Thursday, June 25, 2009

Exam...

huh.. pkul 3.00 pg.. baru je abes tengok transformer 2.. lega sbb xtertido (seperti kebiasaan..) ni merupakan salah satu pengisian lepas exam.. siang tadi, lepas abes exam, terus g melontar jamrah kt Megalane.. 6 game gak la kitorg bedal sampai lebam..


namun... semua tu tetap xleh membuatkan aku lupe ape yg berlaku time exam siang td...

siang tadi exam klinikal.. sblom exam, aku harap2 sgt pagi ni hujan.. harap sgt dpt kes senang+patient baik... harap jugak dpt doctor baik.. paling ideal kalo dapat 2 Salleh (Mr. Khairussalah n Mr. Mat Salleh).. dan paling penting, aku tak berpeluh sampai menitik2.. (teringat exam medical.. Dr suruh stop time aku examine patient dan mintak aku sebut je ape yg aku nk buat sbb peluh menitik2..)

semua yg aku harapkan tu, berlaku time exam td... tapi aku lupe doa supaya aku dpt perform dgn bagusnye.. dan ianya tidak berlaku...

1st, utk longcase (aku kene interview sorg patient, periksa ape yg patut dan prepare utk present dlm masa sejam).. dapat akak yg sgt la baik.. kes renal stone.. electively admitted for changing stent.. akak ni dlm kt 2nd class, so xsesak sgt.. disebabkan hujan, aku tak peluh walau setitik pn wpun kipas bertutup.. kabut gak aku menginterview lantaran kakak ni sgt la peramah.. last2 aku ckp, "kak, minta maaf sgt2.. sy ade mase sejam je.. harap akak dpt bagi peluang saya habiskan interview ni dlm mase singkat ni.." dia ok je dan lepas tu kurang sikit citer dia.. (sian plak.. aku mmg suke layan patient bercerita biasenye.. nk2 kalau patient non-Muslim.. ni dakwah endah namenye..)

siap prepare, Prof Kyaw datang... fuuh!! lega tak terkata.. mane taknye.. dgn prof ni, kompem pass.. aku pn present.. byk gile soalan dia tanye.. soalan teori yg aku tak terbaca pn dia tanye.. alhamdulillah dpt aku jawab berbekalkan memori last minit time discuss ngan Aswad.. dan ade la dlm 5-6 soalan yg jwpannye aku hentam, tapi Prof terima.. tapi bile abes tu, aku nmpak dia tulis markah 51.. mm.. cm terkilan gak aku.. bukan sbb tamak nk markah byk.. tapi takut tak tercover shortcase lepas ni.. kot la dpt 47 ke jap gi.. mane cukup nk cover..

abes je longcase, aku tggu lecturer lain jemput plak utk shortcase.. sorg2 lalu membuatkan aku terperasan.. mule2 nmpak Mr Khairussaleh dtg, aku dh happy gile.. tetibe terdengar suare memanggil name ku dari belakang... Prof Nasser rupenye.. "dub dab dub dab" makin kuat degup jantung aku yg mmg dah 2 tahun ade palpitation nih.. Prof bawak aku g ke katil2 yg biasenye ade kes breast cancer.. fuuh.. dlm hati aku berbisik lega.. nasib baik dh byk practise breast examination

wpun kt patung je..

dapat la sorg makcik yg baru buat right mastectomy (buang breast belah kanan)... tapi kes mudah xbermakne kompem dpt buat.. aku cm sengal gile time periksa makcik ni.. dah le palpate breast xdapat rase ape2 lump.. pastu sebok nak examine mastectomy scar.. siap kuar tape nk ukur panjang scar.. padahal ade je lump kt breast kiri makcik ni.. pastu diberi peluang ke-2.. ok dapat rase lump.. so Prof tanye ape impression utk lump tu.. aku ngan konfiden nye jwb benign lump... terus kene tggal ngan Prof.. la.. baru aku tersentak.. makcik ni postmastectomy.. mestilah sbb breast cancer.. dan lump tu most likely to be breast ca gak la.. terduduk jap aku kekesalan.. wpun kalo ikut senior, Prof Nasser mmg xpenah failkan budak, tapi group seblom ni ade je yg fail.. harap la nasib aku tak mcm tu..

tapi nk mengharap pn xgune gak.. teori ari tu cm kantol je.. fail teori still fail gak.. ape2 je la..

Tuesday, June 23, 2009

Tagged by Madey..

1. senaraikan 10 images makanan/minuman yg anda teringin nak makan saat ini
2. carian hndaklah dilakukan dgan Google dan paparkan image paling menggiurkan
3. turutan gambar hndaklah mengikut nafsu keinginan anda masing2
4. sile tag 6 org lain. then, tggalkan pesanan dkat chatbox org itu

wpun aku tgh kenyang, aku tetap berjaya mengumpul beberapa gambar makanan yg aku nk makan skrg ni.. gambar disusun mengikut ranking..

1.Ikan keli masak asam pedas




2. Otak-otak Kempas.. tak pernah jumpe yg original kt tempat lain melainkan satu tempat makan nama Planet Curry kt Kuantan nih..




3. Ikan Siakap kukus limau




4. Kari Hijau Ayam Sara Thai.. spesifik lagi Sara Thai menghadap RHB bank Kuantan.. bukan yg nghadap gereja..




5. Mee Bandung Muar.. pegi la mana tempat yg jual nama "Muar".. menipu je.. nk kene carik kt Muar gak..



6. Laksa Johor... ingat! makan pakai tangan, bukan pakai sudu..



7. Nasi Bryani Gam mak aku masak..



8. Nasi Bryani Gam Kambing batu Pahat.. hati2 ye kalo makan kt batu pahat.. aku penah kene; pegi umah member kt BP.. makan ngan family dia kt kedai... lepas makan, balik umah dia, tertdo dari lepas zuhur, bangun lepas isyak.. member ngan family dia yg lain pn camtu gak.. sume tertidor.. mungkin ade ganja kot..



9. Nasi Lemak Kukus Andalas, Klang..



10. Tiramisu



disebabkan aku malas, aku nk tag si Madey yg rajin bebeno mengetag aku..
1. Madey

then aku pn nk tag beberapa member yg dipercayai kuat makan... supaya mereka dpt mempamerkan mknan2 yg best2..

2. Mira
3. Najhikin
4. Cha'ah
5. Coobink
6. Madey balik la..

ni mmg Una unye...

Alhamdulillah... tepat jam 1.38 pagi tadi, kakak aku selamat melahirkan sorg baby lelaki... maka lahirlah the 1st grandson dlm family aku.. maka Nabila Husna atau Una dapat la adik...



kalau dulu Husna jadi the 1st granddaughter keluarga sebelah abang ipar aku (lepas 7 cucu laki).. kali ni adik Una plak jadi 1st baby boy after 5 cucu pompuan.. alhamdulillah.. lengkap sudah..

lepas ni xde lagi adegan nangis2 nk bwk baby org lain balik umah smbil ngaku tu adik dia.. "Una 'unye'...." dan xde gak adegan2 memuji, "eh? adik... adik comel..." wpun budak tu lagi besar drpd dia.. skrg Una dh ade adik.. ni mmg Una 'unye'...

k.. next.. kakak ipar aku plak hujung Jun ni.. dia ni jenis yg xbuat antenatal checkup.. ultrasound pon tak buat.. hari tu 2nd pregnancy buat surprise sbb lahir kembar.. kali ni aku xtau.. tengok besar semacam.. suspen gak nih..!

Saturday, June 20, 2009

Teringat zaman mude2..

pagi sabtu yg indah.. tengok langit.. mm.. mcm takkan panas je hari ni.. bersemangat!!!
dengan langkah segera aku bersiap2 nk g JHC (kampus aku).. cadang nk stay study sana smpai petang.. tggl 2 hari je lagi nk exam..

lepas siap2 bekal utk makan dari pagi smpai petang, dlm kol 7.45, aku pon capai beskal, then kayuh penuh semangat..

on d way tu, aku lalu la stadium Kuantan.. ternampak byk gile bas sekolah.. then terdengar bunyi2an jeritan org cm bg command... cm ade org kawad je.. pantang aku nih!

then g la.. rupenye ade pertandingan kawad kaki sekolah2 peringkat kebangsaan kt sini..

mm.. teringat plak zaman mude2.. wpun wakil daerah pn xpenah.. tapi penah la jadi pelawat g tengok peringkat kebangsaan..

Wakil SMS Muar ke Daerah.. aku tiga dari kanan..

lantas jiwa malasku yg sombong dan jelik ini berbunyi, "takpe la.. xyah la g JHC.. tengok kawad la.. kalo fail posting ni xde effect pon kan..."

lantas aku tukar arah.. singgah le kt stadium tu...




kawad Nazi la plak...







si Adik kecik ni bangga giler ngan abang dia (komander dlm gambar kt atas..)






beret jatuh.. sian budak nih..





tengah asyik tengok dan amek gambar, tibe2 aku disapa sorg cikgu pengiring, "Sekolah cikgu ke??" dia ingat aku cikgu pengiring sekolah yg tgh kawad tu.. ye la.. cm semangat semacam amek2 gambar..

dlm kol 10.30, aku pn dah naik bosan... same je.. dulu2 dengar citer ade mcm2 aksi kalo kawad KRS peringkat kebangsaan.. kalo time kawad formasi tu, ade adegan2 pakai spek la.. menari la.. menyanyi la.. skrg mcm xde jek..

lantaran buhsan, aku pon mengorak kayuhan ke JHC.. sambung stadi...

Thursday, June 18, 2009

.....

Baru2 ni, lantaran buhsan, banyak gak blog2 org lain yg aku bace.. antaranya, adalah blog2 saudara-saudari revert.. blog2 yg mengisahkan ttg pahit manis kehidupan mereka setelah memeluk Islam.. antaranya, kisah pengalaman mereka berhadapan dgn keluarga.. halangan2 keluarga.. sedih membacanya.. kagum dengan ketabahan mereka mempertahankan aqidah yg mereka sendiri cari.. tak cukup dgn itu, mereka turut bertungkus lumus berkongsi kemanisan akidah itu dgn rakan2 yg masih belum mengenal Islam..

Bile difikir2kan balik, rendahnya diri ini.. jgnkan nak dakwah ngan bukan Muslim, nk tegur member yg main game smpai lewat solat pon segan.. jgnkan member, diri sendiri pon selalu je lalai, cuai dan culas.. hari ni kunun2 insaf, esok buat balik... hangat2 tahi ayam je..

so, aku linkkan blog2 rakan2 pejuang ni dlm blog aku utk tatapan harian bagi tujuan peringatan.. aku yg selama ni perasan diri sbg "born Muslim"* tak penah pon nk berdakwah ngan diorg.. tapi skrg diorg plak yg dakwah aku.. harap rakan2 yg baca blog ni pon dpt baca blog2 pejuang2 ni..

"No babe is born but upon Fitra (as a Muslim). It is his parents who make him a Jew or a Christian or a Polytheist." (Sahih Muslim)..

Monday, June 8, 2009

Aku dan bakery- sebuah cerpen...

Pagi tadi, melintasi satu bakery Muslim kt tgh2 bandar kuantan ni membuatkan aku mengelamun seketika.. Bakery tu dah xde.. dah berganti dgn kedai Photostat.. xperasan sejak bile.. Bakery ni aku penah masuk 2thn lepas.. selebetnye dlm bakery tu betul2 mengingatkan aku ttg bakery aku… “Kedai Kek & Kafe Ibu”.. ataupun dipanggil KKI... kedai yg byk menyimpan memori dan mendidik aku.. haha..


Mmg ummi dah lame simpan hasrat nk buat bakery.. teringat waktu aku umur 4thn, mak aku selalu beli buku Cake Decoration.. time aku sekolah rendah plak, selalu je wat kek coklat yg sgt sedap.. pastu kakak aku plak belajar… dia buat hampir setiap hari sbb nk kasik cikgu2 kt sekolah.. tapi… sikit pon xkasik aku makan… yg aku dapat hanya sisa2 kt kertas pelapik dlm loyang tu je.. tu pon ade syaratnye… kene basuh loyang lepas tu…


Then, tensen ngan kakak aku, time dajah 5 aku pn belajar sendiri.. haha!! so xde la insiden kikis2 kertas pelapik loyang tu lepas ni.. haha!


Tahun 2000 ummi start suarakan nk buat bakery.. Ummi kate, kt Skudai ni x de langsung bakery Muslim.. so skrg ni dh jadi cm fardu kifayah utk bukak bakery… tapi kitorg mmg xpenah berniaga so mmg xpandai n xtau cmne nk start.. so start la carik kedai nk beli… time tu dlm Tmn Universiti ni (tmpat tggal aku) hanya tggal satu lot je yg masih milik developer.. yg lain dah terjual.. tu pn sbb lot khas utk bumiputera, tapi xde org beli.. time tu dh lebih 5 thn, so dah bukak utk non-bumis.. time ummI nk beli, ade beberapa peniaga lain yg turut nk beli.. persaingan berlaku… Alhamdulillah jiran belakang umah ni, seorg Chinese muslim, merupakan anak kpd developer Tmn U ni.. jadi dia byk membantu.. akhirnya kami berjaya membeli..

Dari tahun 2000 hingga 2002 xde ape2 yg berlaku.. Ummi kate, xready lagi nk start.. byk lagi ilmu nk kene carik.. 1st- ilmu niaga.. 2nd-ilmu nk wat kek, pastry dan sebangainya..


Tapi.. di hujung tahun 2002, entah dari mane, dtg lah selori mesin2 dan perkakas bakery… ngan oven gedabak dua tgkat yg boleh masak 20 kek serentak .. ngan mixer besar yg muat 30L sekali bancuh.. bread slicer… pastu dough maker… ngan sauna utk kembangkan roti (aku xtau name).. pastu 2 chiller… dan beberape mende yg aku xtau ape name dan fungsinye.. semuanya FREE… sapelah yg pemurah sgt bagi ni? Rupenye ade satu bakery kt Pontian yg tutup sbb dia nk tukar bisnes lain.. dulu dia dpt bantuan utk beli alat2 sume ni… so bile nk tukar bisnes, dia dpt tau kitorg nk bukak bakery, so dia sumbangkan… kalo nk beli, beratus ribu gak abes… Alhamdulillah lagi… mgkin sbb niat fardu kifayah, maka mcm2 bantuan xterduga dtg…

Bile dah ade alat2 ni, mcm satu paksaan la plak utk start bisnes.. maka dlm pertengahan 2003 (aku xingat… time ni aku kt Samura) bisnes pun bermula dgn nama “Kedai Kek & Kafe Ibu” Maka bermulalah pahit manis berniaga…

ni logo kedai aku.. abang ngan kakak aku yg reka.. ade daun pokok kemboja sbb mak aku asal Kedah.. then ade biji lada hitam sbb ayah aku asal johor.. 7 biji lada hitam kt atas sbb ade 7 anak pompuan 4 biji kt bwh-4 anak laki2.. dan aku tambah sket.. kaler tema gold ngan merah pulasan-same ngan UTM.. mungkin sbb ayah aku ngajar kt UTM, kitorg duk dkt ngan UTM dan 5 adik-beradik aku blajar kt UTM.. so sgt kuat pengaruhnye..


Sbb mcm xbersedia sgt, bisnes bermula ngan mcm2 keselebetan… mula2 kitorg jual kek dan makan2 mcm nasik ayam, nasi lemak kukus (sgt sedap.. smpai skrg aku meleleh air liur kalo teringat), dan laksa… kecuali kek, sume abang aku yg buat.. kebetulan dia baru abes U..

Kek time ni sangatlah selebet.. xsudi langsung kitorg nk amek gambar.. kire time ni, mane2 pelanggan yg membeli adalah mangsa experiment kami… hahahaha!!! Tapi murah giler.. 3/4kg kek chocolate moist siap ngan decoration (yg sgt buruk) RM10 je.. padanlah ngan rupe yg buruk.. tapi diorg dtg lagi.. diorg kate sedap dan diorg bagi mcm2 idea utk improve presentation… tapi tak kurang gak yg komen negative then xdtg dah..

Then kek berkembang maju.. makin cantik.. makin org puji.. wpun still xsecantik mane2 bakery yg ade.. makin ramai pelanggan datang.. nk2 makcik2.. diorg selalu meluahkan rasa bangga diorg tengok bakery ni (wpun selebet)… byk giler diorg bagi idea utk kasik cantik sket.. suruh buat kotak la.. beli satu lagi chiller la.. spy byk sket kek… hari2 ade je idea baru..
sila klik utk zoom
sila klik utk zoom


Tapi bukan semua pendapat diorg dpt kitorg laksanakan.. nak2 tenaga kerje, kami adik beradik je.. alhamdulillah, kebanyakan adik beradik aku mmg berkebolehan semulajadim utk wat kerje2 tgn ni… so xlah bebal sgt nak diajar meng"icing" kek nih... so kakak2 aku la yg jadi tenaga utama buat kek... ade yg tgh wt degree, ade yg tgh wat master… kalo time exam, kurang la sket kek.. time ni abang aku masih xnak menyentuh hal2 kek ni.. dia wat nasik lemak dan lain2 je..

Then aku abes SPM.. so kene la aku mengabdikan diri plak kt kedai.. wpun hati mendongkol, tapi kene gak.. pagi2 xleh tido… kene g awal nk bukak kedai.. (alhamdulillah smpai skrg aku xsuke tido pagi..)then nk kene start bancuh kek.. tp time ni xramai sgt pelanggan so xperlu wat ari2.. 3 hari sekali kot… sekali bancuh dpt la dlm 14 bijik..

Sepanjang kt kedai ni, byk giler yg aku belajar.. antara pengalaman xleh lupe bile kene maki ngan sorg pelanggan sbb ade rambut dlm air Nescafe ais.. aku xtau cmne bole jadi sedangkan aku la org yg bancuh air tu.. aku tau ape yg aku masukkan.. dan rambut aku xsepanjang yg ade dlm air tu.. tapi aku diam je.. (time ni xpandai laser lg.. lgpn Ummi ckp kene respek dan jadi hamba ngan customer sbb diorg bagi duit kt kite..)

Pengalaman lain yg xdpt aku lupe ialah makcik bergaya ustazah yg merupakan tokey sebuah restoran bernama XXXXX.. restoran ni xjauh dr kedai aku.. kedai dia sgt maju.. wpun baru setahun jagung buka.. dapur dia canggih.. kalo jbtn kerajaan ni, senang2 je dpt ISO.. tapi.. si ustazah ni, perangai dia cm pelik sikit la.. secara jujur aku berkata, berlagak dan kurang sopan.

Satu hari, dia dtg order kek kt kedai aku.. then dia suruh hantar ke kedai dia yg dlm 15 meter je jarak dr kedai aku.. xpe.. aku on je.. bole je hantar.. then siap kek, aku g hantar ke kedai dia.. kt kedai tu, dia tgh lepak bersama rakan2 ustazahnya yg lain, smbil tudung ustazah masing2 dijadikan hampar meja (over).. aku pn ngan segala hormatnya bagi kek tu kt dia.. then dia terus bukak, dan kuarkan kek tu then pusing2 kan kek.. “Adik, kek kau ni senget la.. dah berapa lame buat kek ni?” aku diam je.. cakap la ape pon.. “kitorg ni ramai yg ikut suami g buat PhD kt overseas tau.. so byk yg belajar buat kek kt sana.. kalo nk bukak bakery kt tmn U ni mmg xleh jalan la dik… ” then baru aku sedar yg kwn2 dia sume tu kbyakan isteri2 lecturer UTM gak.. diorg gelak je dengar si ustazah bercelak tadi tu berseloroh.. aku diam je.. serius aku mmg xpandai laser lg time ni… xpe.. dia tegur utk kebaikan... fikiranku berpura2 menjadi positif..

Pastu dlm mggu tu gak, si ustazah bercelak dan bertudung besar tapi tak beradab tu dtg lagi kedai aku… kali ni dia dtg ngan husband dia… dia masuk sambil berkata, “abang, kedai ni x de org.. so kite discuss kt sini je la..” sombong giler bahase dia.. aku perasan mak aku cm terkejut dan berubah muke.. mungkin terasa kot.. tapi dia sabar je.. diam je.. bile tanye nk makan ape, ustazah ni jawab jwb, “xnak makan ape pn, dik.. nk discuss kt sini je.. sunyi sket… ” nasib baik la aku terpikir utk xnak malukan mak aku… kalo tak dah bersembur makian (time ni aku dh practice sket2 utk melaser…)


sebulan lepas tu, aku nampak kedai dia cm kene bungkus.. barang2 kene angkut ngan lori.. signboard satu persatu kene turun.. yg tggal hanyalah serombong dapur canggih yg dia banggakan tu je.. kitorg xterlintas pn nk amek tau kenapa.. tapi jiran2 sebelah kt kwsn kedai ni sibuk bercerita.. rupe2nye tuan kedai dia (sewa je rupenye..) tekan2 bisnes diorg.. nmpak cm maju sket, naikkan sewa.. sampai satu tahap diorg xmampu bayar.. so kene la keluar.. aku dpt tau tgkat atas kedai tu, si ustazah ni berhabis ratus ribu renovate buat ala2 hotel utk tujuan katering… akhirnya lebur begitu sahaja… Kesian gak.. kalo dia yg sewa kedai aku kan bagus.. untung aku org tolong renovatekan kedai.. kalo nk pakai, halau je la.. haha!!.. sesungguhnya Allah berkuasa membalas perbuatan sombong manusia di dunia lagi.. nak je aku g jumpe ustazah tu then cakap kt dia, “senget2 kek aku pon, at least kitorg ade kedai sendiri…..” tapi aku plak yg sombong nnti.. so aku diam je.. tapi aku ttp sedih sbb dia sebangsa dan seagama sendiri.. kalo boleh nk tengok dia maju smpai bile2..

tamat citer psl ustazah yg panjang lebar tu..

Hilang ustazah, muncul plak satu problem lagi… kedai makan Thailand sebelah kedai aku ni rajin btul hantar mende2 kurafat kt kedai aku.. kami sekeluarga mmg xphm ngan mende2 ni.. dapat tau pn dari sorg makcik yg kerje sementara ngan kitorg… dia perasan org seblah asyik lalu belakang kedai then campak garam la.. beras la melalui tingkap.. mula2 xpercaya.. tapi pastu aku nampak sendiri pekerja dia genggam garam lalu belakang kedai aku… pelik diorg ni.. kedai aku bukanlah maju sgt pon.. xmenggugat diorg langsung… kafe ktrg tu sambil2 je.. kitorg utamakan kek je…

Kire hubungan kitorg ni mmg tegang habes la.. cube nk tegur tokey dia, tapi sombong giler.. kene plak ngan aku yg sombong gak.. mmg la xnk menjadik.. paling bengang, dia suke lalu depan kedai aku, walaupun berjalan ke arah kedainya, namun badannya dipusingkan menghadap ke kedai aku, sambil mengira duit.. sukar utk difahami perbuatan sedemikian…

tapi, anak dia yg time tu baru darjah 2 selalu dtg kedai aku, main2 ngan abang aku… pastu abang aku ajar dia melukis dan sbgnya.. time aku buat kek, kalo yg rejek tu, kasik dia… lama2 makin mesra.. bapak dia plak makin selalu tersenyum.. pastu boleh berbual2 mesra (tapi still berlagak gak citer pasal bisnes dia yg sgt maju tu.. haha..).. lama kelamaan hubungan antara kami 2 kedai makin baik.. ktrg selalu kasik kek, diorg selalu kasik air free.. tambah pula ngan insiden kebakaran kt kedai dia yg diselamatkan oleh abang aku.. alhamdulillah…

Byk lagi pengalaman2 menarik kt bakery ni.. tapi meleret2 la plak kalo nk citer kt sini…

lepas aku masuk matric UIA dlm Mei 2004, abang aku pn start berjinak2 ngan kek.. makin hari makin pakar.. last2 disebabkan nk concentrate kt kek, kafe dimansuhkan.. maka bermulalah sejarah bakery 100%..
sehingga tahun 2007, jualan bakery makin meningkat.. tempahan kek kawin hampir setiap mggu.. kalo cuti sekolah lagi la rancak.. pelanggan datang dari jauh2.. dari Pekan Nenas, Pontian, Senai, malah dari Melaka pon ade..


then kakak aku abes degree dan start menyibukkan diri kt bakery.. sbb mase agak banyak, dia pon mule belajar wat fonding icing.. mmg susah gile nk carik bakery yg ble wat fonding icing kt JB nih.. so merasakan permintaan yg tggi, bakery kami pn start la.. alhamdulillah sambutan hangat…










Then hujung 2008, kakak aku sambung belajar ke Jepun, so fondant icing terhenti seketika..

Wpun perniagaan makin maju, tapi aku rase cm xbest.. sbb KKI still selebet.. cm kedai runcit Melayu kt Kampung di sempadan Kalimantan pon ade… so after 1st Pro-Exam, aku pon mengabdikan diri mencantikkan kedai..
aku yang rajin..



kalo perhatikan betul2, plaster kt diniding tu senget.. salah ukur.. haha!!


alhamdulillah.. byk respons positif daripada pelanggan.. nk2 makcik pelanggan tetap.. paling takleh lupe time malam pertama kedai dibuka lepas dah dimake-over… dtg la sorg brother ni.. dia tengok2 kedai.. buat muke pelik.. then tanye abang aku, “Bro, ni kedai Melayu ke??” pastu abang aku balas, “ade muke Mat Salleh ke saye ni?”.. tergelak si brother tu bile sedar soalan dia cm pelik.. then dia bgtau la yg kedai macam cantik tapi xdpt nak agak kedai ape.. kire x kene gaye la.. tapi ok la.. tu kire komen positif la jugak..

Ade gak komen yg negative yg aku xmengerti mengapa ianya diungkapkan.. ade sorg makcik, dgn bersungguh2 datang, lalu meluru bertanya aku, “Dik, Kedai baru ke ni? Kedai kek dulu dah tutup kan??” dgn muke yg sgt gembira.. beria2.. sambil kedua2 tangan ditepuk2 ke pehanya kerana terlalu excited.. pelik aku.. suke plak kalo bisnes bangsa seagama sendiri berkubur.. Then aku jawab, “xlah makcik, ni la bisnes dulu.. nape nk tutup plak? Pelanggan ade lagi “.. dia then jawab balik, “xde la.. makcik tengok bisnes cm xjalan pon..” aku pon berseloroh… “makcik cm suke je kedai ni tutup?” aku cube korek kubur makcik ni.. haha! Makcik tu blah kebengangan… time ni aku mmg dh expert melaser..

Alhamdulillah.. setakat ni, bisnes wpun sederhana, tetap berjalan lancar.. semoga ianya berterusan.. pengajaran paling besar aku belajar drpd kedai ni ialah, bisnes mengajar kite supaya bertawakal.. hati kene sentiasa rasa bergantung ngan Allah.. kalo ade org lalu depan kedai, penuh mengharap Allah lintaskan dlm hatinya supaya singgah dan masuk ke kedai.. bile dah masuk plak, doa2 lagi spy dia terlintas hati nk beli.. semuanya bergantung kpd Allah... tapi kalau makan gaji plak, silap2 diri bertuhankan hari gaji.. bile datang hari gaji, rase lapang dada.. rasa selesai semua masalah... hati terasa bergantung dan penuh mengharap pada kedatangan hari gaji.. aku ulang, "silap2.." bukan semestinya.. semoga dilindungi drpd berfikiran sedemikian sbb aku pn bakal makan gaji gak..

semoga hasrat aku nk bukak cawangan bakery ni tercapai suatu hari nanti…

The Coolest World Photos - iGetty.com

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin