Monday, March 23, 2009

Gigi..

Alhamdulillah... hari ni dah surut sket bengkak pipi nih.. xmcm semalam.. bgun tdo rase berat je nk angkat kepala... tambah sakit lagi gusi bekas jahitan.. seblom tdo dah gosok gigi cuci luka sume, tapi tergoda plak ngan aiskrim pistachio-almond yg mengancam rasenye tu.. makan sambil tgok cerekarama then tertido atas sofa sampai pagi... infected la jawabnye...



3 hari lepas, aku baru je buat minor surgery buang gigi bongsu yg tumbuh tak normal.. so biase la edema sket pas minor surgery.. akhirnya berakhir gak penderitaan 4 tahun yg aku alami.. gigi ni tumbuh tak normal menyebabkan byk kali bengkak gusi... ramai je org lain kene mende yg same cmni.. setakat dari thn 2005 ni, dah 8-9 kali gak aku kene bengkak gusi.. sakit giler.. time kene tu rase nak ngamuk je.. biase kene time exam.. tensen betol.. abes exam je, elok.. nak makan susah, nak tido susah, nak solat susah (nak2 part rukuk ngan sujud.. kene plak ngan imam yg lame giler sujud dan rukuk... mendongkol je la hati ni..)

2 mggu lepas, time kt temerloh, aku kene lagi bengkak tu.. berguling2... rase cm nak tumbuk2 je pipi ni.. aku xtau nk wat ape, so berbekalkan pentorch ngan garfu yang aku dah bengkokkan 3 drpd 4 jarinya dan rendam dlm air mendidih selama 1 minit (sterile la kunun),

aku menjelajah ke dalam ruang mulutku menyelak lipatan2 gusi yg menutup gigi bungsuku itu... wuuuhh... ade nanah la...

esoknya, terus je aku g klinik gigi swasta kt Bandar Temerloh... masuk je klinik tu... huuuuhhh...!! Klinik Gigi Muslim (bukan nama sebenar) Klinik ke ni? buruk btol.. piagam pelanggan pon tulih ngan tangan atas manilacard je... sian.. kelihatan seorang lelaki pertengahan umur keluar dari bilik rawatan dlm klinik tu... berpakaian kemas lagak seorang doktor... "ni kot Doktor Muslim (bukan nama sebenar)" ... bisik hatiku... mungkin keluar rehat2kan badan jap kot..

pastu bile name aku dipanggil (aku sorg je pn pesakit time tu) aku pun masuk bilik rawatan... tapi 'Doktor Muslim (bukan nama sebenar)' tu xikut masuk... pelik aku...

tiba-tiba... (gaya pentomin kt SAMURA) kt dlm bilik tu, ade sorg lagi doktor.. terkejut aku.. gaya mcm perempuan tua Myanmar yg sgt selekeh... aku tak nampak muka dia sbb dia pakai mask.. kening dia cukur... rambut dia panjang mengurai diikat pony tail... dia hanya memakai T-shirt round neck dan apron... kulitnya gelap tidak berseri... agak menakutkan...

Sebaik shj dia bersuara, "Encik Awis, baring dan sandar kt kerusi ni, Doctor nk tengok gigi".... seluruh alam menyaksikan keterkesimaan dan ketergamamanku... kaku tidak bersuara.. sepi... hanya kedengaran bunyi lipas mengunyah kertas (over..) lantas kedengaran lagi suara itu... "Eh, encik Awis... suara Doktor tak kuat ke? pesakit tadi pon tak dgr gak suara doctor... doktor ni demam... baru je makan antibiotic tadi... minta maaf la.." aku cepat2 memprofessional kan diri.. ooo... ni la doktor Muslim (bukan nama sebenar) yg sebenarnya... aku lantas mengukir senyuman palsu, then citer masalah aku... lepas check, doctor Muslim (bukan nama sebenar) tu explain kt aku ttg masalah gigi aku.. dia cadangkan aku buang gigi tu lepas bengkak tu sembuh...

lepas kuar dari klinik tu, terputik rase kesian aku kt doctor tu sbb aku cm prejudis kt dia... aku rase klinik tu buruk sbb xramai yg nk dtg sbb penampilan dia yg mcm tu... kalo dtg pon, xnak dtg lg cm aku ni.. susah gak nk salahkan org lain prejudis... dia sendiri sepatutnya tau jaga penampilan bile jadi doctor ni... ramai je kot doctor yg lembut... tapi xramai rasenye yg cmni...

selepas seminggu aku pon gi cabut gigi... disebabkan gigi aku terkeluar landasan, ditambah tisu gusi yg tebal dan terdapat tulang rahang yg menghalang, maka cabut biasa agak berisiko tggi. Maka minor surgery dijalankan bagi memudahkan dan mengelak komplikasi...

bius...

start scrub..

tisu gusi dipotong

dah berjaya dikeluarkan.. (maaf ye lubang hidungku yg keserombongan itu pastinya menganggu kalian...)...

ni la gigi tu... aku lambat amek gambar.. tisu gusi dah kering... doctor kate, salah satu root gigi ni, ade nerve groove.. maknenye ade nerve lalu kt bwh ni.. sbb tu selalu sakit..

dan pipiku mula membengkak....

sejam lepas cabut..

3jam lepas tu...

pkol 12 mlm...

esok pagi...

tengahari plak...

Saturday, March 14, 2009

Si Adik diabetes...

Jumaat hari tu ade short case kt HTAA.. saje wat short case wpun Dr Fadzilah cm nk wat long case je.. buat lah kt ward kenanga 6... abes je short case, saje je la round2 ward tgok case yg pelbagai kalau nk compare ngan Temerloh...


gambar hiasan... group 2 bedside teaching...

tetibe tertarik tgok sorg budak perempuan yg petah gile potpet2.. tak lah budak sgt, 13 thn.. byk gile bunyik... tengok mate dia terkebil2... sian je.. terdetik dlm hati, "diabetic retinopathy ke?.." pastu nampak plak kt hujung katil tu, sorg lg yg muke lebey kurg gak teraba2 cari botol ubat... kakak dia kot... mmmphhh... tepat sekali.. dua2 beradik ni masuk sbb diabetic retinopathy... ade kencing manis, then dah menyebabkan salur darah ke mata mengalami radangan (inflammed)... dan mengakibatkan mekanisme fungsi mata terganggu... komplikasinya adalah buta...

dua beradik ni, si kakak dah buta kedua2 belah mata, manakala, si adiknya pula, rabun2.. tapi still bole membaca kalo dekat, still bole recognize muke kitorg...

dia tengok kitorg sorg2... "abang ni hensem!!!" dia ckp kt member aku... "yg ni pun hensem..." "Abang ni pun same..." tapi bile sampai kt aku, "yang ni tak hensem...!!!"... Chet..!! hilang jap simpati aku... then aku balas balik dgn nada gurau, "kalo tak hensem, senyap2 je Dik... jgn ckp.."..

Monday, March 9, 2009

aku ikut Madey: my own tag..

RULES:
1. Print screen your desktop/laptop background in Paint
2. Then, crop into 2 parts
3. Insert 3 pictures of it in your entry (image size: LARGE)
4. Write something about it
5.Tag your friends





aku baru je kemas desktop aku ni.. kalo tak serabut cm Madey.. aku suke giler wallpaper ni sbb ianya sesuatu yg unik.. buruk tapi cantik.. ni aku sebat kt flickr olympus Malaysia.. byk lg gmbar2 cantek..

http://fiveprime.org/flickr_hvmnd.cgi?method=GET&sorting=Interestingness&page=2&photo_type=250&noform=t&search_domain=Tags&photo_number=50&tag_mode=all&sort=Interestingness&textinput=malaysia,olympus&search_type=Tags

kt desktop ni ade 2 power point nye slide utk seminar.. aku wat jumaat mlm sabtu.. satu mlm xtido.. ye la kan.. kerja last minute.. last2 esok, time present, xcukup masa sbb doctor busy.. kene present lg 2 mggu.. cheh!!!!

aku nak tag:
1. mestilah Madey dulu..
2. Ricca
3. Buyet
4. Chaah
5. Nadia
6. Shahnom
7. Coobink
8. Intan Badzilah
9. tu je kot..

Jalan2 main Gajah...

Mmg jadi satu kemestian (kot) kalo posting Paediatric kt Temerloh, musti nk kene gi Pusat Sanctuari Gajah Kuala Gandah... tampat ni terletak kira2 di tgh2 antara KL-Kuantan.. lebey kurang 1 1/2 jam naik kereta dari kedua2 arah..





ktrg plan 2mggu sblom ni lg.. tapi plan pnye plan, alih2 ade kelas plak... ye la kan.. hari mggu memang la ade je kelas... nk g hujung mggu, penuh plak.. akhirnya lepas 2 mggu, berjaya gak gi...







sebelom dtg kene book sehari awal ataupun awal2 pagi...
buat pengetahuan korg, masuk pusat sanctuari ni free je.. so pihak pengurusan limitkan tiket (berbentuk sticker) kpd 100 org pengunjung je.. setiap kumpulan pengunjung, separuh je drpd jumlah ahli akan dapat sticker kuning (yg membolehkan pengunjung bermain dan mandi ngan gajah) selebihnya dapat sticker merah (tonton dan bagi makan gajah je...)

jadi memikirkan keadaan tu, ktrg pon menggandakan dua jumlah ahli spy semua dpt tiket kuning... tapi time daftar tu, semua ahli (tmasuk yg digandakan) dpt tiket kuning sbb akak yg kasi tiket tu kate hari ni mood dia baik sket dan kitorg book awal... ingatkan nk diam je takut kene marah plak kalo mengaku menipu... tapi sian plak aku tengok makcik2 pelancong jepun yg ramai2 dtg hari tu... mesti ade antara diorg yg xdpt tiket... last2, aku pn ngaku je kesalahan kt akak tu.. kene marah.. tp marah2 manje je..







sesi memanaskan badan bermula.. time ni sume cm cuak sket nak pegang.. mane taknye.. terkejut bile belai gajah ni, dia nye bulu tajam cm berus sabut.. mgkin ni kalo dlm keadaan kering kot.. kalo moist sket lembut la kot....


mule2 bagi makan gajah jauh2.. kasi kt belalai dia je.. dia yg kutip sendiri masuk mulut... pastu bile tgok mt saleh berani je suap masuk mulut, aku pun, ngan jari2 masuk mulut dia..


naik gajah bermula.. tapi kejap je..




ni plak sesi mandi ngan gajah.. time ni aku dah abes dah... aku org 1st, so xsempat nk amek gambar...


sampai kt tgh sungai, bro tu jerit nama gajah "Pian!!!" then Pian ngan manjanye menjatuhkan badannya...


abes....


then mandi2 biase2 je ngan anak gajah plak...





si cilik ni tak lepaskan peluang utk mandi ngan gajah wpun hanya memakai pampers...


abes mandi ngan gajah, abeslah aktiviti kt taman gajah... then gi Deerland plak... yg ni kene bayar RM5 per entry... kt dlm ni dia akan bawa kita ke tempat pembiakan rusa (xtau nama..).. then dia bagi bakul berisi kentang yg dah dipotong2 utk kite kasi rusa makan...





tinggi lagi!!! hati2... jgn tggi sgt.. nnti rusa ni landing kaki depan dia kt badan kita sbg support... kuku dia tajam gak..


burung kenari yg cantik.. sayang sbb boleh tgok je tp xleh main..



then kitorg main ngan landak albino plak...


landak ni mmg pemalu.. ni yg jantan.. yg betina lagi malu..


then main2 ular..


dah puas posing2.. makan plak...


pastu kasi ostrich ni makan plak... sian dia.. sorg2 je kt sini xberteman...




last skali, aktiviti bersama Muda.. beruang jantan berusia 9 thn (kalo xsilap..)

Muda minum air laici...



The Coolest World Photos - iGetty.com

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin