Wednesday, November 4, 2009

Bawak member jalan2 di Johor n Singapore

Post ni xde beza pon dgn Facebook Photo Album

Bwk member jalan2 di Johor n Singapore...

Tapi atas permintaan sorg member yg xde Fb, maka aku pn buat la post ni...


After exam abes 26 hb lepas, member bgtau.. "Awis.. kalo Jepa ngan Akram nk dtg tdo kt tempat ko bole x??.. diorg nk jalan2 JB la..."

Aku jwb "Aku on je.. tapi kene tdo kt atas kedai aku la.. umah aku ramai sisters la.. takut korg x selesa..."... (dlm hati aku berfikir... fuuuhhh... byk gak kereje nye nih!..)

Maka, Rabu pagi, aku cabut terus ke JB.. Siap suruh diorg beli tiket ke JB esoknye supaya ade jarak masa yg cukup utk aku kemas tingkat atas kedai aku yg xubah mcm stor 10 thn terbengkalai ni...

Dalam bas, lantaran buhsan dgn pjalanan 6 jam tu, aku sempat plan mende2 yg nk dibuat nnti..

sampai je kt umah dlm pkul 4 ptg, aku terus g kedai.. kemas mane2 yg patut... mcm2 bende aku jumpe time kemas ni... termasuklah mende2 kt bwh ni...

Beg ni kelihatan agak misteri.. bile bukak je....Mane la datang mende nih... tapi elok gak jumpe set2 kt atas ni.. Maka aku pun terpikir "hmmm... bole la aku practice suturing lepas ni..."

Tapi, abang aku plak, "Hmmm.... senang la aku nk meng'icing' kek lepas ni... ade byk penyepit, gunting..... "


yg xleh blah tu, siap ade copper IUCD (intrauterine contraceptive device).. mane datang ntah mendalah nih...
Gmbar kt atas ni, aku baru balik beli railing langsir...

Smpi kol 2 pg baru boleh balik umah utk rehat... (sile terharu kalo korg terbace ni...)

Esok pagi, terus g jabatan imegresen utk wat paspot.. agak menyakitkan hati dgn kelembapan pegawai kt sini.. siap gurau2.. bace2 paper.. minum air kotak...

abes urusan, aku sambung kemas.. pasang langsir.. pasang kipas siling... dan akhirnya, wujudlah sebuah tempat yg boleh didiami...

then dlm pkul 2 lebey, diorg sampai.. 1st nite bawak g makan kt Restoran Singgah Selalu.. restoran paling glemer wpun sumpah aku xpenah makan kt sini.. ni pon idea Sepul.. dengar citer, kerabat Diraja Johor selalu gak makan sini.. tempat nmpak cm ala2 kasino, tapi ok je.. makanan murah kalo nk compare ngan Kuantan... mcm2 pilihan ade... sile singgah...

Saje duduk dekat tempat sishar ni sbb cantek kalo amek gambar...
Jepa mencube Otak2 selepas diberi amaran keras oleh aku, "Sape dtg Johor tp x makan OTAK2, memang xde OTAK!!!!!!"

abes makan, jalan2 kt Danga Bay..

Then celebrate bday Akram kt sini dgn kek yg off course kedai aku sponsor...
Kek ni tak abes makan.. ade lebih separuh.. pastu simpan dlm chiller.. time diorg nk balik kampung, terlupe nk amek... sape la yg nk makan kek tu....

Keesokan hari.. Mak aku bekalkan nasik lemak ayam goreng... utk sarapan/lunch kt Spore nnti..

Kt Larkin Central.. aku rase ni kire antara Terminal Bas paling selesa kt Msia ni... naik bas ke Spore RM 2.50.. balik nnti plak $2.50..

Smpi di Spore.. kene jalan kaki masuk kastam sementara bas tgh sesak kt jalan raya.. jimat masa..

Apis sedang berbual mesra dgn pelajar sekolah yg sopan.. wpun nampak mcm sekumpulan gangster yg nk paw Apis..Sampai je kt Pekan Bugis ni, xtau nk g mane...

Maka singgah la kami di tempat2 pelik mcm nih..

window shopping...
bergambar sana sini...

lajunye org Spore jalan...


Di stesen MRT City Hall

Amaran2 dlm bentuk kartun yg best..

Bunga orkid kt dlm stesen.. ingatkan palsu, rupenye betul...


Jalan2 di City Hall...










Sampai di tempat yg dicari2... target utama dtg Spore ni mmg nk amik gambar kt Patung Merlion ni... (Merlin+Lion atau Mermaid+Lion...???)











Share air dlm tandas utk istinjak... ni la akibat kalo toilet xde paip...






Sesat... ? bukan sebenarnye... xtau nk pi mana... ni la akibat xplan.. yg ktrg tau kt Spore ade patung Merlion je....

Sultan Mosque... akhirnye jumpe gak Masjid dlm pkul 5.30 petang... ni pon lepas puas tnye org... "Where is Sultan Mosque???" "Do u mean Malay Temple????" tpakse je la kami mengiyakan...

Wuduk yg menenangkan...


Bertanya lokasi makanan Melayu...

Waiter tu org Kelantan..


Hari ke-3... Trip to Air Terjun Kota Tinggi...

Mak aku masak nasi impit ngan rendang ayam utk bekal...

Patut le tempat ni kene bayar smpai rm7.50 sorg... dia buat ala2 waterpark... siap ade lifeguard sbb tiap2 tahun ade kes kematian...
Siap ade tag lagi... mcm sunway lagoon la plak...






Sebab berbayar, maka kebersihan terjaga... bagus betul...




Pelbagai aksi...




Air terjun ni ditutup sbb bahaya.. tiap2 tahun ade kes kematian...

Monyet2 menyeberang sungai...




Ikan2 yg jinak....









Abes mandi, kitorg g makan kt Umah apis.. suke gile soto nih!!!

Malam tu lepak makan kt UTM... terkejut tengok harga makanan yg murah... kate Bandar A.. nape Kuantan yg berscholar bandar B punye harge makanan yg sgt mahal??? (budak medik bandar B dpt scholar yg lebih sikit dari budak Sastera bandar A)... tak aci betol la...


Hari ke-4 plan nk ke umah Sepul di Pontian...

Pagi2 sarap kt umah aku.. kalo dah dtg sini, mmg kene menghadap ayah aku yg kaya dgn hikayat2 sejarah... masing2 muke dah bosan...

Tak ketinggalan meninjau proses buat bedak sejuk... Akram mmg best.. banyak gile bertanya.. mak aku suke betol ngan soalan2 dia..



Sampai kt Pontian, jalan2 kt pantai jap...


Dlm pkul 2, smpai la kt umah sepul... Sepul sedang menshowoffkan diri dgn piala2 yg tak terhingga banyaknya itu... paling dia bangga dgn piala johan Tilawah kategori Lelaki tuh!!!

Pakcik Samsuri; "kenape x tidur di sini???"

Kami; "Sepul x ajak..."

Sepul; (dgn penuh nada menipu) "Ellllleeeeehhh.... diorg yg xnak..."

Pakcik Samsuri; "ye la kan... dah biase duduk rumah taman.. mane nak tidor kampung..."

Kami; "...................................." (diaaaaaaaaaaam je... sabaaaaaaaaaaarr je...)

xpe ye Sepul, lepas ni kalo kitorg nk tido sini, jangan halang ye.. aku ajak ramai2 wat homestay sini...
Sepul sedang berbalas caras dgn mak dia.. makcik ni cakap dia ni Jawa yg x pandai cakap Jawa, tapi dia cube menafikan!!! (alah.. aku pon same gak.. yg aku tau hanyelah mangan, ngompol, goblok, mentong, tembel...)

Urap (kerabu Jawa) yg sgt sedap.. antara bahan utama adalah cekor atau kencor (bahse jawa)

Melawat kebun Sepul yg best...

Biji kopi
Mesin penggiling getah keping... klasik gile.. kalo ade DSLR....

Halaman rumah sepul yg sgt bersih dan kemas...

Sepul petik kelapa utk kami..
Kupas.. jantan giler!!

Dan kami... hanya minum... tetamu kan?

Then pegi Azhar's Food.. tempat kerepek paling glemer yg terletak di Rengit...

Shopping sakan
Kerepek bawang yg berwarna pelik

Plan asal nk pegi Tanjung Piai.. tapi xsempat.. so gi je la pantai ni... tak sempat tu ade hikmahnye.. kene datang Johor lagi...






Laden Laleh versi melekat di punggung...

Skodeng org dating...

Merenung dosa lampau yg terlampau...

Senja nan biru..

Last Dinner in Johor.. (for them la...)
Mee Bandung special RM8 tapi ade 8 ekor udang yg agak besar...

Sepul mengiringi keberangkatan kami dari Pontian...

Kami akan datang lagi....

kesimpulannya di sini, kepada kawan2 MBBS 10th Batch, jom la join Health Camp 2010 kt Johor.. bole jalan2 Johor.. kalo ade mase lebih, singgah Singapore skali...

The Coolest World Photos - iGetty.com

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin