Monday, June 8, 2009

Aku dan bakery- sebuah cerpen...

Pagi tadi, melintasi satu bakery Muslim kt tgh2 bandar kuantan ni membuatkan aku mengelamun seketika.. Bakery tu dah xde.. dah berganti dgn kedai Photostat.. xperasan sejak bile.. Bakery ni aku penah masuk 2thn lepas.. selebetnye dlm bakery tu betul2 mengingatkan aku ttg bakery aku… “Kedai Kek & Kafe Ibu”.. ataupun dipanggil KKI... kedai yg byk menyimpan memori dan mendidik aku.. haha..


Mmg ummi dah lame simpan hasrat nk buat bakery.. teringat waktu aku umur 4thn, mak aku selalu beli buku Cake Decoration.. time aku sekolah rendah plak, selalu je wat kek coklat yg sgt sedap.. pastu kakak aku plak belajar… dia buat hampir setiap hari sbb nk kasik cikgu2 kt sekolah.. tapi… sikit pon xkasik aku makan… yg aku dapat hanya sisa2 kt kertas pelapik dlm loyang tu je.. tu pon ade syaratnye… kene basuh loyang lepas tu…


Then, tensen ngan kakak aku, time dajah 5 aku pn belajar sendiri.. haha!! so xde la insiden kikis2 kertas pelapik loyang tu lepas ni.. haha!


Tahun 2000 ummi start suarakan nk buat bakery.. Ummi kate, kt Skudai ni x de langsung bakery Muslim.. so skrg ni dh jadi cm fardu kifayah utk bukak bakery… tapi kitorg mmg xpenah berniaga so mmg xpandai n xtau cmne nk start.. so start la carik kedai nk beli… time tu dlm Tmn Universiti ni (tmpat tggal aku) hanya tggal satu lot je yg masih milik developer.. yg lain dah terjual.. tu pn sbb lot khas utk bumiputera, tapi xde org beli.. time tu dh lebih 5 thn, so dah bukak utk non-bumis.. time ummI nk beli, ade beberapa peniaga lain yg turut nk beli.. persaingan berlaku… Alhamdulillah jiran belakang umah ni, seorg Chinese muslim, merupakan anak kpd developer Tmn U ni.. jadi dia byk membantu.. akhirnya kami berjaya membeli..

Dari tahun 2000 hingga 2002 xde ape2 yg berlaku.. Ummi kate, xready lagi nk start.. byk lagi ilmu nk kene carik.. 1st- ilmu niaga.. 2nd-ilmu nk wat kek, pastry dan sebangainya..


Tapi.. di hujung tahun 2002, entah dari mane, dtg lah selori mesin2 dan perkakas bakery… ngan oven gedabak dua tgkat yg boleh masak 20 kek serentak .. ngan mixer besar yg muat 30L sekali bancuh.. bread slicer… pastu dough maker… ngan sauna utk kembangkan roti (aku xtau name).. pastu 2 chiller… dan beberape mende yg aku xtau ape name dan fungsinye.. semuanya FREE… sapelah yg pemurah sgt bagi ni? Rupenye ade satu bakery kt Pontian yg tutup sbb dia nk tukar bisnes lain.. dulu dia dpt bantuan utk beli alat2 sume ni… so bile nk tukar bisnes, dia dpt tau kitorg nk bukak bakery, so dia sumbangkan… kalo nk beli, beratus ribu gak abes… Alhamdulillah lagi… mgkin sbb niat fardu kifayah, maka mcm2 bantuan xterduga dtg…

Bile dah ade alat2 ni, mcm satu paksaan la plak utk start bisnes.. maka dlm pertengahan 2003 (aku xingat… time ni aku kt Samura) bisnes pun bermula dgn nama “Kedai Kek & Kafe Ibu” Maka bermulalah pahit manis berniaga…

ni logo kedai aku.. abang ngan kakak aku yg reka.. ade daun pokok kemboja sbb mak aku asal Kedah.. then ade biji lada hitam sbb ayah aku asal johor.. 7 biji lada hitam kt atas sbb ade 7 anak pompuan 4 biji kt bwh-4 anak laki2.. dan aku tambah sket.. kaler tema gold ngan merah pulasan-same ngan UTM.. mungkin sbb ayah aku ngajar kt UTM, kitorg duk dkt ngan UTM dan 5 adik-beradik aku blajar kt UTM.. so sgt kuat pengaruhnye..


Sbb mcm xbersedia sgt, bisnes bermula ngan mcm2 keselebetan… mula2 kitorg jual kek dan makan2 mcm nasik ayam, nasi lemak kukus (sgt sedap.. smpai skrg aku meleleh air liur kalo teringat), dan laksa… kecuali kek, sume abang aku yg buat.. kebetulan dia baru abes U..

Kek time ni sangatlah selebet.. xsudi langsung kitorg nk amek gambar.. kire time ni, mane2 pelanggan yg membeli adalah mangsa experiment kami… hahahaha!!! Tapi murah giler.. 3/4kg kek chocolate moist siap ngan decoration (yg sgt buruk) RM10 je.. padanlah ngan rupe yg buruk.. tapi diorg dtg lagi.. diorg kate sedap dan diorg bagi mcm2 idea utk improve presentation… tapi tak kurang gak yg komen negative then xdtg dah..

Then kek berkembang maju.. makin cantik.. makin org puji.. wpun still xsecantik mane2 bakery yg ade.. makin ramai pelanggan datang.. nk2 makcik2.. diorg selalu meluahkan rasa bangga diorg tengok bakery ni (wpun selebet)… byk giler diorg bagi idea utk kasik cantik sket.. suruh buat kotak la.. beli satu lagi chiller la.. spy byk sket kek… hari2 ade je idea baru..
sila klik utk zoom
sila klik utk zoom


Tapi bukan semua pendapat diorg dpt kitorg laksanakan.. nak2 tenaga kerje, kami adik beradik je.. alhamdulillah, kebanyakan adik beradik aku mmg berkebolehan semulajadim utk wat kerje2 tgn ni… so xlah bebal sgt nak diajar meng"icing" kek nih... so kakak2 aku la yg jadi tenaga utama buat kek... ade yg tgh wt degree, ade yg tgh wat master… kalo time exam, kurang la sket kek.. time ni abang aku masih xnak menyentuh hal2 kek ni.. dia wat nasik lemak dan lain2 je..

Then aku abes SPM.. so kene la aku mengabdikan diri plak kt kedai.. wpun hati mendongkol, tapi kene gak.. pagi2 xleh tido… kene g awal nk bukak kedai.. (alhamdulillah smpai skrg aku xsuke tido pagi..)then nk kene start bancuh kek.. tp time ni xramai sgt pelanggan so xperlu wat ari2.. 3 hari sekali kot… sekali bancuh dpt la dlm 14 bijik..

Sepanjang kt kedai ni, byk giler yg aku belajar.. antara pengalaman xleh lupe bile kene maki ngan sorg pelanggan sbb ade rambut dlm air Nescafe ais.. aku xtau cmne bole jadi sedangkan aku la org yg bancuh air tu.. aku tau ape yg aku masukkan.. dan rambut aku xsepanjang yg ade dlm air tu.. tapi aku diam je.. (time ni xpandai laser lg.. lgpn Ummi ckp kene respek dan jadi hamba ngan customer sbb diorg bagi duit kt kite..)

Pengalaman lain yg xdpt aku lupe ialah makcik bergaya ustazah yg merupakan tokey sebuah restoran bernama XXXXX.. restoran ni xjauh dr kedai aku.. kedai dia sgt maju.. wpun baru setahun jagung buka.. dapur dia canggih.. kalo jbtn kerajaan ni, senang2 je dpt ISO.. tapi.. si ustazah ni, perangai dia cm pelik sikit la.. secara jujur aku berkata, berlagak dan kurang sopan.

Satu hari, dia dtg order kek kt kedai aku.. then dia suruh hantar ke kedai dia yg dlm 15 meter je jarak dr kedai aku.. xpe.. aku on je.. bole je hantar.. then siap kek, aku g hantar ke kedai dia.. kt kedai tu, dia tgh lepak bersama rakan2 ustazahnya yg lain, smbil tudung ustazah masing2 dijadikan hampar meja (over).. aku pn ngan segala hormatnya bagi kek tu kt dia.. then dia terus bukak, dan kuarkan kek tu then pusing2 kan kek.. “Adik, kek kau ni senget la.. dah berapa lame buat kek ni?” aku diam je.. cakap la ape pon.. “kitorg ni ramai yg ikut suami g buat PhD kt overseas tau.. so byk yg belajar buat kek kt sana.. kalo nk bukak bakery kt tmn U ni mmg xleh jalan la dik… ” then baru aku sedar yg kwn2 dia sume tu kbyakan isteri2 lecturer UTM gak.. diorg gelak je dengar si ustazah bercelak tadi tu berseloroh.. aku diam je.. serius aku mmg xpandai laser lg time ni… xpe.. dia tegur utk kebaikan... fikiranku berpura2 menjadi positif..

Pastu dlm mggu tu gak, si ustazah bercelak dan bertudung besar tapi tak beradab tu dtg lagi kedai aku… kali ni dia dtg ngan husband dia… dia masuk sambil berkata, “abang, kedai ni x de org.. so kite discuss kt sini je la..” sombong giler bahase dia.. aku perasan mak aku cm terkejut dan berubah muke.. mungkin terasa kot.. tapi dia sabar je.. diam je.. bile tanye nk makan ape, ustazah ni jawab jwb, “xnak makan ape pn, dik.. nk discuss kt sini je.. sunyi sket… ” nasib baik la aku terpikir utk xnak malukan mak aku… kalo tak dah bersembur makian (time ni aku dh practice sket2 utk melaser…)


sebulan lepas tu, aku nampak kedai dia cm kene bungkus.. barang2 kene angkut ngan lori.. signboard satu persatu kene turun.. yg tggal hanyalah serombong dapur canggih yg dia banggakan tu je.. kitorg xterlintas pn nk amek tau kenapa.. tapi jiran2 sebelah kt kwsn kedai ni sibuk bercerita.. rupe2nye tuan kedai dia (sewa je rupenye..) tekan2 bisnes diorg.. nmpak cm maju sket, naikkan sewa.. sampai satu tahap diorg xmampu bayar.. so kene la keluar.. aku dpt tau tgkat atas kedai tu, si ustazah ni berhabis ratus ribu renovate buat ala2 hotel utk tujuan katering… akhirnya lebur begitu sahaja… Kesian gak.. kalo dia yg sewa kedai aku kan bagus.. untung aku org tolong renovatekan kedai.. kalo nk pakai, halau je la.. haha!!.. sesungguhnya Allah berkuasa membalas perbuatan sombong manusia di dunia lagi.. nak je aku g jumpe ustazah tu then cakap kt dia, “senget2 kek aku pon, at least kitorg ade kedai sendiri…..” tapi aku plak yg sombong nnti.. so aku diam je.. tapi aku ttp sedih sbb dia sebangsa dan seagama sendiri.. kalo boleh nk tengok dia maju smpai bile2..

tamat citer psl ustazah yg panjang lebar tu..

Hilang ustazah, muncul plak satu problem lagi… kedai makan Thailand sebelah kedai aku ni rajin btul hantar mende2 kurafat kt kedai aku.. kami sekeluarga mmg xphm ngan mende2 ni.. dapat tau pn dari sorg makcik yg kerje sementara ngan kitorg… dia perasan org seblah asyik lalu belakang kedai then campak garam la.. beras la melalui tingkap.. mula2 xpercaya.. tapi pastu aku nampak sendiri pekerja dia genggam garam lalu belakang kedai aku… pelik diorg ni.. kedai aku bukanlah maju sgt pon.. xmenggugat diorg langsung… kafe ktrg tu sambil2 je.. kitorg utamakan kek je…

Kire hubungan kitorg ni mmg tegang habes la.. cube nk tegur tokey dia, tapi sombong giler.. kene plak ngan aku yg sombong gak.. mmg la xnk menjadik.. paling bengang, dia suke lalu depan kedai aku, walaupun berjalan ke arah kedainya, namun badannya dipusingkan menghadap ke kedai aku, sambil mengira duit.. sukar utk difahami perbuatan sedemikian…

tapi, anak dia yg time tu baru darjah 2 selalu dtg kedai aku, main2 ngan abang aku… pastu abang aku ajar dia melukis dan sbgnya.. time aku buat kek, kalo yg rejek tu, kasik dia… lama2 makin mesra.. bapak dia plak makin selalu tersenyum.. pastu boleh berbual2 mesra (tapi still berlagak gak citer pasal bisnes dia yg sgt maju tu.. haha..).. lama kelamaan hubungan antara kami 2 kedai makin baik.. ktrg selalu kasik kek, diorg selalu kasik air free.. tambah pula ngan insiden kebakaran kt kedai dia yg diselamatkan oleh abang aku.. alhamdulillah…

Byk lagi pengalaman2 menarik kt bakery ni.. tapi meleret2 la plak kalo nk citer kt sini…

lepas aku masuk matric UIA dlm Mei 2004, abang aku pn start berjinak2 ngan kek.. makin hari makin pakar.. last2 disebabkan nk concentrate kt kek, kafe dimansuhkan.. maka bermulalah sejarah bakery 100%..
sehingga tahun 2007, jualan bakery makin meningkat.. tempahan kek kawin hampir setiap mggu.. kalo cuti sekolah lagi la rancak.. pelanggan datang dari jauh2.. dari Pekan Nenas, Pontian, Senai, malah dari Melaka pon ade..


then kakak aku abes degree dan start menyibukkan diri kt bakery.. sbb mase agak banyak, dia pon mule belajar wat fonding icing.. mmg susah gile nk carik bakery yg ble wat fonding icing kt JB nih.. so merasakan permintaan yg tggi, bakery kami pn start la.. alhamdulillah sambutan hangat…










Then hujung 2008, kakak aku sambung belajar ke Jepun, so fondant icing terhenti seketika..

Wpun perniagaan makin maju, tapi aku rase cm xbest.. sbb KKI still selebet.. cm kedai runcit Melayu kt Kampung di sempadan Kalimantan pon ade… so after 1st Pro-Exam, aku pon mengabdikan diri mencantikkan kedai..
aku yang rajin..



kalo perhatikan betul2, plaster kt diniding tu senget.. salah ukur.. haha!!


alhamdulillah.. byk respons positif daripada pelanggan.. nk2 makcik pelanggan tetap.. paling takleh lupe time malam pertama kedai dibuka lepas dah dimake-over… dtg la sorg brother ni.. dia tengok2 kedai.. buat muke pelik.. then tanye abang aku, “Bro, ni kedai Melayu ke??” pastu abang aku balas, “ade muke Mat Salleh ke saye ni?”.. tergelak si brother tu bile sedar soalan dia cm pelik.. then dia bgtau la yg kedai macam cantik tapi xdpt nak agak kedai ape.. kire x kene gaye la.. tapi ok la.. tu kire komen positif la jugak..

Ade gak komen yg negative yg aku xmengerti mengapa ianya diungkapkan.. ade sorg makcik, dgn bersungguh2 datang, lalu meluru bertanya aku, “Dik, Kedai baru ke ni? Kedai kek dulu dah tutup kan??” dgn muke yg sgt gembira.. beria2.. sambil kedua2 tangan ditepuk2 ke pehanya kerana terlalu excited.. pelik aku.. suke plak kalo bisnes bangsa seagama sendiri berkubur.. Then aku jawab, “xlah makcik, ni la bisnes dulu.. nape nk tutup plak? Pelanggan ade lagi “.. dia then jawab balik, “xde la.. makcik tengok bisnes cm xjalan pon..” aku pon berseloroh… “makcik cm suke je kedai ni tutup?” aku cube korek kubur makcik ni.. haha! Makcik tu blah kebengangan… time ni aku mmg dh expert melaser..

Alhamdulillah.. setakat ni, bisnes wpun sederhana, tetap berjalan lancar.. semoga ianya berterusan.. pengajaran paling besar aku belajar drpd kedai ni ialah, bisnes mengajar kite supaya bertawakal.. hati kene sentiasa rasa bergantung ngan Allah.. kalo ade org lalu depan kedai, penuh mengharap Allah lintaskan dlm hatinya supaya singgah dan masuk ke kedai.. bile dah masuk plak, doa2 lagi spy dia terlintas hati nk beli.. semuanya bergantung kpd Allah... tapi kalau makan gaji plak, silap2 diri bertuhankan hari gaji.. bile datang hari gaji, rase lapang dada.. rasa selesai semua masalah... hati terasa bergantung dan penuh mengharap pada kedatangan hari gaji.. aku ulang, "silap2.." bukan semestinya.. semoga dilindungi drpd berfikiran sedemikian sbb aku pn bakal makan gaji gak..

semoga hasrat aku nk bukak cawangan bakery ni tercapai suatu hari nanti…

19 comments:

Anonymous said...

waahhhh...(speechless)
im actually reading it without blinking(exaggeration, haha).
hmm,xtau ak ape nk ckp, bercampur2 emosi bce cite ni.

mak ak pon bniaga, so, basically biase jgk kne 'buat' dgn org ni. Alhamdulillah, kami x penah la nk bls, biarlah Allah je yg bls. tp dorg yg berkubur dlu sblm ktorg ape2, mgkn Allah dah balas.

ape2 pon, smoga bisnes korg trus maju, mnjadi bakery terbaik di Johor mahupun Msia.

p/s:last time ak dtg ngan apis rsenye ko blum renovate, rse nk dtg lg plak nk tgk, hehe.

-Guess (yg mtk ko update blog ni aritu)

madey said...

awis, bakat melaser ko memg telah diasah dengan baik..haha

biaselar tue, bsness memg byak cabaran dan dugaan

eh kirenye mak ko belajar sorg2 laa buat masak2 kek tue sume kan? ad epergi kelas? then baru turunkan dkat adik beradik ko

agak2 kalo aku kahwin, dpt sponsor kek dri kedai ko x? haha

Awis Qarni said...

Anonymous la kononnye tu:
aku tau ko sape.. ko suke gelak dgn tangan tersipu2 lentuk bak anak gadis tersipu malu dilamar madu.

jgn dtg lagi.. belom betol2 cantek... (sbb tu gambar sekerat2.. haha!)

last ko dtg, aku ade cite pasal ustazah tu tapi ko mcm xdengar sgt... konon2 nk menjaga pendengaran la tu.. haha!

Awis Qarni said...

Madey:
sedangkan tanah liat dibakar, dihenyak lagikan keras, inikan pula bakat yg xseberapa tu..

ade la gak pegi kelas.. tapi kelas byk menipu je.. bukan nk ajar betul2.. kene adjust sendiri kalo nk best.. baru ori..

pasal kawen ko tu, kene la ade timbal balik.. aku sponsor kek ko, time aku kawen, ko sponsor kad jemputan ke.. pelamin ke.. barulah adil..

ke nk tubuhkan persatuan?? tiap ahli kene sponsor satu bende dlm tiap majlis ahli yg lain.. aku chop sponsor kek..

madey said...

kene ade timbal balik ke? ooo dgan pantas ko nk sponsor kek yek? ok gak...nanti aku nak kek tunang, kek hantaran due2 belah pihak, kek resepsi..cupcakes utk tetamu jemputan...

aku? ntah ape bnde yg aku leh sponsor...

najikhin86 said...

bab joint venture sponsor ni jgn lupe ajak aku skali..boleh aku jdk tukang buat sirap.. hehe..

btw.. very good experience sharing.. buat aku lg smngt nak blajar baking.. heh.. nnti dah ade rumah sndri, aku nak invest byk2 utk peralatan baking.. hak3!!

=)

Anonymous said...

hahaha. mmg ak tau ko dpt bajet pon sape aku.

laa...ingtkn da siap sume,
xpe je ak dtg, ble compare mse 'in-progress' dgn 'final' design.
haha

yg bab gelak tu ko mmg laser tmbh2 smp anak gadis madu ntah ape ntah..
ak just cover mulut sbb ak rse x elok gelak bukak mulut beso2 camtu, msuk pape kang tecekik plak... hahaha

Guess

intanbazilah said...

haha..

sooo laa best. dulu2 i watched 1 citer jepun nih. pasal kedai kek. best sgt. sbb masa tuh suka sgt makan kek. kalo tiap kali kuar outing mesti beli kek 1 potong.pastuh tiap2 ari cakap kat akak, nk keje kedai kek. pastuh lepas spm berkali2 pujuk mak nk keje kedai kek. tapi mk x bg. =(

best of luck bukak cawangan br! actually veri nice kek la ur kedai buat. dlm gmbr nmpk mcm sgt cantik n halus buatan. chaiyok!

Awis Qarni said...

kek ni akak ngan abang aku yg buat.. sorg grad town planning.. sorg material engineerg.. dua2 selalu lukis plan.. that's why la..

aku pn teringin nk kerje kedai kek gak dulu pas SPM.. tp mak aku ckp kedai sendiri ade, sibuk nk g kedai lain.. aku geram tengok La Boheme Jusco.. teringin nk buat kek2 cantik cm kt situ...

Anonymous said...

Salam... saya teringin sgt la nk tanya dan nk tahu..biasaya kek yg ada fonding icing tu berapa ye harga..beratus ke harganya??...kalau bertingkat lagi mahal la ye?? kalau kek mcm tu x cepat cair eh??

Semoga anda menjadi doktor dan usahawan bakeri yg berjaya.

Awis Qarni said...

setau saya, kek icing krim biase, kalo bawak travel mmg akan sedikit lebik.. tapi tak cair

tapi kalo fondant icing, insyaallah tak cair.. cume kene tutup rapat supaya tak bersemut..

harge utk fonding icing saya xpasti la.. kalo kek kawin krim biase tu, tak mahal kalo nk tempah kt sini.. 3 tingkat lebey kurang RM 160-180 je.. tingkat paling bawah 3++ kg (14") then tengah 1 1/2++ kg (11") dan yg paling atas 1/2 kg++ (8").. tapi kalo ade perubahan harga, saya maklumkan kt sini..


lgpun, buat masa skrg ni, kek fonding xde.. tggu 2-3 thn lg, my sis abes PhD dia, sambung balik kot.. haha!

Ika said...

Waahh!!! dah lama nak baca entri nih tapi tak menyempat jer... Baguslarrr awis.. perasaan aku bercampur baur baca cite ko nih.. siap rasa nak jumpe jer org2 poyo dalam cite nih.. ko tau kan.. aku memnag dah expert bab melaser nih.. hahahaa..

Awis, semoga bakery family ko terus maju...!!! Kuatkan semangat!!

Kisah ko dalam entri nih berjaya menaikkan semangat aku.. =)

btw, I already change my blog to a new one.. got problem before.

This is the new url
:http://riccanasaruddin.blogspot.com

Tapi, aku tak open lagi... tgh set up new template... =)

Awis Qarni said...

ok Ricca.. aku menanti kemunculannye..

Hana said...

Salam awis. hm alhamdulillah byk juga pengajaran yg kami dpt dpd kisah liku2 kehidupan yg awis lalui. pahit maung berniaga ni kalu sape yg berjiwa sensitif tak bertempat, atau kesabaran yg tak berapa kuat, silap2 nnt hari ni baru bukak kedai, esok lusa dah tutup.

kagum dgn org2 yg berniaga. bukan semudah tu nak bersabar andai pelanggan berhari-hari tak ada. ramai juga yg tak dpt bertahan bila bisnes tak berjaya. bukan senang nak melatih redha andai org buat jahat kat kita. dan andai tawakkal tiada, sgt mudah utk berputus asa.

Tp, pasal laser melaser tu, hmm. kalau org buat jahat kat kita, mmg akan rasa puas hati dapat melawan dan membalas dgn kata2 yg akan menyakitkan diorang balik. bila geram dpt dilepas, saat tu terasa lega, terlerailah segala sesak di dada. tapi kan, kite rasa kalau org buat tak baik kat kita, dan kita balas balik dgn kata2 yg baik, bersopan dan berhikmah, kepuasan yg kita rasa akan semakin berganda. cuba awis test. secara tak langsung kita dpt mendidik diorang, mgkn diorg terdetik, "Aku ni buat jahat kat dia, tp dia balas dgn baik"..

mcm Rasulullah jugak. berapa kali dia diserang tanpa belas kasihan, dipukul diherdik tanpa peri kemanusiaan, dihina dituduh dgn tohmahan yg bukan2.. tp Nabi tak pernah merungut, apatah lagi melawan, malah dia balas dgn kebaikan. dan dgn akhlaq mulia Nabi ni ramai yg tertarik dgn Islam. Awis pun boleh jd mcm Rasulullah jgk, insyaAllah.

Dlm medic pun, ada Dr yg takdelah hebat sgt tp sbb akhlaq dia baik, patient jumpa pun rasa seronok. tp Dr yg garang dan sombong, walau hebat mcmana pun, patient nak jumpa pun rasa tak selesa, lepas jumpa pulak makin sakit agaknya. mcm tu jugaklah dlm berniaga. kadang2 kita sbg pelanggan kalau jual murah pun tp tokey dia sombong, tak best juga kan. jd keywordnya kita sama2 cuba hiasi peribadi dgn akhlaq yg cantik dan Islami. insyaAllah.

P/s: Teringin juga nak order kek icing tu, nmpk smart sgt. tp lama ye kalu kena tunggu 2-3tahun lagi smpai kakak awis blk. awis belajarlah buat kalau ada peluang. lagi 2tahun pun kalau Allah izin, dah nak pindah seremban, tak duk Jb dah. tp susah juga, family belah mak ada yg bukak kedai bakery, takut kecik hati kalau tak tempah dgn diorang. tp harap2 sempat juga la merasa kek fonding icing tu.

Awis Qarni said...

Hana,

xyah tggu 2-3 thn lg kot.. my youngest sister buat pengurusan hotel dan kulinari (betul ke aku eja?).. dlm 2-3 bulan lg mgkin dah pandai kot wat fondant icing. bole la kalo nk merase..

dedey said...

aku slalo bace blog ko..
tp sekadar silent reader jek la..
tp kali nk mcm nak komen..

aku suke giler penulisan ko..
sgt jujur and direct!
tp penuh pengajaran..

hope for the best tok ko and familyyy..

slamat berpuasaa! :)

Awis Qarni said...

Thanx Dedey for ur support

Anonymous said...

cHaok!!!
banGGa ade bangsa kte yg berjaya..
korg mmg leh g jauh!!chaOk!!

Amalina rahim said...

kaum ada mcm anda pandai uat kek??tercabar saya rase..tk semua punyai kelebihan dan angerah ini..saya masih tk pandai buat kek...:(..apakah ini ??

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin