sekolah akan didenda dgn rotan, berdiri atas kerusi, buat karangan panjang sbb ape x siap, berdiri kt luar kelas.. tapi cikgu ni "kreatif" sikit.. denda nya - bukak baju, dan jalan satu kelas utk semua org tengok.. nasib baik aku mmg skema, so xpenah x siap.. tapi kesian tengok mmber kene cmtu...



pelajar perempuan tidak terlepas ye.. xleh aku lupe kawan tu teresak2 menangis sbb xnak bukak baju.. ye la kan? dh darjah 4, sure la malu.. pompuan plak tu... last2 cikgu tu suruh bukak tudung je..

yg ni selingan je..., cikgu yg same gak, suke hati je kt depan kelas, kutuk spek mate aku mcm org cacat... satu kelas gelak.. yg sedihnya aku pn gelak gak sbb aku xphm sgt ape yg dia ckp, sbb dia speaking... haha!! sape suruh x pandai English..? nasib baik ade mmber yg baik hati, tolong translatekan utk aku... haha! (sejak tu aku xpakai spek smpai abes sekolah rendah.. rela terkebil2 kerabunan dlm kelas.. sile jgn buat budak kecik mcm ni.. kesian tau...)

tapi zaman tu x secanggih skrg.. xde internet mcm skrg utk org dedahkan dgn mudah sekali.. kalau skrg, siap boleh tokok tambah lagi..... media pn x seterbuka mcm skrg... xde Aduan Rakyat untuk diadu... even kes cikgu cabul budak pon ditutup kes.. ntah le.. mgkin kes tu x betul atau mmg ditutup utk jaga nama sekolah..

kesimpulan aku plak, xadil label secara general mcm tu.. mane2 profession pn same je dulu, kini selamanya... mungkin ade beza berbanding 30-40 tahun lalu, tapi setakat 15 tahun lepas, xde beze sgt kot... Walau macam manepun, yg baik still lagi ramai...

..............................................


kalo buat sesuatu kerana nafsu....

nikmatnye mmg x lame
lepas nafsu keletihan
nikmat pun hilang
letih pn menjelma
diiringi serba salah
malu dan aib melambai

kalo buat sesuatu berasakan iman....

xrase nikmat pon xpe..
tggu je la kt akhirat nnti
org xtau, xpuji pn xpe..
pun bole tggu kt akhirat nnti
ade yg meletihkan, tapi ianya satu kepuasan...
lebih2 lagi jika mmberi manfaat kepada org lain..
xde ape nk diaib...
xde ape nak ditakut...
xde ape nk diserba salahkan...
hati tenang, jiwa lapang....
dan ketenangan berkekalan hingga ke akhirat....

nasib baik ade akhirat...

Tuesday, March 16, 2010

Sotong Goreng Tepung

Lantaran bosan, aku type la "qarnikuri" kt google.. tetibe terjumpe post dlm blog lame pasal sotong goreng tepung....

...................................................................................


SEPTEMBER 2006... Kira2 3 1/2 tahun yang lalu


sotong goreng tepung

Dah lame berangan nak makan sotong goreng tepung… ari tu gi makan kt Tg. Lumpur.. tak delah best sgt… tawar je tepung dia.. sotong sebesar2 umat tetibe je jd kecik..

so kitorang pon plan a nk goreng sendiri… berbekalkan rice cooker murah aku, terlaksanalah sebuah misi.

aku ngayuh beskal bawak beg taaruf yg nk dekat terkoyak… (tu je beg yg besar) dengan tamaknya beli sotong 2.3 kilo… (byk giler.. sbb teringat sotong kitorang yg ngecut kt Tg Lumpur).. tetiba rasa tamak mencanak2… beli lg ayam 1/2 ekor… padahal 5 org je makan… tengah ngayuh beskal tetibe je beg tu terkoyak, tercabut tangkai n jatuh kt tgh jalan raya… sadis giler… nasib baik tak terbongkang terburai bakal lauk kitorg… dengan koyakan yg tercipta pada beg tu, aku jadikan ianya untuk sangkut beg tu kt handle… tak ballance… goyang2 beskal bile ade lori besar lalu sebelah…



sesampai kolej, bengang giler bile cari garam tak jumpe.. nak kate org amik, sape lagi yg nk gune garam? ngamuk2 carik.. last2 gi beli kt makcik kafe…

bile time nk masak baru perasan yg tepung tu dh siap adun sume mende.. takyah nak digaram2 lagi… penat je ngamuk2…

mule2 goreng cm best… lame2 minyak dia cm tanak gelegak sgt… time tu baru teringat nasihat sorg pakcik ni.. dia masak utk kenduri kakak aku.. dia kata, nk goreng lame2 gune minyak cap buruh.. jgn gune minyak murah… minyak cap buruh maintain gelegak.. minyak murah lame2 jd cm air… goreng pn dh tak panas so selebet je bentuk dia lame2… tepung plak tak cukup… bertambah selebetlah sotong yg hujung2.. tp yg awal2 mmg sedap giler… kalah kt Tg. Lumpur… sesape yg rase cm nk bazer gi sana, takyah… order je kt kitorg…

yg ni ayam yg dibeli daqn digoreng ngan hasil titik peluh tamak… tak habis pn makan… yg peliknya, tak kecut plak sotong kitorang ni.. pdhl sotong murah je.. sekilo 10.. kalo kt Tg. Lumpur 30 siap masak.. tapi cm jauh giler kekecutannya… papehal pn puas giler masak sendiri… sedap wo!!!



rase cm dh banyak goreng… tp cm sikit gak.. kadar penggorengan lebih rendah drpd kadar makan…

lame2 minyak dia cm selebet semacam…


...................................................................................


MARCH 2010... Kira2 3 1/2 tahun kemudian



Bace blog lame mmbuatkan aku lapar.. haha!! teringin plak nak buat gak sotong tepung ni..

Memandangkan skrg ni posting dermato, so petang agak relax.. maka aku manfaatkan petang dermato yg indah ini utk bersuka ria di dapur... kene plak, mmber umah sume xde.. bilik puaka pon dah kosong, so xde sape nk komplen bau masuk bilik kalo aku masak kt dapur...
bile g pasar petang hari, mmg a susah nk dpt sotong yg best.. sotong kecik ni je yg ade..

ha... x sempat nk amek gambar time proses.. ni hasil pertama.. yg belah kiri tu, aku gune teknik kering... yg belah kanan, gune teknik basah... teknik kering lebih rangup, tapi leceh sbb nnti minyak cepat rosak... kalau teknik basah, kurang rangup tapi senang nak manage minyak



last2 aku gabung dua2 teknik basah-then celup tepung kering...




penggorengan yg lebih mengujakan
looks better rite?

makan plak dgn "nasi ungu" (letak sotong byk sgt smpai jd kaler ungu..)
dicicah dgn sos bwg putih thai... pherghhh!!!!!....

Saturday, March 13, 2010

Kek utk Mr. Zam..

Hari ni Mr Zam (Mentor time posting Orthopaedics) jemput dtg umah.. ade makan2 katenye.. merasakan diri tak lah sesibuk mane, aku pn plan la utk buat cheesecake..

sbb xnak kawan2 meleleh air liur tengok, so aku buat lebih utk kawan2 umah gak.. so beli cheese utk buat 3 bijik kek.....

so cheezy...


siap kek pertama



disebabkan top kek ni x cantik, so aku cover ngan blueberry... (kelihatan kek ke-2 dah siap gak..)

namun....

on the way nk g umah Mr Zam, mmber aku brek emergency... ke-2 kek yg diletakkan kt seat belakang tu menggelungsur.... hanya 1 je yg aku dpt selamatkan... satu lagi...

sedih.. tapi still syukur.. nasib baik buat 2 bijik.. so still boleh bagi Mr. Zam

bile bagi tu, Mr Zam tnye, "kamu masak kek?? abes bile kamu stadi??"

dan aku pn jawab.. "hehe... sbb tu la saya fail Ortho ari tu..."

The Coolest World Photos - iGetty.com

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin