Friday, January 30, 2009

Nak dapat sesuatu yg luar biasa, kenelah buat sesuatu yg luarbiasa juga...

dah nk dekat setahun... kerap sgt aku mimpi psl gigi.. pasal gigi gugur satu-persatu la.. pasal suma gigi tertanggal tatkala menggigit buah epal la... accident tercabut gigi la.. pastu bila bangun dari tidur, rasa sakit gigi sikit.. member kate, aku tidur ketap gigi.. mgkin sbb tu sakit..

untuk mengelakkan perkara2 yg xdiingini, aku pn pergilah cek kt klinik gigi kerajaan.. ni 1st time pegi.. disebabkan tak suka menunggu, aku pn pegi awal.. before kol 8 dh smpai.. sesampai je, tgok org dah ramai.. pelik.. ramai sgt plak tuh..! bile tgok waktu operasi, la.... bukak pkul 7 pagi rupenye klinik ni.. mmmhhh... rase malas menjelma.. tapi xpe la.. alang2.. xpe.. latih sabar sket.. selalu asyik nak menang je.. asyik nak dulu je.. sesekali kene bersabar menunggu..

tggu punya tggu... org pn makin ramai.. smpai kul 10, kaunter pendaftaran dah tutup sbb takut tak sempat abes operasi before klinik tutup kol 1 tghari... time tu start ramai yg datang, tapi kene balik mula la ramai yg merungut... ramai yg membebel.. ramai yg mengomel... tak kurang juga yg jerit2 tak puas hati (bukan kes penting pon rasenye.. kalo penting, mesti misi tu bagi)... siap ade yg maki, "mcm ni ke kerajaan nak bantu org? buat kerje lembap..! pastu tutup kaunter awal..!! nyusahkan org je... "

mmm... nk aku komen ke? semestinya kene komen...

dah tau awak gi klinik kerajaan yg sememangnya ramai akan ke sana, dtg lah awal... klinik bukak pkul 7, pkul 10 baru nk dtg... pastu nk salahkan org lain.. nak service free, jgn la nk harap dapat layanan mcm gi klinik diraja... kalau dah rase diri tu perlukan layanan yg amatlah istimewa, silalah berbelanja lebih siket.. janganlah terlalu pentingkan diri... satu lagi, dia penah keje kt situ ke? memandai je tuduh2 org lain lembap.. yg awak tu matahari dah terik baru nk dtg, x ke lagi lembap? dia ingat misi tu tak buat keje ke? xde pn nampak diorg belek2 URTV ke katalog baju dalam ke (mcm staff kt pejabat tanah daerah JB).. diorg sentiasa bizi.. (mentang2 misi lawa.. kene backup..)kecewa ngan diri sendiri yg tak berdisiplin dan lembap, org lain yg dipersalahkan...

kalau nakkan sesuatu yg luarbiasa... kenelah berusaha secara luarbiasa... atau jadi luarbiasa...

Tuesday, January 27, 2009

semua pegawai kerajaan perlu kursus etika...

walaupun dah 2 mggu berlalu, tapi aku nk ungkit gak kisah ni... kerana inilah yg meleburkan azam tahun baru aku :- tak nak marah2 cashier atau sesiapa sj kalo aku berurusan kt mana2 tempat... nak jadi pengguna yg sopan, bertatasusila dan beretika...

baru2 ni sorg member blajar medik kt Russia cerita... kt sana, patient pagi2 kene beratur utk diambil darah dan prosedur2 lain... tak mcm kt malaysia, di mana patient dilayan mcm anak raja oleh doctor (tapi bukan oleh nurse haha...) kt Russia, konsep dia:- engko nak sihat, ikut cara aku... (kata member aku la..)

Mmm... mmg kt sini patient dilayan mcm anak raja.. tapi ni setakat yg aku tahu.. setakat baru 2 posting di Hospital Kuantan... lain2 posting atau lain2 hospital aku xtau... tapi dlm 2 posting ni mmg aku nampak doctor2, nk2 yg pangkat2 tggi, sangatlah respek patient wpun 3rd class jer.. paling gentlement, OnG specialist lelaki... kalo yg masih bujang tu, korg amek la buat laki... (ramai yg bujang lg.. bujang 3...) garang mana pun seorg specialist ngan doc2 yg pgkat lagi rendah, atau ngan student, tapi ngan patient ttp baik.. tapi ni setakat yg aku jumpe la.. lain2 belum tahu lg..

tapi... nape tak semua pegawai kerajaan mcm ni? kenapa sstgh je yg kene latih utk mematuhi piagam pelanggan? bukan sekali dua laporan dan rungutan dlm akhbar ttg pegawai2 di jabatan2 kerajaan.. dgn kerenah birokrasinye lagi... paling takleh blah, bukan pegawai pun, kerani je... tapi lagak ngalah pegawai.. tak hormat pelanggan langsung...

baru2 ni aku dan keluarga ke pejabat tanah daerah JB utk buat urusan.. Masuk2 je kerani tu dah buat hal.. layan mak aku cm makcik kampung... xpe.. aku sabar.. pastu dia menipu plak.. dia kata urusan ni kene dapat akuan dari kerajaan negeri Johor... urusan perlu dibuat di pejabat tanah negeri bukan di pejabat tanah daerah dan mengambil masa 2-3 bulan... fuuhh!! susah la plak.. dah la nk kumpul adik beradik yg ramai ni pun susah... tambah plak nk kene kumpul lagi lepas 2-3 bln... mmg masalah...




gambar hiasan...

tapi nasib baik mak aku berpengetahuan pasal urusan2 ni sbb pengalaman kerja, dia terangkan balik kt kerani tu, urusan kami tak perlu akuan kerajaan negeri. Itu hanya utk pemindahan milik bumiputera kepada non-bumi... terkebil2 si kerani nih.. pelik.. tgok pangkat, ketua kerani.. at least dah 15 thn kerje kt situ.. tapi still tak tau psl urusan yg sgt lah basic.. bayangkanla kalo makcik2 tua dari mana2 ceruk kampung datang berurusan. penat2 kumpul anak beranak yg entah kemana sepahnya... pastu tak tahu menahu pasal urusan.. ikut je cakap si ketua kerani tu... last2 pegi pejabat kerajaan negeri, kene patah balik... last2 give up... pastu urusan tak selesai... akhirnya xde hitam putih utk urusan tanah... maka berkelahi la anak beranak yg kemudian harinya... (melebih2 plak...)

abes psl si ketua kerani... azam tahun baru aku belum terkorban lagi... aku kene jumpe si pegawai kt situ.. kene sign agreement... masuk2 bilik, aku nmpak si pegawai tgh sembang2 ngan member, dscuss nk lunch kt mane smbil membelek2 katalog baju dalam... bile aku bg salam, dia masam kalah mempelam.. tanpa menjawab salam... (sedap x irama ni?)bengang sbb terkantol la kot ..

pastu aku pun sign la dokumen tu.. pastu aku bertanya sesuatu.. berkenaan sempat atau tidak kalau seorang lagi kakak aku yg xdpt hadir pada hari tersebut utk datang semula pada 6 Februari... then dia membebel pasal mende lain tanpa menjawab soalan aku... dgn penuh tatasusila dan ciri2 melayu sejati, aku mengulangi soalan aku... pastu dgn muke bengis sampai berkerak2 retak mekap nya yg tebal tu, dia berkata "kan saya kata tadi..... (dia ulang lagi bebelan yg sama tp dgn nada yg lebih tggi... tapi.. still xjawab soalan)"... terbakar gak aku... lantas aku membalas, "soalan saya,.... (aku tiru gaya dan lenggok bahasa dia sambil mengulangi soalan dgn nada yg tinggi...)" lepas tu baru dia tersentak dan jawab.. tapi cm muke bengang... terkuncup balik rekahan mekapnya tadi... pastu dia senyap, tutup fail dan buat kerje lain, sbg isyarat urusan dah selesai, sila keluar...



gambar hiasan 2

sambil jalan keluar, wpun menghayun langkah sopan, hatiku terbakar... bengang dan kecewa.. nape pegawai ni mcm tak dilatih supaya beradab sket ngan pelanggan.. aku pun bukan la sopan.. tapi ngan patient cube gak berlakon.. (mmg la kn? student je lagi.. hehe..)satu lg, bukan sibuk sgt pon, sempat sembang2 belek2 katalog... mak aku ckp, mgkin dia pegawai baru... nmpak cm mude je.. mungkin grad je terus dpt pgkat yg agak tggi... xpe la.. x cukup pengalaman lagi... slow2...

fuh... leburlah azam tahun baruku hanya 15 hari melangkah ke tahun 2009..

Sunday, January 25, 2009

Miskin.... betul ke???

1st skali, aku nk habaq awal2 yg aku xberniat nk menghina sesiapa... aku just ckp berdasarkan pendapat.. bukan nk memandai suarakan pendapat, tapi just nak buat sedikit mental exercise..

baru2 ni aku kerap gak tgok TV... bersamamu la ape la.. mgkin sbb xtau nk wat ape kt Temerloh yg sememangnya tiada apa. Adelah beberapa paparan ttg kesusahan orang miskin. hidup kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. sedey la. sampai makan siput pun ade.

bile difikir2kan, betul ke diorang ni susah. mgkin betul. tapi dah abes ke segala mende diusahakan utk mengatasi kesusahan itu? mungkin diorg berusaha, tapi usaha2 yg kuat tapi sangatlah sedikit hasilnya. contoh mcm dari pagi ke petang, satu keluarga gi cari siput bersama2.. pulang di petang hari, dapatlah rezeki sejemput cuma. cukup utk hari tu shj. esok keluar lagi, cari lagi. al hasil, sampai sekian lama pun xdapat ubah kehidupan...

aku bagi satu lagi contoh.. ni contoh yg positif...

sorang patient aku ni, warga melayu kemboja.. datang sbg pelarian perang mencari perlindungan.. kompem a miskin. dtg sehelai sepinggang.. perempuan plak tuh.. tapi, dlm umur 35, dah jadi pengusaha ikan patin kt Pekan.. walaupun xlah mewah mana, tapi dia kata, bolehlah nk wat simpanan masa depan..

cube fikirkan, mcmana warga asing boleh berjaya di tanah air kita sedangkan rakyat sendiri masih makan siput? warga asing ni pun asalnya miskin gak.. lagi teruk.. datang Malaysia tanpa handai kenalan... dgn xtau bahse malaysia nye lagi..

Bagi aku, ikut pendapat aku lah, golongan yg miskin dan susah mcm ni, punca sebenarnya ialah, diorg tidak mampu berfikir. Diorg tak dapat gambaran dan idea, bagaimana nak ubah sket nasib yg dah sekian lama sebegitu. Sekali lagi, bukan nk menghina sesiapa, bukan nk merendahkan sesiapa dan bukan nak tuduh mereka2 ni malas dan xnak berusaha. Tak boleh nk salahkan mereka gak. Mgkin mereka tak punya cukup pendedahan. So tak terbuka minda mereka untuk berfikir jauh sedikit...

Ade satu kisah ni, suami dia sakit.. xdpt kerja berat.. kerja ringan2 je…so, pendapatan x seberapa dan keluarga jadi susah.. yg peliknya, si isteri jadi suri rumah je…. bukan ape.. kalau dah susah, usahalah lebih sket.. jual kuih ke.. jual nasi lemak ke.. tak perlu la duduk je kt rumah meratapi hari2 yg telah berlalu mahupun yg mendatang.. inilah yg aku rasakan sbg salah satu kes tidak mampu berfikir… sekali lagi, jgn terburu2 salahkan mereka. Mungkin mereka x nampak jalan penyelesaian.. mungkin juga, xtau masak.. masak pn xseberapa, takut xde org beli..

Mcm dah abes idea je… k la.. aku wat kesimpulan terus je la.. Tuntasnya di sini, org2 sebegini, kita jgn bagi ikan…. Kita bagi mata kail.. maksudnya, kita jangan hanya menderma, member sumbangan berbentuk harta bende atau wang.. mende2 tu akan habis ditelan zaman.. nak2 org yg tak penah dapat duit… time tu la sibuk nk pi beli hset bagi kt anak sorg satu.. time tu la sibuk nk pi tukaq langsir pinggan mangkuk kasi jiran jenguk..

Sebaliknya, bagi mereka kemahiran.. bimbing mereka, bagi pendedahan… kasi la mesin jahit ke.. belajar la jahit sikit2 pastu start amek upah pulak ke.. bole la jana pendapatan keluarga… xpun ajar berniaga lain… cucuk tanam ke (diorg ni miskin, tapi ade je yg ade tanah… yg kt bandar tu, biarpun nampak senang, belum tentu ade…) masak2 ke… pastu bagilah bantuan pasaran ke… bagi diorg optimis sket nak usaha ubah nasib mereka…
ingat… bukan semua kita yg berjaya skrg ni berasal dari keluarga yg dah sedia senang… takde kesenangan yg diperolehi tanpa menempuhi kesusahan… DAN.. kesenangan yg datang xkan berpanjangan… oleh itu di kala senang, jangan lupa daratan… SATU LAGI… jangan difikir derita akan berpanjangan… kelak akan membawa putus asa pada TUHAN… ingatlah biasanya kabus tak berpanjangan… setelah kabus berlalu, pasti cerah kembali (haha.. lirik nasyid sbnarnye nih!)

sesuatu yg baru..

ntah kenape... tetibe aku rase nk buat sesuatu yg baru.. mgkin lantaran kebosanan yg teramat incilap dan lianat...

tanpa sedar diri yg aku ni, menaip pon, tgn kiri gune utk A, S kadang2 Q, pastu plak tangan kanan gune jari telunjuk je.... tapi ade hati gak nk belajar main keyboard... padahal tak penah minat muzik pn seblom ni... yg taugeh2 tu pun xpas.. mgkin sbb tak suke Muzik time sekolah dulu lantaran cikgu Muzik warga Singapore yg sgtlah lucah dan tak menghormati negara Malaysia...

tak belajar ape2 lg, aku dah sambar awek baru ni..




setakat dah 2 hari beli ni, aku hanya pandai main lagu selamat hari raya dan kitaro... tu pun dah kene perli ngan housemate sbb asyik raye je umah kami nih... ok lah.. esok aku carik headphone... haha...

Saturday, January 24, 2009

haha... niat tak menjadi...

baru je abes tgok film Maut... 1st time tgok film melayu kt wayang... harapan menggunung harap Liyana Jasmay xmengecewakan aku... tapi.. ala2 koleksi cerita2 mastika je...

tapi niat aku buat post ni nk komen psl muvie tu... tapi ade mende lain...

masuk2 je cinema, aku nmpak banyak couple2... siap peluk2 konon takut... cewah.. manje la konon... ala2 rehearsal, nanti kalo ade part seram ke, terus je peluk balak kt seblah...

tapi bile start je muvie, ramai yg mcm takut je nk peluk balak sepertimana yg diplan td.. mane taknye.. muvie ni ala2 muvie insaf la gamaknya.. cerita psl azab neraka, balasan, ketuhanan... taklah menginsafkan sgt... tp cukup utk buat mereka tak jadi.. hahahaha....

Friday, January 23, 2009

Malangnya aku...


Masih mekar dalam ingatan…. Time tu 1 jam stgah nak start Juara Lagu…

“gedegang… gedegung….” Berbunyi mesin basuh separa automatic kt rumah UIA kt temerloh ni… aku ingat mmg mesin tu ngek sket.. so xpe la… pastu member aku perasan gak… mula2 aku malas nak layan komen dia … tapi… tetibe aku teringatkan sesuatu….

“Ya Allah!!!...” pantas aku lari menyelup tangan ke dalam mesin basuh yg masih aktif berputar…. Mendesau2 mencari seluar kargoku… “wu…..” keluhku tatkala terasa ada objek yg kusyaki dlm poket seluar tu….

“Wuuuu…..” aku lupe nk kuarkan kamera… sbb ni suar byk poket… so tak sempat nk kosongkan semua poket… wuuu... dah la baru 2bln beli...

Aku dh cube keringkan.. tp xde hasil gak… tak ble gak start…

Sunday, January 18, 2009

cuti yg penuh manfaat...

Alhamdulillah... tiada ape yg dikesalkan dgn cuti kali ini... byk detik dan masa telah dimanfaatkan... wpun agak lambat start tapi still memberi impak yg besar...

mcm biase... bile cuti, aku mesti dating ngan Linda... kekasih hati...







ni la Linda... Dia rajin.. selalu tolong aku... dialah teman aku time cuti...












Walaupun terpakse kerja berat, Linda xpernah
merungut.












Ni la tempat aku ngan Linda selalu dating... Linda tak kisah....
.
Bila Linda letih. aku belanja dia... belanja makan angin, org kate...


habis kisah aku ngan Linda, si kereta sorong...

Selain kemas2 umah, cuti ni pon aku manfaatkan dgn mengupgradekan sket bakery aku...

tambah sket lampu2.. kasi ceria.. xlah murung je...




dan cat sket2...


hasilnya....


jadilah ala2 studio Wanita Hari Ini...



selain bakery, aku pn sambung gak kerje2 lanskap umah yg dah tertangguh sejak 2005 lagi...
cam biase, shopping a...

ni la shopping mall kegemaran aku...






mengisi kekosongan...


dah 4 thn mende ni tertangguh... xpe.. hasil tangan sendiri....

bumbung ni pun dh bertukar wajah.. time aku ngan adik aku wat dulu (2005) tiang kayu je.. skrg kontraktor mane ntah dah tukar jadi batu.. alang bumbung pun dah adjust2 sket.. tp still amek kayu2 asal.. sbg kenangan pembuat yg asal...

mmg sgt bermanfaat cuti ni... kadang2 tertimbul rase bangga... tapi cepat2 elak... sbb.. aku tak berkelayakan utk memiliki perasaan itu... bangga tu hanya 2 insan ni je yg layak...

Ummi dan Ayah....

kemerepekan pertama...

huh... berjaya gak start blog ni.. thanx Madey kerana sudi memberi tunjuk ajar.. wpun aku sedar kau bukan ikhlas sgt mengajar.. just pentingkan diri sendiri.. mementingkan kehendak hati.. kehendak hati yg ingin lebih menikmati hasil karyaku ini.. lantas kaumenjeratku ke kancah blogspot..

haha... dah lame xmerepek.. so cm agak ketandusan idea.. mgkin kene bace balik kot blog2 dulu utk mencuri ilham...

hanya menanti ilham tercipta...

The Coolest World Photos - iGetty.com

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin