Sunday, May 31, 2009

janji yg termungkir...

pagi ni merupakan pagi ahad yg sgt bersemangat... semangat gile nk study.. sumenye lantaran tdo awal gile mlm td biarpun telah terbongkang selama 4 jam di siang hari..

wpun kebiasaan hari Ahad aku pegi Pasar Tani yg selangkah kera je jaraknye ngan umah aku, namun pagi ni aku cube menyiksa diri.. selagi xabes bace topic breast, jgn harap boleh keluar... pkul 6 dah start study.. bace punye pace.. biaselah kalo dh jarang membaca mmg la punggung senang panas.. kemalasan menjelma.. tapi kugagahkan diri.. sayup2 kedengaran di kejauhan ufuk barat daya, suare pakcik pasar berceloteh... "mulah, mulah!! 3 barang lima linggit.. 3 barang lima linggit..." bukan aku tertarik ngan offer tu, tapi tertarik ngan suasana pasar tu.. xpe.. aku tabahkan diri.. study lagi.. then rehat jap.. bukak la facebook.. terbukak plak facebook member aku bernama Madey yg merupakan duta tak rasmi Jalan2 carik makan (versi radio.. penah apply kt TV 3 tp kene rejek!! haha!! radio je la yg terima)

tertengok plak dia nye misi menembam diri kt Medan Ikan Bakar Sabak Awor

ape lagi.. meleleh la air liur aku.. siap ngan acid brash lagi.. regurg ngan pedih ulu hati menyusul kemudian.. terus terkemiksulami kepala otak aku nk masak ikan bakar.. la tu gak g capai beskal, g pasar.. terus lupe topic breast xabes lagi...

nk carik ikan pari kt pasar tani, mmg susah.. biase ade ikan2 sungai je.. so mengayuh la aku g pasar besar...


tgh2 carik ikan pari, ternampak plak makcik yg sgt mengingatkan aku kt mak aku.. (wpun mak aku bukan keje kt pasar..) baik giler... so aku pn tengok la ikan2 yg dia jual.. ikan tombak.. xpenah aku dengar pon name.. tp nmpak cm sedap.. beli je la.. sekilo rm12.. mahal bisenye sedap.. aku amek yg sekilo...

then g pasar tani..

carik sarapan.. cm biase beli nasi lemak makcik ngan anak2 yg tembam dan sate yg sgt sedap..

then balik umah aku start le mengonyak dapur..

ni mende2 yg kene blend



then siap blend, tumis



siap tumis, lumurkan atas ikan yg dh siap dibersihkan



bungkus aluminium foil, then letak atas kuali... ingat bahagian yg kilat kt luar.. yg pudar kt dalam
api biar kecik.. kalo takut api tak rata, jgn gerak2kan ikan.. just gerakkan kuali... lagi senang.. takut aluminium foil koyak..

agak2 sebelah dah masak, balikkan ikan..

akhirnya siap..



memang sedap.. tp isi ikan tombak ni tebal sgt.. tak best sgt kalo compare ngan ikan yg nipis2 sket cm pari ke.. aji2 ke..

wpun gembire makan.. tp aku ttp sedikit sedih.. masih gagal mencari weekend yg productive... janji telah termungkir...

Saturday, May 30, 2009

Kisah pakcik dan “pam”nye…

Sorry kpd sesiape yg rase citer ni cm tak patut.. awal2 lg aku warning spy jgn bace..

Satu hari tu aku oncall.. aku carik patient utk present case.. nk carik yg org lain xpenah present. Spy ade mende baru bole belajar.. tgh2 carik, sayup2 terdengar suare memanggil aku.. “Dr…. dr….” aku paling, dan perasan sorg pakcik tgh berdiri di samping katil dgn muke yg sgtlah sedih.. sian plak pakcik ni.. aku pn g dekat n tanye, “nape, pakcik?”.. “saya pening kepala, Dr..” muke sedih xhilang lg.. ikut aku nye sibuk mmg malas nk layan, tp sian plak.. so aku bgtau nurse.. nurse kate, “biar je.. mengada la tu..” pulak… kalo betol pening, cmne? Aku pn g balik ke katil pakcik tu, dan reka management aku sndiri.. aku suruh pakcik tu g mandi, basah2 kepala.. then baring.. pakcik tu ngan taatnye pergi la mandi… pastu aku g la sambung carik patient utk presentation..

Habis je pakcik tu mandi, dia panggil aku lagi (kebetulan patient yg aku dpt utk present dekat je).. “Dr, pening dah kurang sket…” tapi perut plak sakit… then aku g le tengok.. aku minta dia baring.. aku pn buat2 periksa perut, tekan kiri tekan kanan… pastu buat2 check mata.. check telinge.. (xtau ape sebnarnye aku carik.. haha).. tgh2 check ni dia cerite yg dia ade masalah nk berak.. susah sgt nk berak.. kdg2 2 hari xberak.. aku pn tanye.. skrg ok?? Dia jwb, skrg dah ok, semenjak dia gune PAM…

Aku terbayang pam yg dia maksudkan tu ialah mende yg org biase gune utk inject lubricant dlm dubur kalau sembelit…



biase mende tu bole beli kt farmasi.. tapi utk tambah aku nye ramah-tamah, aku pn tanye, “pam yg cmne tu pakcik? Pakcik beli kt mane?”… then dia jawab, “beli? Xlah.. pakcik amek kt dlm bilik air je.. mende tu mmg ade dlm bilik air.. ” “pam tandas ke pakcik??” “tak, tu yg panjang tu.. haa.. paip… pakcik gune tu je.. pakcik masukkan hujung paip dlm dubur, pastu bukak pili paip.. pastu, keluarlah sume najis2.. ” aku tegamam… dan mule membayangkan ape yg berlaku…



Pakcik tu sambung… “lepas pam, pakcik rase lega sgt…!” ayat xleh blah.. then lagi.. “pakcik gune care yg same kt sini” sini tu maknenye kt bilik air spital ni la.. ya aduh.. sian kt patient lain.. kalo la ade yg kene puase utk prepare surgery ke.. then tak tahan, curi2 minum dlm bilik air.. disebabkan tak sabar, terus melekapkan mulutnye dgn penuh erat ke paip yg digunakan sbg PAM tadi… serta-merta jus2 tambahan bakal dinikmati… meremang bulu roma bile aku terbayang…

Tetibe aku teringat time kt Temerloh, posting lepas. Rumah kami kerap gak xde air.. pastu bile air ade, bilik air lain ok, tp bilik air aku still xde air.. padahal dari tangki yg same.. berdasarkan teori aku, aku rase ade air bubble dlm paip yg bekalkan air ke bilik air aku, disebabkan oleh pili terbuke tatkala tangki kosong.. ni menyebabkan wujud tekanan yg menghalang air masuk.. teori je la.. so utk mengatasinye, aku pun plan nk sedut la kasik bubble tu kuar… dgn care menyedut dari paip… dgn care menekap bibir penuh erat ke paip dan menggunakan otot2 pipi menyedut dan meniup berulang2 kali… dan ianya berkesan!!!

Cube bayangkan… salah seorg penggune bilik air tu menggunakan teknik PAM pakcik ni…
Utk mengelakkan diri termuntah kt depan pakcik tu, aku pn minta diri.. dan pakcik tu tersenyum seraya berkata, “terima kasih doctor.. pening saya dah hilang.. sakit perut pn dah kurang… terima kasih”… mm.. aku plak yg pening skrg ni..

2-3 hari lepas tu, aku jumpe lagi pakcik tu... dia panggil aku.. "Dr..." aku pn g la... "Dr... saya sakit lagi... tapi hari ni kene keluar... xtau kenape.." muke pakcik ni sgt menyedihkan... "bukan saya xleh bayar duduk kt ward ni, doctor..." aku pn memujuk, "mgkin pakcik dah sihat kot... dah xsakit ape2 lagi... dh boleh keluar sbb ramai lg yg sakit nk masuk dlm ni.." tp dlm hati aku berkate lain "mungkin perbuatan PAM pakcik telah terkantol.. haha.."

Tuesday, May 26, 2009

Alhamdulillah... Allah lindungi org yg tak bersalah...


hari ni aku masuk OT lagi.. huaha.. wpun penat bodek nk scrub tapi xdpt (dgn alasan scrub utk 5th year je), tp aku still bersemangat... 1st OT, aku ikut Mr. Zack.. LIFT (Ligation Interspinchteric Fistula Tract).. cm tu a lebey kurg.. aku tau ni drpd Mr. Prabhu time ikut klinik dia ari tu.. aku tgok ngan sungguh2.. bangga ngan teknik ciptaan org Asia Tenggara... teknik utk tutup anal fistula (satu penyakit bisul di punggung yg ade salur direct ke lubang dubur)...

abes OT tu aku ikut dua lg OT, tapi bukan ngan Mr. Zack.. abes tengok, aku pun keluar OT sbb nak g ward, nak cover patient yg aku kene present ngan Mr. Prabhu ptg ni.. so aku pn pass la logbook kt member... minta dia tolong amekkan signature Mr. Zack (kitorg kene penuhkan logbook ngan signature dr. lepas tengok operation.. )

aku pn siap2 tukar baju... kuar OT... dlm kepala aku plan nk g smyg then makan... then g ward... then latih present...

tetibe, belum sampai kt lif floor yg same, aku dpt panggilan kecemasan.. "Awis..!! Mr Zack amek logbook ko.. dia cari mane ko... cepat masuk OT balik!!!!"

aku pn bergegas g OT... sampai kt OT, aku terus amek baju OT, masuk bilik air, pakai...

mengimbas kembali ape yg berlaku sehingga menyebabkan member aku wat panggilan kecemasan....

Bile Mr Zack dah abes wat operation, cm biase dia pn rehat2 kt kaunter tgh OT sambil berbincang2 ngan surgeon lain... dan rakan2 yg masih di OT pn menyerahkan logbook utk ditandatangani termasuk yg aku punye... smpai kt buku aku je, Mr Zack bertanya, "Where's this guy?"... dan rakanku yg baik bernama Bahiyah cube mencover, "He's in toilet.." "Ok, i'll wait for him.."... Mr Zack atau nama sebenar Mr Zailani syak yg aku menipu.. xdtg OT, tapi pass logbook mintak member tolg dptkan sign OT.. sementara tggu ni la kwn aku tadi tu buat panggilan kecemasan...

dlm pada menunggu tu, Mr Prabhu sempat gak tolong coverkan utk aku.. "I saw this guy just now.. he's around here just now.." (Mr Prabhu kenal aku, Mr zack tak kenal...)

then Mr. Zack xpuas hati... "I want to check in the toilet..."... then dia pn pegi.. masing2 dah risau...

balik kpd kisah aku kt toilet tadi... aku siap2 pakai baju OT, aku pn kuar toilet... tetibe tercegat Mr Zack depan aku... "So u're Awis...??".. "Yes, Dr.. why Dr??" (buat2 naif)... Mr Zack senyum... then dia masuk balik OT...

kt dlm OT, sume cemas menunggu... (cewah..) termasuk Mr Prabhu.. bile Mr Zack masuk, dia tanye "he's not there??" tanya beliau cemas.. (poyo je aku nih..).. Mr Zack diam je..

then Mr Zack duduk tenang... aku masuk dan buat2 tanye kenapa diorg cm kelam kabut... then pergi ke Mr Zack yg tgh pegang buku aku.. dia senyum, sign logbook, then bagi kt aku...

alhamdulillah... dia xmarah.. kalau la kantol sekalipun td, aku mmg akan explain perkara sebenar kt dia... sesungguhnya Allah melindungi hambanya yg jujur...

then dlm pkul 2, Mr Prabhu call aku, kate kelas petang ni kul 4 (yg aku patut present kes) postpone esok... so dapatlah aku tgok operation Mr Zack sbg nk menambah tebal aku punye "cover".. biarpun terpaksa menahan diri kepenatan berdiri 3 jam penuh showmanship dan lagak kesungguhan belajar...



ni la hasil 3 jam aku membengkakkan kaki... nasib baik aku beli sandal OT sendiri.. tahan la gak..

Sunday, May 24, 2009

Sabtu yg penuh semangat

Jumaat lepas, buat pertama kalinya aku menghadirkan diri di ward pada petang hari... selalu malas.. mane taknye, baru je abes smyg jumaat, nk lepak2 (atau tidor) dh kene g ward balik.. kalo blok2 seblom ni, tahan lagi sbb ptg jumaat ade mass lecture utk Islamic Input.. so, budak2 posting surg. xyah le g ward.. (posting lain mmg xwajib pn)

selalu malas nk g, tp ptg ni sbb ade group yg ade bedside teaching ngan Mr. Z, so sure la dia ward round check kalo2 student xdtg ward.. jadi terpaksalah aku menggagahkan diri.. lgpn, seorang Muslim tu xleh lemah2.. kene cergas dan sentiasa bersemangat (xmcm gaye aku yg tulis pon...)

sbb malas nk clerk aku pn jenjalan je la dlm ward.. tengok ape2 procedure yg HO wat.. tengok sorg tagger HO ni wat CVP... bapak a.. xsterile langsung.. xtau cmner nk tegur.. patient tu dh la tgh demam.. teringat time O&G dulu aku kene ketuk kepala ngan staff nurse sbb pegang hujung branulla... kalo nurse tu ade kt sini sure dia ketuk akak HO ni...

yg xleh blah tu, siap marah2 adik2 student nurse yg dia panggil utk tolong dia.. dh la mintak tolong, xberadab la plak.. nk kate tension keje, HO lain ok je.. even Mr. Mat Salleh yg consultant tu pn, ramah tamah ngan nurse kalo tgh wat operation..

pastu 2 org senior HO dtg tegur, tapi si tagger ni still bertegas ngan care dia gak.. bosan ngan perangai HO tu, aku pn blah.. tambah ngan panas lagi dlm cubicle yg bertutup langsir tu... lepak jp kt kaunter... tetibe nmpak list utk masuk OT (operation theatre).. "Aik? esok ade OT?" then nampak name Mr. Mat Salleh yg wat OT... "kene pegi nih!!!" aku pn siap2 la nk cover mane2 patient yg masuk tu... tapi sume dah ade org cover.. xpe la.. tengok pn dah kire baik..

tgh2 aku sebok2 ngan patient OT esok, aku dengar "Hilaian Suleika"... the infamous MO tgh mengamuk... haha.. Dr Suleika tgh marah tagger HO tadi sbb xsterile.. pastu expose patient to air embolism sbb biar CVP tu terdedah.. sian gak HO tu... tapi, sape suruh degil?

then esoknye ngan penuh smgt aku pn gi.. sbb terlambat, aku terlepas 1st operation... xpe.. tggu 2nd operation... then start... Mr. Mt Salleh tanye aku.. "Awis, do u know this case??" alamak.. baru aku teringat yg org patut cover patient tu xdtg.. la.. ruginye. kalo aku tau, awal2 lagi aku amek history dari dia.. so bole la dpt tambah CP aku (case presentation).. so aku pn jwb la "sori Dr.. i didn't clerk this patient" nasib baik la surgeon ni.. kalo org lain, dh kene halau kot..

pastu, 2nd OT abes... 3rd OT pn start.. hernioplasty.. surgical procedure utk repair hernia.. mmg favourite aku nih.. suke gile ngan procedure ni.. aku plan nk tgok betul2.. tetibe Dr. Khairul, (sorg lg dr. yg wat surgery ni) tanye aku.. "Korg dtg ni, xbuat ape2 pn.. xnak scrub??".. wahhhh... aku cm mabuk je dengar offer dia tu.. laju je aku kate "nak!!" then meluru g scrub room pastu mintak nurse kt situ ajar cmne nk scrub...

haha.. berjaya...



dapat la aku duk rapat sket time OT.. xde la jauh2 je.. xnampak ape pn.. bukan tu saje.. dapat la aku rase spermatic chord.. rase omentum yg herniated masuk dlm inguinal canal tu.. dr. tu describe rase dia sbg doughy (cm uli tepung).. dpt rase inguinal ligament... haha.. semangat giler tanyer soalan2... wpun sbnarnye aku cume nk cover aku tak dpt jawab byk soalan basic yg diorg tanye... haha!

Sunday, May 17, 2009

Si Anak yg salahkan ibunya..

ptg td ngan happynye aku g clerk patient kt ward.. ari ni dpt patient cholelithiasis (batu karang dlm pundi hempedu)... seorg makcik umur 48 yg sgtlah baik... senyum je walaupun sakit. peramah sgt orgnya. kami sembang2. tanye pasal keluarga la.. kerje la.. Then anak laki dia dtg.. kebetulan dia tgh citer psl family dia yg byk ade penyakit kencing manis.. (kire cm penyakit keturunan la ni) dia pun tunjuk la si anak tu.. "ni anak makcik no. 2.. baru umur 21 dah kencing manis.. dia dpt tau time umur 12.... tapi abang dia ok, xde kencing manis..." aku pandang muke si anak yg sgt la masam mencuke tak serupe gaya seorg anak dtg ziarah mak sakit... si anak masih tak bersuara...


sbb makcik tu tgh citer pasal anak, so aku yg kunun2 peramah ni pon tanye la lagi pasal adik ni... tgh aku tanye, si anak ni dgn suara yg tak sopan dan agak kasar, "sume salah mak..!"... aku terdiam tak paham... then tengok si mak tu tersenyum... then si anak ni ulang lagi... "sume salah mak..!"... then mak dia terangkan... dia mmg camni.. selalu salahkan makcik yg sebabkan sia dpt kencing manis..


aku cm diam lagi... nk pulihkan keadaan, aku sambung tanye makcik ni... then anak ni bersuara lagi "sume salah mak..!"...


aku dah panas dah time ni...

lantas, aku pn memulakan lgkah sebagai IIUM student, "Dik, tak baik ckp kt mak cmtu... tak baik salahkan mak cmtu... kenapa nk salahkan mak.. kalo mak punye pasal, nape abang adik xde kencing manis pon.. nape adik sorg je yg ade? kan Allah yg tentukan dpt atau tak.. Nape tak salahkan nenek ngan datuk adik? diorg pn ade kencing manis gak... Sian kt mak.. tgh sakit2 cmni, adik dtg ckp2 cmni.. dah besar kn.. boleh paham kan.. "

silap la ko budak.. kt depan ko ni, yg tgh clerk mak ko ni, bukan calang2 laser orgnye.. slah cakap siap la kene syarah...

Wednesday, May 13, 2009

Betulkan niat...

Posting surgery ni mmg penuh menguji kesabaran.. bukan ape pon.. cume leceh sket ngan ward yg panasnye.. tambah plak pekerja2 bangla Radicare (syarikat yg wat kontrek bersihkan2 ward) yg sgtlah tidak difahami kemalasannya.. nak sapu satu cubicle je.. satu ward kipas dia tutup..

tu baru isu panas, tak kire ngan bau 'harum' yg tiada cara lain utk mengatasinya melainkan kesabaran.

tapi dugaan paling mencabar adalah adik2 student nurse.. haha... Huzi mesti setuju giler.. dah la ramai giler..

diorg ni pn satu.. pakai baju ketat kalah sarung nangka.. mekap lagi.. xseni langsung... ade ke pakai eye shadow kaler biru belang2 ungu.. teringat plak gambar Anita Sarawak kt iklan air yogurt nestle..

ok.. abes intro..

Tadi.. sedang aku ngan member aku tgh discuss2 tepi katil, dtg sorg adik student nurse ni... dgn penuh sopan, "Dr, tumpang tanye sket, ape maksud T3N2M0 ni?" maka, kami pon terangkan kt si adik NS (Nursing student) ni... aku mengharap member aku je la yg terangkan sbb dia lg pandai... dalam pada tu aku nyampuk2 gak.. hehe..

tapi cm xbest dan xcukup je care dia terang... adik NS ni cm blur je.. tapi dia terhangguk2 then pegi "Terima Kasih, Dr..." sopan.. aku cm rase xselesa.. cm kesian.. then ngan penuh semangat, aku melangkah keluar ward ke bilik di mana aku letak beg.. kuarkan textbook surgery, bace serba sedikit pasal TNM staging tu... pastu ngan penuh semangat yg sgt la luarbiasa, aku pn masuk balik ward cari balik adik NS tu sbb nk terangkan lebih detail siap tunjuk buku2 skali...

tgh2 semangat tu, tibe2 je sorg classmate datang inform something kt aku.. then aku pon discuss2 lagi... pastu lupe terus... sampai la petang, balik umah, baru teringat...

astaghfirullah... baru aku perasan... aku salah niat tadi.. nasib baik la ade member poting stim.. haha!

sebijk kekantolan + seutas peng'cover'an yg tidak cerdik

Ni kisah Jumaat lepas...

setelah 5 hari keletihan di ward lantaran ingin menjaga disiplin dan persepsi lecturers, Jumaat yg lalu, buat julung2 kalinya kami nk jadi xskema jap.. kalo hari2 masuk kol 8 (semua ke??) then kol 12-12.30 baru kuar lunch, namun pagi ni, kami, 9 org dengan beraninya melangkah kaki dgn yakinnya seawal pkul 11.00 kuar ward.. ye la.. mane tak nye.. penat je kitorg 4 mggu skema.. xpenah pon nampak Prof Nasser ke.. Mr Jun ke yg datang sergah ward check kitorg sepertimana yg kitorg bayangkan..

aku kuar awal sbb plan nk g melontar Jamrah (Bowling) ngan Aswad.. kire2 seblom kol 12 sampai Megalanes, main segame dua, then tinggal g smyg jumaat, abes sambung balik.. lepas smyg Jumaat biasenye susah sket nk dpt lane sbb ramai budak sekolah wat training..

Mule2 aku plan nk turun ikut tangga kecemasan tepi ward.. tapi member kate ok je ngan lif.. x kantoi nye..

Then ngan yakinnye kitorg turun.. dlm lif kegembiraan terpancar di wajah masing2.. ye.. ye.. balik awal... (skema giler.. grup2 before this lagi awal kuar.. xkecoh pon)

Dlam kitorg bising2 tu... lif pon tiba di ground floor dgn pantasnya...

bile dah sampai, pintu pn terbuka.. hati makin melonjak nk kuar utk menghirup udara segar memandangkan lif yg kurang ventilation...



pintu terbuka...




dan..





terpancul seseorang...





MR. JUNAINI!!!






terjerit jap dlm hati... alamak! kantol! otak aku mencanak2 berfikir... biasela.. sume kesalahan mesti kene cover.. aku ngan selambanya kuar tanpa memandang dia.. member2 lg 8 org dah tersipu2 lari kuar lif.. then Mr Jun masuk lif tu sambil tersenyum...

aku yg konon bijak sambil hati berbisik "pasti tiada sape yg sebijak ini utk berfikir akan idea ini" terus melaksanakan kerje2 mengcover yg konon2 aku silap floor la.. aku nk g tgkat 2.. nk g clinic surgery... lepas kuar lif aku terus g lif yg bertentangan ngan lif tadi (lif kt spital ni menghadap antara satu sama lain) dan tekan button naik atas.. penuh showmanship.. (ngok btol.. kalo silap floor stay je la dlm lif xyah kuar... jap g lif tu naik balik la ke tgkat 2...)

tatkala aku menekan button naik atas, button tu menyala then mati.. tekan lagi.. nyala then mati.. pelik aku.. tekan lagi... mati lagi.. aku pn biar jap, pastu tekan balik... ha... ok pon...

pastu aku pn g la klinik.. konon2 nk tengok case la.. sampai kol 11.45 baru blah.. hilang terus selera nk main bowling...

then, balik umah dengar la citer panas tu drpd housemate... (cepat tol tersebar).. aku dengar je la.. pastu aku dengar member sorg ni cerita yg ade saksi mengatakan dia nampak Mr Jun masuk lif.. then pintu lif terbukak dan tertutup berulang2 kali... pelik giler...

tetibe aku terpikir sesuatu..... la... ngokngek nye aku... sume tu angkara aku le.. yg menekan button lif berulang2 kali... mmg la lif yg nk tutup pintu, terbukak balik... haiiyaaa... mmg talak cerdik punye cover...

Thursday, May 7, 2009

Alamak.. cm dah malas je..

tetibe je rase malas.. azam yg menggunung 4 mggu lepas cm merata.. serata harta pusaka menggunung yg diwariskan kpd cucu cicit yg malas.. (buruknye peribahasa).. baru sat tadi aku teringat balik azam2 aku..

4 mggu lepas aku berazam nk jd rajin posting surgery ni.. kunun nk jadi surgeon.. kenape? sbb 3 posting seblom2 ni aku langsung cm xde yg minat.. O&G ok la gak.. sbb selalu dpt tgok operation.. tapi ni bidang yg last2 minit nnti la.. kalo dah xde doctor perempuan, kalo dah terdesak sgt, baru aku pilih..

awal2 dulu smgt je gi ward.. ye la kan.. cuak gile bile tau budak posting lepas byk yg fail sbb doctor geram ngan masalah disiplin.. tapi skrg cm.. lantak le.. xnampak pon mane2 doctor round cek student ade ke tak.. (mungkin belum lagi)



satu lagi yg buat aku malas.. xpe.. dah kompem naik 4th year.. haha! (gelak angkuh).. syarat naik kene pas 3/4 posting.. since ni last posting n aku plak ngan nasib baiknye xpenah fail utk 3 posting seblom ni..

tapi fikir2 balik, nnti 5th year, ulang balik posting 3rd year.. kalo aku fail skrg, musti la ade bad impression di klgn lecturers time 5th year nnti.. satu lagi, kalo tak rajin skrg, abes posting ni, bukanlah abes selama2nya.. time jd HO, jumpe lagi.. silap2 dpt kt spital ni, jumpe lecturers lagi.. so.. baik rajin2 utk merajinkan diri mulai sekarang!!!!!!

The Coolest World Photos - iGetty.com

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin