Sunday, May 17, 2009

Si Anak yg salahkan ibunya..

ptg td ngan happynye aku g clerk patient kt ward.. ari ni dpt patient cholelithiasis (batu karang dlm pundi hempedu)... seorg makcik umur 48 yg sgtlah baik... senyum je walaupun sakit. peramah sgt orgnya. kami sembang2. tanye pasal keluarga la.. kerje la.. Then anak laki dia dtg.. kebetulan dia tgh citer psl family dia yg byk ade penyakit kencing manis.. (kire cm penyakit keturunan la ni) dia pun tunjuk la si anak tu.. "ni anak makcik no. 2.. baru umur 21 dah kencing manis.. dia dpt tau time umur 12.... tapi abang dia ok, xde kencing manis..." aku pandang muke si anak yg sgt la masam mencuke tak serupe gaya seorg anak dtg ziarah mak sakit... si anak masih tak bersuara...


sbb makcik tu tgh citer pasal anak, so aku yg kunun2 peramah ni pon tanye la lagi pasal adik ni... tgh aku tanye, si anak ni dgn suara yg tak sopan dan agak kasar, "sume salah mak..!"... aku terdiam tak paham... then tengok si mak tu tersenyum... then si anak ni ulang lagi... "sume salah mak..!"... then mak dia terangkan... dia mmg camni.. selalu salahkan makcik yg sebabkan sia dpt kencing manis..


aku cm diam lagi... nk pulihkan keadaan, aku sambung tanye makcik ni... then anak ni bersuara lagi "sume salah mak..!"...


aku dah panas dah time ni...

lantas, aku pn memulakan lgkah sebagai IIUM student, "Dik, tak baik ckp kt mak cmtu... tak baik salahkan mak cmtu... kenapa nk salahkan mak.. kalo mak punye pasal, nape abang adik xde kencing manis pon.. nape adik sorg je yg ade? kan Allah yg tentukan dpt atau tak.. Nape tak salahkan nenek ngan datuk adik? diorg pn ade kencing manis gak... Sian kt mak.. tgh sakit2 cmni, adik dtg ckp2 cmni.. dah besar kn.. boleh paham kan.. "

silap la ko budak.. kt depan ko ni, yg tgh clerk mak ko ni, bukan calang2 laser orgnye.. slah cakap siap la kene syarah...

7 comments:

Ummu Ameer said...

astaghfirullah, sampainye hati dia cakap kat mak dia mcm tu..
Alhamdulillah untuk mulut yg laser..
Kalaulah kita diuji dpt kencing manis dr kecik mcm dia.. entahkan kita mampu bersabar ke ye?....
Moga Allah sentiasa memelihara kita dr menjadi anak yang durhaka. Ameen

najikhin86 said...

ikutkan umor 21tahun dh ckp besar.. tkkn boleh ckp mcm tu plak?? dpn org plak tuh.. tk phm..

madey said...

laser dh start berapi..hehe

Awis Qarni said...

betul gak ckp ummu ameer tu.. entah le.. tapi makcik tu mmg sabar... sporting je.. dah la suami meninggal... dia yg jage anak2.. moga2 dia tergolong dlm org yg dilindungiNya di akhirat kelak...

buyet: mungkin dia tgh distress kot...

Madey: adakalanya ianya berguna

Ika said...

Awis, bagus apa yang kau buat tuh...
Aku bangga ada kawan cam ko.. =D

Anonymous said...

klaka gila
dia DM type 1 ke type 2?
dia tau tak dia xkan dpt or paling2 dpt lmbt sketla kalo dia sendri jaga makan dia n exercise. mmgla kerja Tuhan SGT semua tuh.

nasib baik ko wis. kalo aku, hampir2 je aku lepuk dia siket. haha. reflex kuat aku nih. sukati je cakap kat mak sendri mcm tuh. aku sendri ade anemia keturunan, tp x salahkan mak ayah aku pon walopon aku tau dorg sgt rasa bersalah sbb tau aku sgt penat.

bukannya budak tuh ader cancer pon nak kecoh2. (hishhh.. aku plak yg geram sgt nih)

Awis Qarni said...

aku pn xtanye ape.. rasenye type 1.. sbb mak dia kate dia xde insulin langsung.. kene cucuk insulin..

paling xleh blah, mak dia jaga dia punye pantang dlm diet selama 10 tahun... tapi dia kalo keluar umah, suke ati je melantak entah ape kemende... pastu gule naik, balik salahkan mak...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin