Saturday, April 25, 2009

Kalau aku seorang ayah....



Kalau aku seorang ayah..
Akan kulayan setiap bebelan anakku..
Bebelan pertama seorang anak setelah pandai bersuara..
Walaupun tidak kufahaminya..

Kalau aku seorang ayah..
Akan kujawab setiap soalannya yang diaju
Soalan yg lahir dari insan yg baru mengenali dunia..
Walaupun telah beribu kali diajukan soalan sama..



Kalau aku seorang ayah..
Takkan ku halang anakku menjawab..
Menjawab kerana membela dirinya..
Menjawab kerana mempertahankan kebenarannya
Menjawab kerana ingin merungkai sebuah salah sangka..
Menjawab kerana ingin terus aku menyayanginya..
Sebaliknya..
Akan kuajar bagaimana menjawab dengan penuh tatasusila..
Penuh budi bicara…



Kalau aku seorang ayah..
Takkan kumarah kerana kegagalannya..
Kerana gagal hanyalah salah satu episod dalam sebuah novel kehidupan..
Teruskan membaca novel tersebut…
Pasti ada kesudahan yg baik di hujungnya…
Kalau aku seorang ayah..
Takkan ku kerah anakku utk cemerlang berjaya dalam peperiksaannya semata..
Sebaliknya bijak berfikir lebih utama..
Apa gunanya berderet A cm aku ni..
Tapi kene tanye sket pon dah tercungap2 xleh nk jawab..
Haha.. dh xde idea…

Kesimpulan kt sini.. aku rase kebanyakan student kt Msia ni pandai jawab exam je, tapi x lah pandai sgt nk pikir… mgkin sbb budaya masyarakat melayu yg suke sgt marah kalo anak kecik bising.. then kalo banyak tanye nnti bapak marah.. pastu plak, paling glamer, kalau kene marah then nk jawab, kene tengking, “Hah.. Melawan!!!!!” setuju x?

Pastu plak dlm kelas, kalo ade student yg banyak tanye sket, cikgu pon cm mencebik tak suke.. (sbb dia xleh nk jawab).. kalau student tanye lebih2 then cakap, takde dlm silibus.. so xyah tau.. tu xkire faktor kwn2 lagi tu.. kalo member tanye soalan, kate capub, padahal mereka otak kosong pas kuar kelas.. sbb x dilatih utk berfikir… sebaliknya hanya melatih diri sendiri utk benci org yg byk tanye..

Entahlah.. aku dah tua2 gini ni mmg susah gak nk ubah diri.. kalo perhati kwn2 yg sekolah bukan asrama penuh, diorg cm lebih pandai fikir.. nk2 yg sekolah swasta.. mungkin dah biasa ngan budaya BERUSAHA SENDIRI TANPA DISOGOK SOALAN BOCOR… haha.. tak kire budak foreigner lagi (sorg je pun dlm kelas).. mmg lain care berfikir.. nk kene suap je org2 cm aku ni..

paling penting didikan ibubapa kot.. galakan kene diberikan semenjak kecil.. aku xkate parents aku xbagi galakan.. dari kecik ayah aku selalu ckp, masuk U ni utk latih kite berfikir.. xsemestinya utk lulus exam.. mak aku plak selalu galakkan aku utk jadi leader spy pandai berfikir... tapi mungkin xcukup utk aku yg ego dan bebal ni kot.. haha!!

Tambah sket lagi..

Kalau aku seorang ayah..
Takkan kukisah anakku dapat masuk U atau tak..
Yg penting dia menjadi matang, tabah, bijak berfikir…
Dan yg paling penting…
Dia menjadi anak yg soleh dan solehah..
Anak yg sentiasa mendoakanku
Buat bekalanku di alam kubur kelak…

Sunday, April 5, 2009

Pulau Redang

Selasa yg lalu, abeslah exam utk 3rd posting 3rd year-Paediatric posting... posting yg paling buhsan.. wpun senior kate best.. mgkin sbb aku mmg dah sedia duduk rumah sewa, so xheran sgt duk umah teres kt Temerloh.. sblom2 ni senior excited sbb selama ni duk dlm kampus...

ni mmg posting yg sgt menguntil kemalasan.. akibatnye exam aku hancus.. shortcase tercungap2 smpai Dr. Fadzil kata, "Kamu tahu x yg kamu fail??" aku pon ngan naifnye.. "Don't know.. why???.." "Examine dari belah mane???" la... baru aku perasan yg aku check dari belah kanan katil, tapi belah kiri patient since baby tu baring terbalik.. kepala dia kt bhgn kaki katil.. tapi aku ngan sengalnye terus je sambung examine ngan muke menggelabah... ye la kan dah salah so mggelabah la.. setelah 15 saat menyambung examine belah kiri patient, baru aku tersentak dan berkata.. "Sorry doc, i think i should change my position..." Dr pon menjerkah.. "Haah!! tau pon...!" aku pon terkebil2 buat.. kene plak baby tu hyperactive giler.. susah btol nk check knee jerk reflex dia.. then kene maki lagi... wu...


xpe.. aku lupekan kisah sengal tu... sbb aku g Redang bersama rakan2...

kitorg btolak ke KT 6.40 pg ari kamis.. pegi kamis sbb rabu ade lg yg exam..





sampai kt KT, naik feri Berjaya ke Redang..
(rambut Akram bukn blond.. tu lampu atas kepala)

sampai Redang terus g Berjaya Resort (aku xingat name tempat ni..)





kami dpt 4 bilik utk 14 org.. so 2 bilik 3org, 2 bilik lg 4 org.. bilik yg 3 org je tu utk bilik aktiviti, smbhyg jemaah dan masak serta makan..



susun makanan

cm nk bukak kedai runcit la plak...








lepas check in, smyg Zuhur berjemaah terus lompat masuk swimming pool... aku plak baru je beli waterproof camera lepas kerosakan kamera Olympus u1040 yg baru aku beli bulan 11 ari tu.. so ape lagi, beraksi la dlm swimming pool tu..






lepas puas tersedak air berklorin, kitorg beriang ria di tepi pantai... dlm 20 meter dari swimming pool...


dan.. tak lupe juga beach volleyball...


malam plak, kami buat perbincangan dan jalan2 dlm resort..


esoknya, kami g la snorkeling.. aktiviti utama kami.. tapi sblom g kene masak bekal dulu.. lapar giler kalo snorkeling berjam2..


lepas siap bekal, ktrg g sarapan (masuk dlm pakej snorkeling)..



then berlepas.. nasib kami agak kurang baik.. sbb skrg bukan musim yg bagus utk snorkeling.. laut agak bergelora dan hujan renyai2..





baru kt 1st spot dah ade yg mabuk... so ramai gak yg sekejap je turun bot, then naik balik sbb nauseated..


then g 2nd spot... xbest sgt.. tp seronok sbb bgambar...



then g Marine park.. kt sini la tempat paling best.. semua puas bergambar sakan..






tapi ikan kt sini mmg ganas gak.. abes jari aku berlubang kene gigit time bagi makan.. tapi kalo luke rendam ngan air laut, cepat je kecut kn.. mmg terbukti..



then main tangkap2 ikan.. dapat a dlm 7 ekor kot...

kami hnya berpeluang g 3 tempat shj wpun pakej ni 5 tempat.. ade la member yg komplen.. tapi pakcik bot yg baik hati tu kate, "bwk 3 tampat pon, dah ramai yg muntah2 xsampai hati nk g lg 2 tempat.." mm.. btol gak.. aku pon cm dh penat sgt.. sume pn cm diam tanda setuju.. lagipun pakej ktrg ni patut xde makan.. tapi lepas nego, dia setuju bagi makan sarap ngan lunch free.. kire dah terbayar la kot ganti ngan 2 lg tempat.. lgpon, seperti yg aku ckp td, aku dah letih.. dan kepala teringat bantal je..
(katil ni tido 2 org je.. ni 4 org utk tujuan amek gambar sj..)

3rd day.. xde ape2 aktiviti menarik...

hari pun hujan.. lepas sarapan, kami berkemas2 nk balik.. tapi seblom tu, sempat gak seround lg pose dlm swimming pool... pose Wida'..



tapi tgh2 sibuk amek gambar, tetibe kamera aku jammed.. bile check tgok, masuk air dlm tempat bateri.. geram giler aku.. mane ble masuk air kalo dh waterproof.. aku dah ikut sume peraturan penggunaan dlm air.. aku tetibe hilang mood.. then lepas tu, xde lagi gambar yg aku amek...

kami check out kul 12, gerak dari jeti dlm kol 1.. dlm feri, sume terbongkang.. kene plak dpt sorg satu row seats.. dlm cubicle yg hanya ade kami shj.. sedar2 dh smpai KT..

balik Kuantan, aku check balik kamera aku.. alhamdulillah.. elok.. boleh berfungsi.. tapi still xpuas hati gak.. so aku hantar ke kedai utk minta Olympus check..

The Coolest World Photos - iGetty.com

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin