Monday, September 6, 2010

Kek & Iftar


sebelum Exam OnG..

Time discuss2 dlm study group, tetibe terpancul isu kek.. timbul cadangan utk buat kek besar sempena iftar batch nnti.. kononnye nak sambut bfday Prof Zalina sekali.. sejak dari tu, mmg kepala aku xleh nk fokus utk exam.. ligat gile pikir pasal kek.. haha!!

Bile abes exam, tetibe malas menjelma.. bukan ape.. x best buat utk ramai2.. 1. memenatkan.. 2. susah nak jadi sedap..

Tapi mmber2 bagi semangat.. siap ade yg offer nak contribute duit utk buat kek ni.. maka semangat kembali mekar.. tapi memandangkan hasil yg x tau mcm mane, aku decide x nak mintak duit collection iftar.. mintak sponsor family je.. bukan ape.. kalo x sedap, nnti org merungut sbb kene bayar..

sebaik abes exam, sgt bersemangat g kedai barang2 kek (kedai feveret).. tengah2 smgt tu, Ummi call..

"Exam dh abes?? x balik ke??"

"x kot... nak buat kek utk iftar.. dah janji.."

"xpe.. balik je umah... kite buat kt umah.. bwk kete, nnti senang nak bwk kek balik Kuantan.."

idea yg menarik.. maka setelah selesai segala urusan kad jemputan, aku pn drive balik Johor..

Haha!! sampai kt Johor ingatkan boleh terus buat kek.. rupenye byk kerje2 menanti.. haih... Sabtu malam baru boleh start buat.. nak order kt abg aku, dia sendiri pn byk tempahan nak siapkan.. so terpaksa la buat sendiri..

ingatkan senang, rupenye terpakse bersengkang mata semalaman tunggu kek.... Alhamdulillah, menjelang sahur, kek siap!! haha!!

lepas qada' tidur, pas Asar hari Ahad drive balik g Kuantan.. ikutkan hati mmg nak tidor lagi, tapi memandangkan esok ade kelas, terpakse gak bertolak ke Kuantan.. haha!!

sungguh... aku tobat xnak travel Kuantan-Jb petang2 (yg akan melibatkan malam)... lebih2 lagi kalo sorg2.. haha!! kalo ikutkan hati, byk gambar2 menarik yg boleh diambil.. antaranya kabus rendah kt sepanjang jalan.. tapi takut terambil gambar lain plak..

Alhamdulillah perjalanan selamat...

Hari Selasa (31 Ogos) - hari yg dinantikan sejak sblm exam - Ramai2 gotong royong kek!

serius best gile... sume membantu.. sgt terhutang budi dgn korg..



iftar mlm tu berjalan lancar..


alhamdulillah ramai yg kate ok.. even Dr Umeed, Dr Azura n Dr Hamizah memberi komen yg memuaskan.. risau gak kalo x sedap.. teringat betapa berdebar nye time buat kek utk Azie dulu.. time dia potong kek tu mmg palpitation gile2.. then sebaik Azie n Hubby makan kek and kate sedap, baru lega... cume beza kali ni sbb kek free, so xde la nak risau sgt.. xkan org nak komen lebih2.. haha!!

Tapi bile balik umah bukak blog, terbace komen ni..

hm.... kalo la korg, ape yg korg rase..? Tgh penat2 badan time tu mmg la aku panas hati gile.. tangan ni gatal je type nak balas balik.. tapi memikirkan umur dah 24.. dah layak jadi bapak org.. (Tetibe teringat kata2 Dr Norlela.. "Dulu kamu kurus, nape skrg mcm ni? kamu dah kawen eh??") so, kalo balas2, seriously x matang langsung..

dan akhirnya aku type gak komen yg budget professional.. "Awis to Guest; Thanx for the feedback.. jgn risau.. kek tu xtermasuk dlm RM12 (duit iftar)yg korg bayar.. " sekadar mengingatkan yg kek tu free.. but still terima komen tu..

tipu la kalo kate tak terasa langsung kan.. lain la kalo aku berniaga buat x sedap... xde la kisah sangat kalo pelanggan komen banyak... aku ni plak bukan jenis yg senang berlapang dada.. nak berbaik sangka pn sgt la sukar..

tengah2 cube tenangkan diri, tetibe teringat msg sorg mmber sblm iftar..time tu aku bgtau dia, "aku rase kek mlm ni xsedap sgt la.. ade yg kering..." then dia balas, "xpe, yang penting ikhlas.. ko rase x sedap, tp ktrg boleh rase sedap.."

dan akhirnye aku just simpulkan yg si pemberi komen ni nak gurau2 je pada asalnya.. pastu terjadi kontroversi plak.. haha!!

Tu la.. kadang2 kite lupe.. kite buat sesuatu dgn niat nak cari keredhaan Allah.. tapi hakikatnye, kite masih mencari keredhaan manusia.. sungguh! Mencari keredhaan Allah xkan buat kite kecil hati.. xkan buat kite putus asa...

Masih merangkak2 belajar mencari keredhaanNya...

4 comments:

.thafeeN said...

yg penting ko ikhlas bagi kiteorg mkn... thanks a lot awis :)

Anonymous said...

Mgkn org yg kritik kes ko tu xpuas hati sbb ko slalu kritik die kot..

Jd, cubelah kite sume jgn kritik-mengkritik secare berlebih-lebihan

Klu kite jage perasaan org... InsyaAllah, Allah akan jage kite

ta'an said...

ntahla. tapi aku stil rasa sedap, awis. bukan nak jaga ati ko yer. huhu. nak tapau lebih2 seganla pulak. macam kebuluq sgt. heh.

takpela. hamba Allah tuh nak gurau2 manja la tuh kot ngan ko agaknya... =)

Qarnikuri said...

Ta'an - mmg betol pn dia gurau2.. dh tau pn sape yg komen.. even kalo dia komen dgn name asal sekalipun, aku xkan marah.. sbb gune "Guest" so jadi tanda tanya.. dan mcm2 kontroversi timbul.. haha!!

To Anonymous; sbnarnye aku tukar setting moderate comment dgn niat xnak layan komen2 "anonymous".. tapi sbb komen ni positive, so aku publish gak

The Coolest World Photos - iGetty.com

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin