Wednesday, September 15, 2010

"Syukran Ummi!"

Sejak berbelas2 tahun yg lalu, antara perkara yg paling best bile jalan2 balik kampung (raya atau tidak) - adalah makan ramai2 kt tgh jalan.. 

Ummi akan bangun awal (mmg hari2 dia bangun awal) dan siap2kan makanan utk bekal perjalanan.. x dpt bayang mcm mane 20 thn yg lalu.. anak kecik2.. nak siap pampers anak (lampin kain ye..) nak siapkan baju2 anak2.. botol susu anak2.. tu x kire anak2 yg meragam lagi.. plus - xde org gaji ye.. tapi still mampu buat tanpa sebarang rungutan atau mogokan.. 


Menu balik dari kampung kali ni.. ikan siakap asam pedas (permintaan aku), ikan siakap goreng biase, tempeh goreng, sambal goreng, udang sambal.. sayur xsempat buat sbb pasar xbukak lagi..

sangat sedap!!!

"Syukran Ummi.." ucapan yg selalu aku ungkapkan lepas makan sejak kecik.. tapi skrg selalu lupe..

Monday, September 6, 2010

Topik paling hangat time Ramadhan - makanan...





Suke masak tak bermakne suke makan.. tipu la aku kate aku x suke makan.. maksud aku, aku x de la suke sgt mende2 yg aku masak.. walaupun pernah suke satu ketika dulu, tapi skrg tidak lagi...

contoh mende2 yg dh x suke lepas pandai buat..

1. Apple pie..


2. Cheesecake..


3. Chocolate cake/ Brownies


3 makanan ni antara makanan2 tersebut...


sbg seorg social eater, byk je lagi makanan yg aku minat and belom try buat.. antara yg aku xkan try buat adalah - Nasi Lemak kukus.. lebih spesifik lg, Nasi Lemak kukus abang aku..



xtau nape berhantu sgt nasik ni.. lepas SPM dulu aku tolong2 kt kafe aku.. time tu hari2 makan nasik lemak ni.. kalo dh tggal sket, sgt mengharap xde customer nak beli.. haha!! lagi petang, lagi sedap.. lagi naik warne kelabu, lagi sedap.. lagi best makan dgn ayam goreng panas2.. fuuuhhh!!!

Kek & Iftar


sebelum Exam OnG..

Time discuss2 dlm study group, tetibe terpancul isu kek.. timbul cadangan utk buat kek besar sempena iftar batch nnti.. kononnye nak sambut bfday Prof Zalina sekali.. sejak dari tu, mmg kepala aku xleh nk fokus utk exam.. ligat gile pikir pasal kek.. haha!!

Bile abes exam, tetibe malas menjelma.. bukan ape.. x best buat utk ramai2.. 1. memenatkan.. 2. susah nak jadi sedap..

Tapi mmber2 bagi semangat.. siap ade yg offer nak contribute duit utk buat kek ni.. maka semangat kembali mekar.. tapi memandangkan hasil yg x tau mcm mane, aku decide x nak mintak duit collection iftar.. mintak sponsor family je.. bukan ape.. kalo x sedap, nnti org merungut sbb kene bayar..

sebaik abes exam, sgt bersemangat g kedai barang2 kek (kedai feveret).. tengah2 smgt tu, Ummi call..

"Exam dh abes?? x balik ke??"

"x kot... nak buat kek utk iftar.. dah janji.."

"xpe.. balik je umah... kite buat kt umah.. bwk kete, nnti senang nak bwk kek balik Kuantan.."

idea yg menarik.. maka setelah selesai segala urusan kad jemputan, aku pn drive balik Johor..

Haha!! sampai kt Johor ingatkan boleh terus buat kek.. rupenye byk kerje2 menanti.. haih... Sabtu malam baru boleh start buat.. nak order kt abg aku, dia sendiri pn byk tempahan nak siapkan.. so terpaksa la buat sendiri..

ingatkan senang, rupenye terpakse bersengkang mata semalaman tunggu kek.... Alhamdulillah, menjelang sahur, kek siap!! haha!!

lepas qada' tidur, pas Asar hari Ahad drive balik g Kuantan.. ikutkan hati mmg nak tidor lagi, tapi memandangkan esok ade kelas, terpakse gak bertolak ke Kuantan.. haha!!

sungguh... aku tobat xnak travel Kuantan-Jb petang2 (yg akan melibatkan malam)... lebih2 lagi kalo sorg2.. haha!! kalo ikutkan hati, byk gambar2 menarik yg boleh diambil.. antaranya kabus rendah kt sepanjang jalan.. tapi takut terambil gambar lain plak..

Alhamdulillah perjalanan selamat...

Hari Selasa (31 Ogos) - hari yg dinantikan sejak sblm exam - Ramai2 gotong royong kek!

serius best gile... sume membantu.. sgt terhutang budi dgn korg..



iftar mlm tu berjalan lancar..


alhamdulillah ramai yg kate ok.. even Dr Umeed, Dr Azura n Dr Hamizah memberi komen yg memuaskan.. risau gak kalo x sedap.. teringat betapa berdebar nye time buat kek utk Azie dulu.. time dia potong kek tu mmg palpitation gile2.. then sebaik Azie n Hubby makan kek and kate sedap, baru lega... cume beza kali ni sbb kek free, so xde la nak risau sgt.. xkan org nak komen lebih2.. haha!!

Tapi bile balik umah bukak blog, terbace komen ni..

hm.... kalo la korg, ape yg korg rase..? Tgh penat2 badan time tu mmg la aku panas hati gile.. tangan ni gatal je type nak balas balik.. tapi memikirkan umur dah 24.. dah layak jadi bapak org.. (Tetibe teringat kata2 Dr Norlela.. "Dulu kamu kurus, nape skrg mcm ni? kamu dah kawen eh??") so, kalo balas2, seriously x matang langsung..

dan akhirnya aku type gak komen yg budget professional.. "Awis to Guest; Thanx for the feedback.. jgn risau.. kek tu xtermasuk dlm RM12 (duit iftar)yg korg bayar.. " sekadar mengingatkan yg kek tu free.. but still terima komen tu..

tipu la kalo kate tak terasa langsung kan.. lain la kalo aku berniaga buat x sedap... xde la kisah sangat kalo pelanggan komen banyak... aku ni plak bukan jenis yg senang berlapang dada.. nak berbaik sangka pn sgt la sukar..

tengah2 cube tenangkan diri, tetibe teringat msg sorg mmber sblm iftar..time tu aku bgtau dia, "aku rase kek mlm ni xsedap sgt la.. ade yg kering..." then dia balas, "xpe, yang penting ikhlas.. ko rase x sedap, tp ktrg boleh rase sedap.."

dan akhirnye aku just simpulkan yg si pemberi komen ni nak gurau2 je pada asalnya.. pastu terjadi kontroversi plak.. haha!!

Tu la.. kadang2 kite lupe.. kite buat sesuatu dgn niat nak cari keredhaan Allah.. tapi hakikatnye, kite masih mencari keredhaan manusia.. sungguh! Mencari keredhaan Allah xkan buat kite kecil hati.. xkan buat kite putus asa...

Masih merangkak2 belajar mencari keredhaanNya...

The Coolest World Photos - iGetty.com

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin