Saturday, March 19, 2011

Tragedi "Wanita Berbahu Besar"



Khamis, 6.40 am:

"***********!!!!" kata2 kurang manis mencemari keindahan dan kedinginan saat fajar mula menyingsing.. beskal aku pancit lagi.. terbantut jap semangat nak datang wad tepat pkul 7.00 utk study group..

Tepon sorg mmber study group dgn harapan dpt tumpang.. "aku dah sampai la Wis!!"

Tepon sorg lagi, "hm... xsure dtg ke tak.." ok.. mungkin dia masih berehat lantaran terkejut result block lepas yg terlalu ******.

maka dgn penuh semangat, aku decide jalan kaki je g spital (impulsive travelling)..

lepas 10 minit, sampai la kt "Jalan ngeri" itu..  Jalan yg agak menggerunkan.. hari masih gelap.. 6.55 pagi.. lampu2 jalan mula dimatikan satu persatu.. automatik kot.. di situ, ada 2 jalan pilihan;

1. berjalan menyusuri jalanraya yg sibuk tapi jauh jaraknya

2. menempuh "lorong hitam" yg gelap, sunyi (ade je org, tapi harap2 diorg xde pagi2 nih) tapi dekat sket jaraknya

Lantaran nak kejar study group, maka dgn langkah yakin, aku pilih jalan 2.. dgn harapan, pagi2 ni "diorg" tidor..

sangkaanku meleset.. dlm kegelapan pagi yg beransur2 terang itu, ternampak kelibat 3 "wanita berbahu besar" sedang lepak2 tepi kedai yg belum bukak.. mmg besar.. supaya diorg x kaco aku, aku cube buat2 x nampak.. jalan dgn langkah laju.. selaju langkah Yuan Yu Fang tatkala dibatalkan oleh pengadil (Malaysia) dalam Temasya Komanwel 1998.

Tatkala itu, ketiga2 "wanita berbahu besar" itu menoleh ke arahku.. rasa nak tercabut jantung!! lebih dramatik, hujan rintik2 mula membasahi diri.. 

langkahku semakin laju..

"hai bang!! lajunye?? masuk opis pkul 8 kan??" aku disapa..

aku diam.. meneruskan langkah.. tanpa menoleh..

sorg lagi menyapa "Hujan ni Bang.. x nak tumpang payung??"

aku masih diam.. tatkala itu segala zikir mule kukamitkan..

"hei.. kekwatnye!!! (jual mahal kot maksudnye) jom kite kejar dia!!!!" 

ketiga2 mereka mula angkat skirt dan kejar aku

dengan segala kudrat yg ada, aku berlari sekencang yg mungkin.. mmg "fight n flight" yg hakiki!!!



dalam 5 saat aku berlari, terdengar dekah dekih ketawa bernada penuh testosteron dari belakang.. "Wargghhh!!! hahahaha!!!! penakut gile!!!"

celaka! diorg kenekan aku je rupenye..

mmg la takut.. kalo ape2 jadi nnti, kompem on HAART la aku seumur hidop...

Saturday, October 2, 2010

Akhirnya...



dlm post sblm ni, aku bgtau, kalo dh reti buat sesuatu makanan, sure lepas tu aku x teringin dah... tapi utk hasil tangan terbaru ni, hampir setiap mase aku teringat dan rase nak makan.. 
Carrot cake with lemon cheese frosting...

 
1st trial.. raye ke-8.. time ni buat kt umah.. main redah je.. tapi Alhamdulillah, berkat nk buat utk Ummi, kek jadi dgn jayanya...




2nd - hm... hampeh.. cubaan pertama buat kt umah Kuantan.. dh le walnut hangus.. 

gagah kuar carik walnut.. mane ade kedai brg kek bukak mlm2.. last2 beli almond kt supermarket.. wek! xsedap lgsung.. kek ni sikit je aku jamah.. yg lain ulat yg jamah.... boleh zoom utk tengok ulat..




3rd.. kek ni buat utk bwk kasik kwn2 Samura makan.. hm.. diorg kate ok.. tapi aku rase sdp sbb frosting.. kek xbest pn..




cubaan ke-4 , 28th sept 2010- buat utk study group.. boleh la.. tapi bantat... tapi time ni aku mule mengesan apakah kecacatan yg berlaku..

dan...

akhirnya...


 cubaan ke-5 - 1st October 2010 - berjaya!! ni kek paling best pernah aku buat.. (bagi aku la.. best kt sini bukan rase semata2.. tapi kejayaan mengatasi kelemahan kek2 sblm ni.. peningkatan secara ringkasnye..)

yg ni utk Dr Fahmi n Dr Azura.. buat buah tgn time g open house jap lg..



cubaan ke-6 - 2nd October 2010 - berjaya lagi.. alhadulillah.. berjaya menemui formula yg konsisten hasilnya.. yg ni utk Dr Bahyah.. buah tgn gak time g open house jap g

Alhamdulillah...

Wednesday, September 15, 2010

"Syukran Ummi!"

Sejak berbelas2 tahun yg lalu, antara perkara yg paling best bile jalan2 balik kampung (raya atau tidak) - adalah makan ramai2 kt tgh jalan.. 

Ummi akan bangun awal (mmg hari2 dia bangun awal) dan siap2kan makanan utk bekal perjalanan.. x dpt bayang mcm mane 20 thn yg lalu.. anak kecik2.. nak siap pampers anak (lampin kain ye..) nak siapkan baju2 anak2.. botol susu anak2.. tu x kire anak2 yg meragam lagi.. plus - xde org gaji ye.. tapi still mampu buat tanpa sebarang rungutan atau mogokan.. 


Menu balik dari kampung kali ni.. ikan siakap asam pedas (permintaan aku), ikan siakap goreng biase, tempeh goreng, sambal goreng, udang sambal.. sayur xsempat buat sbb pasar xbukak lagi..

sangat sedap!!!

"Syukran Ummi.." ucapan yg selalu aku ungkapkan lepas makan sejak kecik.. tapi skrg selalu lupe..

Monday, September 6, 2010

Topik paling hangat time Ramadhan - makanan...





Suke masak tak bermakne suke makan.. tipu la aku kate aku x suke makan.. maksud aku, aku x de la suke sgt mende2 yg aku masak.. walaupun pernah suke satu ketika dulu, tapi skrg tidak lagi...

contoh mende2 yg dh x suke lepas pandai buat..

1. Apple pie..


2. Cheesecake..


3. Chocolate cake/ Brownies


3 makanan ni antara makanan2 tersebut...


sbg seorg social eater, byk je lagi makanan yg aku minat and belom try buat.. antara yg aku xkan try buat adalah - Nasi Lemak kukus.. lebih spesifik lg, Nasi Lemak kukus abang aku..



xtau nape berhantu sgt nasik ni.. lepas SPM dulu aku tolong2 kt kafe aku.. time tu hari2 makan nasik lemak ni.. kalo dh tggal sket, sgt mengharap xde customer nak beli.. haha!! lagi petang, lagi sedap.. lagi naik warne kelabu, lagi sedap.. lagi best makan dgn ayam goreng panas2.. fuuuhhh!!!

Kek & Iftar


sebelum Exam OnG..

Time discuss2 dlm study group, tetibe terpancul isu kek.. timbul cadangan utk buat kek besar sempena iftar batch nnti.. kononnye nak sambut bfday Prof Zalina sekali.. sejak dari tu, mmg kepala aku xleh nk fokus utk exam.. ligat gile pikir pasal kek.. haha!!

Bile abes exam, tetibe malas menjelma.. bukan ape.. x best buat utk ramai2.. 1. memenatkan.. 2. susah nak jadi sedap..

Tapi mmber2 bagi semangat.. siap ade yg offer nak contribute duit utk buat kek ni.. maka semangat kembali mekar.. tapi memandangkan hasil yg x tau mcm mane, aku decide x nak mintak duit collection iftar.. mintak sponsor family je.. bukan ape.. kalo x sedap, nnti org merungut sbb kene bayar..

sebaik abes exam, sgt bersemangat g kedai barang2 kek (kedai feveret).. tengah2 smgt tu, Ummi call..

"Exam dh abes?? x balik ke??"

"x kot... nak buat kek utk iftar.. dah janji.."

"xpe.. balik je umah... kite buat kt umah.. bwk kete, nnti senang nak bwk kek balik Kuantan.."

idea yg menarik.. maka setelah selesai segala urusan kad jemputan, aku pn drive balik Johor..

Haha!! sampai kt Johor ingatkan boleh terus buat kek.. rupenye byk kerje2 menanti.. haih... Sabtu malam baru boleh start buat.. nak order kt abg aku, dia sendiri pn byk tempahan nak siapkan.. so terpaksa la buat sendiri..

ingatkan senang, rupenye terpakse bersengkang mata semalaman tunggu kek.... Alhamdulillah, menjelang sahur, kek siap!! haha!!

lepas qada' tidur, pas Asar hari Ahad drive balik g Kuantan.. ikutkan hati mmg nak tidor lagi, tapi memandangkan esok ade kelas, terpakse gak bertolak ke Kuantan.. haha!!

sungguh... aku tobat xnak travel Kuantan-Jb petang2 (yg akan melibatkan malam)... lebih2 lagi kalo sorg2.. haha!! kalo ikutkan hati, byk gambar2 menarik yg boleh diambil.. antaranya kabus rendah kt sepanjang jalan.. tapi takut terambil gambar lain plak..

Alhamdulillah perjalanan selamat...

Hari Selasa (31 Ogos) - hari yg dinantikan sejak sblm exam - Ramai2 gotong royong kek!

serius best gile... sume membantu.. sgt terhutang budi dgn korg..



iftar mlm tu berjalan lancar..


alhamdulillah ramai yg kate ok.. even Dr Umeed, Dr Azura n Dr Hamizah memberi komen yg memuaskan.. risau gak kalo x sedap.. teringat betapa berdebar nye time buat kek utk Azie dulu.. time dia potong kek tu mmg palpitation gile2.. then sebaik Azie n Hubby makan kek and kate sedap, baru lega... cume beza kali ni sbb kek free, so xde la nak risau sgt.. xkan org nak komen lebih2.. haha!!

Tapi bile balik umah bukak blog, terbace komen ni..

hm.... kalo la korg, ape yg korg rase..? Tgh penat2 badan time tu mmg la aku panas hati gile.. tangan ni gatal je type nak balas balik.. tapi memikirkan umur dah 24.. dah layak jadi bapak org.. (Tetibe teringat kata2 Dr Norlela.. "Dulu kamu kurus, nape skrg mcm ni? kamu dah kawen eh??") so, kalo balas2, seriously x matang langsung..

dan akhirnya aku type gak komen yg budget professional.. "Awis to Guest; Thanx for the feedback.. jgn risau.. kek tu xtermasuk dlm RM12 (duit iftar)yg korg bayar.. " sekadar mengingatkan yg kek tu free.. but still terima komen tu..

tipu la kalo kate tak terasa langsung kan.. lain la kalo aku berniaga buat x sedap... xde la kisah sangat kalo pelanggan komen banyak... aku ni plak bukan jenis yg senang berlapang dada.. nak berbaik sangka pn sgt la sukar..

tengah2 cube tenangkan diri, tetibe teringat msg sorg mmber sblm iftar..time tu aku bgtau dia, "aku rase kek mlm ni xsedap sgt la.. ade yg kering..." then dia balas, "xpe, yang penting ikhlas.. ko rase x sedap, tp ktrg boleh rase sedap.."

dan akhirnye aku just simpulkan yg si pemberi komen ni nak gurau2 je pada asalnya.. pastu terjadi kontroversi plak.. haha!!

Tu la.. kadang2 kite lupe.. kite buat sesuatu dgn niat nak cari keredhaan Allah.. tapi hakikatnye, kite masih mencari keredhaan manusia.. sungguh! Mencari keredhaan Allah xkan buat kite kecil hati.. xkan buat kite putus asa...

Masih merangkak2 belajar mencari keredhaanNya...

Friday, July 30, 2010

Terapi minda

Rakan; "segan la aku.. x pe la.."
Aku; "xpayah bg alasan.. skrg ni cakap segan.. nnti dah kawen, kate bini plak yg segan... aku dah beli brg2 sume tadi " (satu penipuan bernada jujur, tulus dan ikhlas)

mcm tu la lebih kurg sms aku ngan sorg mmber.. kebetulan dia dtg Kuantan outstation.. so aku ajak dtg umah sbb nak masak2.. 2 mggu lepas dia dtg sini, aku dibelanja.. kali ni balas dendam balik.. haha!!

bukan ape.. dh lame sgt x masak besar2.. asik stadi je, mmg la letih.. lagi meletihkan kalo penat stadi bagai nak rak, satu pn x ingat.. badan ni pn dah lemah2 je rase.. perlukan kelentung-kelentang di dapur utk dptkan kesegaran..

Maka pagi tadi, sebaik balik Subuh kt Masjid Sekilau, aku drive g pasar Besar Kuantan yg xlah jauh mane pun.. beli brg2 utk masak nasik ayam.. fuuuhhh! nekad.. padahal x penah pon masak nasi ayam.. harap berjaya.. kalo ikut pengalaman, bile masak nak jamu tetamu ni, insyaallah akan berjaya..

kalo ikut plan, nak makan time bukak pose.. kalo ptg lepas abes kelas baru nak buat sume, takut x sempat plak.. sebelum matahari terbit, aku gagahkan diri prepare mane2 yg perlu disiapkan awal.. pkul 8 nak kene g spital plak.. ye la.. dlm usaha merealisasikan azam 5th year - jadi rajin!!

mula2 buat sup.. then rebus ayam dlm sup.. ayam perlu direbus sbb senang sket nak bakar nnti - cepat masak.. air rebusan ayam (sup), akan digunakan utk masak nasi.. tu la konsep nasi ayam.. simple je..

Then ayam yg telah direbus, sikeluarkan dan gaul dgn bahan2 marinate.. so kene la siapkan bahan2 utk marinate ayam.. simple je, cili kering, bawang (sebanyak2 nye), halia, kicap n sos tiram..


blend sewenang2nya

then perap.. balik kelas petang ni, tggal nak bakar je..

air rebusan ayam utk masak nasi pun dh siap.. balik nnti tggal nak tanak je.. agak beres..

tengah dok siap2 nak gi ward, tetibe je tergatal plak terbaca entry ni...


dan tangan pun tergatal tercatit bahan2..hati pon terdetik tanpa disengajakan "eh?? mcm ade je sume barang2 ni....!!"

cocoa powder yg dah berketul2 tapi masih boleh pakai

dan self raising flour yg dah naik kutu.. kutu makanan x kotor kn?.. haha!!

telur nak 3 bijik, tapi ade 2 je.. sebat je la.. eh? sejak bile aku beli esen vanilla? kenapa tiba2 ianya muncul di kala ini? adakah ini petanda pembuatan Brownies ini mesti dilaksanakan jua???

"YAAAAA!!!!!!" getus hatiku!!!!

maka....

terkuburlah sebuah kerajinan nak ke ward...

berganti dgn kerajinan di dapur (harap xde lecturer terbace.. haha!!)double boiler ape yg boleh

aku suke part ni.. colour combination yg sgt cantek

wow!!!! sedikit bergetar jiwa puasa ku..


senang gile buat mende ni.. sekejap je dah masak.. sblm pegi kelas pkul 11 pagi dah siap!! (kelihatan tanganku berlengan kemeja menandakan nak ke kelas..)xboleh rase, tapi tau sedaplepas asar baru balik... dan terus start tanak nasik

gedabak mcm ketupat palas la plak...

bakar ayam..

nasik siap.. wpun mentah2 sket.. haha!!! 1st time la katakan...

SIAP!!!!
selesai la sebuah terapi minda....

satu hidangan

tetamu yg dirai

Brownies konon2 meletop.. ade cebisan daun paku-pakis di situ

Aie pulang oncall tanpa sebarang baby dan join ktrg makan..

The Coolest World Photos - iGetty.com

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin