Saturday, September 26, 2009

Coretan Aidilfitri - Dari Ayer Hitam ke Ayer Hitam...


Wpun hati sedikit mendongkol lantaran hasrat nak bersenang2 cuti raya kt rumah JB tak kesampaian, tapi raya kali ni ttp best bagi aku… biarpn dah thn ke-10 berturut2 raye di umah Atuk kt Ayer Hitam, Kedah yg tak segan silu aku ckp, penuh kebuhsanan, namun, raya kali ni diserikan dgn anak2 buah yg dah cukup besar utk mereka kenal yg aku ni bukan hantu utk ditakuti… xde la mcm sebelum ni, asal nmpak aku je, lari meraung2..

Mule2 jumpe Husna dan ‘Athuf kt umah kakak aku kt KL.. dari KL aku ke umah Atuk kt Kedah ngan kakak aku.. Excited giler Husna nk balik umah Tok Nyang dia.. siap nyanyi2 dan lompat2 sepanjang pjalanan nk ke Kedah.. segala lagu rakyat tmasuk yg aku tak penah dengar, dia nyanyi.. melodinye ade, lirik haram nk paham… Ape lah yg budak 2thn 8bln boleh paham dgn lirik.. main bantai je asal bunyik same..

Jalan yg sgt le sesak sungguh menyakitkan hati.. bayangkan KL-Ipoh yg lebey kurg 180 km tu ambek mase 6 jam.. teringat plak time test JPJ, kene bwk 30km/j kalo lalu kt kwsn sekolah… dgn kelajuan tu le kami merangkak2 sampai ke Ipoh.. tu tak kire R&R yg sgt le sesak.. nk dekat pkul 9 baru dpt bukak pose..
nasib baik dh siap2 masak bekal..

Esoknye smpai kt umah Atuk, kami disambut oleh anak2 buah yg dh sedia smpai kt situ.. Tiyah n the gang... 4 org yg terkinja2 + 1 baby yang baru celik kenal dunia..
bile Husna join, bertambah galak la diorg… melompat memanjat kalah yg jantan.. tu xkire yg cakar, tampar, tumbuk lagi.. yg jadi mangse, pakcik makcik yg melayan… bersyukur la sorg je anak buah laki.. tu pn baby lagi.. kalo sume laki, maunye calar-balar, lebam2 pakcik makciknye nih..

tapi.. adakalanya keliaran dan kelasakan mereka boleh dieksploitasi..."sape nk pijak ngan lompat2 atas Pak Njang??" berebut2 datang...

Persiapan raya... raya kali ni disambut sederhana.. makanan berisiko tinggi terpakse disingkirkan...

sambal goreng yg xde perut dan hati... tapi still sedap..Maktuk stay up utk siapkan ketupat palas..
tatkala org bersiap2 utk raya, mereka bermesyuarat tingkap..

Raye pertama, xde ape yg best.. smyg raye kt umah je.. sbb Atuk ngan Tuk Wan dah uzur, xlarat nk solat kt madrasah..lepas solat, bergambar jap.. Tuk Wan dan klonnye-Anas... Kak Asmah n family..

Then, pegi umah sorg kenalan yg ade ladang kuda..berangan nk tunggang kuda ramai2 smbil bergambar.. tapi kami terteluku seraya menggigit jari lantaran kude2 tak sihat. Selesema kude gamaknye… So, hanya lawatan sambil belajar menjadi pengganti duka…Anas-selaku wakil Johor Equestrian mmg sgt sebati dgn kuda sehinggakan rupa mereka seakan serupa...

kebetulan kt ladang ni ade tempat utk berjamming.. so kami pn bergambar le…riang ria..ayah menunjuk bakat..
skill paling mencabar drpd Kak Esah-main drum sambil mendodoi baby..

Lepas sudah berbusuk2kan di ladang, beransurlah kami ke rumah Mak Long..


next, kami ke Pantai yg aku xtau nama ape.. bergambar.. dan bergambar.. tu je la hiburan yg ade...
xleh nk lame sgt kt sini sbb menjelang petang, akan berpusu2 la sedara mare ke umah Atuk.. so kene balik cepat tolong2 atuk melayan tamu…anak2 sepupu..anak sepupu yg sgt sihat.. 10kg di usia 5 bulan..

malamnye plak, main bunga api ngan mercun yg sedikit buhsan... nasib baik ade budak2 ni.. terhibur la sikit..
Alang tengah dirasuk jin tatkala menurun... dari Alang, jangkit ke Husna.. sekelumit kerasukan kelihatan..


Hari Raya ke-2 merupakan hari paling sengsara bagi aku.. seperti 35 tahun sebelum ni, 2nd Syawal merupakan perhimpunan keluarga Tok Nai Din.. tuk moyang aku… aku keturunan ke-8 kot… Angah, Husna dan Alang bersiap2 utk ke perjumpaan keluarga... mereka kelihatan gembira karena mereka tidak mengerti...

Husna yg masih belum bercerai susu (botol)
Angah, Alang dan Along yg sentiasa makan..

panas dan haus.. mmg bukan citarasa aku.. (komplen je..)daftar nama kt kaunter pendaftaran... utk memudahkan urusan, aku buat perpuluhan utk pecahan extended family...

aku puji idea kumpulkan ahli keluarga ni.. tapi…. tak perlu la nk kumpulkan semua susur galur sampai 8-9 keturunan.. bayangkan sepanjang 35 tahun ni, 2 keturunan je pn yg baru wujud.. maknenye mule2 buat gathering 35 thn dulu, kumpul smpai 6-7 keturunan.. yg paling tua pn, keturunan ke-4 kot.. kalau keluarga anak sorg satu, ok la lagi.. smpai 10 keturunan pn bole kenal.. ni tidak.. tiap org at least 7-8.. tak termasuk extended family… Alhamdulillah keluarga besar.. tapi kalo ramai sgt smpai tak kenal, akibatnye masing2 buat sub gathering yg penuh nafsi-nafsi dlm gathering besar cmni.. tambah2 aktiviti yg disediakan hanyelah meeting dan makan semata2… sungguh buhsan.. Kadang2 aku ngan abang aku terpikir, “wujud ke Tok Nai Din nih? atau hanya dongeng semata…” tapi ape2 hal pn, tahniah kepada organization committee yg bertungkus lumus sejak 35 thn lalu… wpun tak best! haha!!
17 Oktober ni, family belah Johor plak akan organize the 1st family gath.. kumpulkan keturunan moyang aku.. aku kturunan ke-4.. so boleh dikatakan aku kenal hampir kesemua family.. harap best sket wpun aku xleh nk pegi sbb ade presentation Community Health research…

Petangnye, aku bwk budak2 ni jalan2 sekitar umah Tuk Nyang diorg...






mlm 2nd raye xde ape2 yg best melainkan melayan anak2 buah bermain... Alang dan Husna bergurau, bergambar bersama....
sungguh mesra.... masih mesra... namun segalanya berubah bile Alang menyentuh toys Husna... maka pencakaran dan penumbukan berlaku di situ... (aku xsempat amek gambar sbb kalut meleraikan pergelutan yg sengit itu..) memikirkan keselamatannya terancam, Alang lantas lari meninggalkan Husna... pergi mendapatkan kakak2nya... terus bermain dgn gembira sambil menjeling2 ke arah Husna, mengharap kejelesan dpt dicetuskan...
maka tinggal lah Husna keseorangan bersama toys nye itu...maka merajuk la dia.. "tanak kawan kakak!!"




3rd raye.. kesuraman bermula… Husna n ‘Athuf balik KL… menjelang tghari, Tiyah ngan adik2 yg liar plak balik.. wpun sedikit keamanan terasa, namun kesunyian lebih memberi kesan.. petang tu, aku berjalan kaki ke pasar, tetibe terdengar suare budak2 kecik riang bermain… wpun mereka menjerit keriangan kerana bermain, namun yg aku terdengar adalah, “Pak Njang!! Pak Njang”… terngiang2 plak sore anak2 buah meminta aku dukung main lambung2.. tak sampai sehari dah rindu..

Untuk tak menambahkan kebosanan raye, aku pn mengusahakan diri utk memenuhi jemputan Hapishak ke majlis aqiqah anak buah dia yg nama sama ngan aku.. tapi nama dia Uwais je.. xde Qarni.. sbb kamera ttggal kt kete, so xdpt la amek gambar si Uwais ni.. harap2 la si Uwais nnti besar xjadik malas cm aku..

raya ke-5, aku balik Johor..


punye la semangat bwk buku "ECG made easy", last2 ayah aku je yg bace... mule2 rase nk balik Kuantan terus.. tapi memikirkan keinginan memanfaatkan masa bersama keluarga dan rakan2 di Johor, kutabahkan jua hatiku ini utk ke Johor... singgah di Ayer Hitam, Johor.. kampung Ayah aku.. lama tak raye sini sbb dua2 atuk dah xde... singgah ni pn sbb ade kenduri arwah salah seorg sedara..
diorg xmakan makanan yg dihidang lepas tahlil.. diorg terus bungkus gune plastik yg disediakan...

Raya ke-6 di JB diserikan dgn program beraya di sekitar JB ngan Pontian.. 3 rumah pertama, umah sisters.. 2 umah kemudiannye, umah Azwin ngan Hafis Md Tob... semua umah yg awal aku xpegi sbb keletihan baru balik Kedah dan ramai sedara dtg... Rumah ke-6, rumah aku.. sedikit lega sbb sisters segan nk datang sbb xcukup tempat makan.. sedara ramai dtg...
Next ke Pekan Nenas.. ke rumah Ali Umar... Azwin kunun2 kt New Zealand.. tapi berpokok kelapa sawit...
sempat mak Ali masak mee goreng utk kami... sgt menghargainya..

Next, ke rumah Saiful.. keropok dari "Azhar Food" menjadi hidangan... Teh O bertapis... sgt klasik...Kerepek pisang hasil tangan Sepul..Ikan keli sopak...Taman orkid Sepul..


Final destination- Umah Husna... bergambar with "Birthday Boy" - ayah Husna.. rancak btol sembang ngan pakcik ni...
sempat lagi sembang...
balik....

The Coolest World Photos - iGetty.com

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin