Monday, February 15, 2010

kek Kawen azie

Menjelang hujung posting ortho, aku discuss ngan Azie pasal kek kwen dia.. aku x ingat sama ade aku yg offer nk buat atau dia yg mintak aku buat kek utk kenduri dia.. yang pasti mmg hari2, asal jumpe, kek kawen dia jadi topik perbincangan.. time revison pn, jumpe kt ward masih sembang pasal kek.. Sampai aku ckp kt Azie, "aku xleh stadi a.. asyik berangan je cmne nk buat kek ni.. kalo aku fail nnti, siap ko!"..... dan aku mmg fail ortho lepas tu.. haha!!!!

kek kawen fondant 3 tier, bawah skali nak buat cupcakes... confident je aku rase boleh buat... padahal x pernah pn aku buat before this.. setakat buat cupcakes fondant pandai la..

buku ni bagus gile..
buakn setakat resipi dan teknik2, malah reason setiap step dia bgtau.. terasa mcm bace buku chemistry time matric plak..

then aku draft kek yg bakal nak dibuat..
gile berangan.. xpenah ade pangalaman pon.. lepas SPM dulu ade aku buat sekali kek tunang fondant icing.. itupn x le cantek mana.. Kek yg aku berangan ni, siap ade lampu2 kt tengah2 kek.. poyo a..


berangan mmg senang.. tapi bile dah buat baru tau tinggi rendah langit.. gile susah ni la 1st gumpaste yg aku buat.. aku gune resipi peninggalan kakak aku time dia pergi satu kursus fondant dan gumpaste.. hampeh! kelas2 cmni biasenye menipu je lebih.. resipi diorg xkan betul.. nak yg betul2 jujur, carik kt internet - mane2 yg share pengalaman dan ilmu secara ikhlas biasenye lebih boleh dipercayai.. kelas2 ni mmg menipu je.. (kebiasaannya..)

smpai kene palmar erythema semata2 menguli gumpaste (aku uli pakai tangan sbb ni eksperimen je..)

selepas berkali2 tensen, last2 aku decide nk beli je bunga gumpaste tu.. alah.. chef2 pon beli je.. bukan ade mase nk mnggentel bunga tu.. bayangkan tetiap weekend ade smpai 5-6 kek kawen.. sempat ke diorg nk buat mendalah ni? dah la aku x penah buat.. nak berangan buat dgn hanya belajar dari buku n internet.. jangan harap!

ni la persiapan nk ke KL.. aku kene gi Serdang sbb buat posting forensik seminggu.. weekend mggu forensik tu la kenduri Azie... lepas kenduri, terus balik Kuantan.. so mmg byk gile barang aku bwk..

kek2 dah siap.. aku amek dari bakery aku je.. xde mase nk buat sbb bz ngan gumpaste yg x jadik tu... mendalah nak gelek, fondant yg dah siap aku buat, pisau lagi.. mmg mcm2 ada... kantol kek dah seminggu.. (buat sabtu, sehari sblm pegi KL, nk pakai Ahad depannya..) haha! tapi kek ni tahan sebulan kalo wrap elok2 dan simpan dlm peti sejuk.. baru 1/4 tempoh utk luput.

sampai kt KL, aku duduk umah kakak kt Serdang.. ni la tempat yg bakal aku jadikan pusat operasi... aku ade 5 hari posting forensik.. so xleh usik lagi kek.. sehari sebelum kenduri baru la start nek menggodam.. time ni, baru la perasan betapa susahnye nak buat fondant kek ni..

Pagi sabtu dimulakan dgn sesi membelah kek utk isi coklat cair ngan icing... kene buat teliti gile sbb nk buat 3 layers... kene plak buat manually... nak pusing kek pun manual gak sbb x larat nak angkut alatnye..
pastu start cover ngan icing... masih tenang lagi time ni... siap boleh amek gambar lagi...

lepas zuhur, baru aku start cover ngan fondant... time ni aku dh start stress... fondant tu x cukup lembut... mgkin x cukup lama aku uli dlm mesin... bile aku gelek nak kasik nipis, hujung2 fondant merekah... bile nak angkat, pecah2... "Argh!!!!" ketensenan... dan di kala ini, aku rase seribu penyesalan... mule la merungut2... "haih... xde keje, aku carik kerje.. kalo x sebok2 nak buat kek ni, xde la susah2 mcm ni... kalo x buat ni, skrg ni aku senang lenang ikut Madey gi majlis Yat tunang..." nak je aku tepon Azie bgtau yg kek ni x jadik.. tapi kesian plak la kt Azie.. mcm merosakkan majlis org plak.. hari tu beria2 konfiden gile nk buat..

kene plak anak sedara aku datang mengacau.. sikit2, "Pak Njang, ni ape?"... "Pak Njang.. kenapa pak Njang picit2 tepung?.." kalau tanye je xpe.. tangan dia gelitis nak usik tu.. nak usik ni.. nasib baik aku dah wrap sume mende, so kalo dia tersentuh, x de la contaminated...

last2 aku decide nk uli semula fondant pakai tgn je.. tapi, xkan la aku nak genggam fondant tu mcm main plastisin... aku pn geli nk makan kalo mcm tu.. so aku wrap fondand dlm wrapper plastik, then aku gentel, picit smbil tengok tv smpai la lembut... boleh kene carpal tunnel syndrome buat kerje2 ni... time ni mmg aku malas gile nk amek gambar... letih berbaur menyesal..

Alhamdulillah berkat usaha plus niat nk gembirakan Azie, menjelang maghrib, ke-2 dua kek tgkat berjaya dibalut dgn fondant.. then dlm pukul 11, sume cupcakes berjaya dibalut ngan fondant gak... pastu kakak aku balik dan tolong aku buat kemasan royal icing.. lepas siap je kemasan tu, aku jadik semangat balik.. tambah2 lepas sume bunga gumpaste digubah dan diletakkan kt atas kek...

dalam pukul 3 pagi, kek siap sepenuhnya...

keesokannya, dlm pukul 9 lebey, aku n kakak g hantar kek ke umah Azie.. lepas siap setup, aku blah dan dtg balik dgn kawan2 lain dlm pukul 12 tghari..



saat paling mendebarkan bagi aku... upacara memotong kek kawen..

lega bile Azie kate ok..







.... Alhamdulillah....

8 comments:

najikhin86 said...

awis!!! lawanye kek kau!! buatkn kek kawen aku skali plisy.. =)

Qarnikuri said...

haha! ok je.. tp x janji.. kalo bz mmg xleh la.. tapi tempah je kt bakery aku.. adik aku ade..

ms.zyedz said...

awis,

aku kagum dengan ko dan kek ko.

hee.

Anonymous said...

saya kagum dgn kek kamu!!~ cantik~

MiJaH said...

awis,kek chantek bangat!!

p/s: tp knape pakcik mc tu asyek kate pengantin pmpuan buat sndiri kek tu??konpius tol..

Qarnikuri said...

ntahnye.. sian Azie.. dia x sedar pon MC ckp cmtu.. time nak potong kek, aku duduk betul2 depan kek dan MC ckp cmtu.. Azie baru perasan dan cakap (dgn gaya riang ria dia), "Eh! bukan azie la.. ni yg buat kek ade kt deopan ni la.."

azi said...

awis!! sungguh terharu dengan kesungguhan n semangat waja awis!! huhu.. thanks sgt2.. nasib baik awis tak give up aritu.. baru terbaca blog ni lps us btau n lepas bayar kek.. hehe. rasa terharu sgt.. waa.. sehingga menangis azi baca.. huu.. thnks sgt2.. mmg cantik gile2 kek tu n sedap gile n memnuhi cita rasa azi n melengkapkn majlis kawen azi! tak menyesal tempah kat awis. =)

nk promote ni.. korg kalo kawen tempah la kek kat awis.. msti puas hati pnye.. hehe =)

Qarnikuri said...

thanx Azie.. keletihan sume tu hilang sebaik Azie n Azri potong kek.. serius lega gile...!

The Coolest World Photos - iGetty.com

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin