Tuesday, March 16, 2010

Sotong Goreng Tepung

Lantaran bosan, aku type la "qarnikuri" kt google.. tetibe terjumpe post dlm blog lame pasal sotong goreng tepung....

...................................................................................


SEPTEMBER 2006... Kira2 3 1/2 tahun yang lalu


sotong goreng tepung

Dah lame berangan nak makan sotong goreng tepung… ari tu gi makan kt Tg. Lumpur.. tak delah best sgt… tawar je tepung dia.. sotong sebesar2 umat tetibe je jd kecik..

so kitorang pon plan a nk goreng sendiri… berbekalkan rice cooker murah aku, terlaksanalah sebuah misi.

aku ngayuh beskal bawak beg taaruf yg nk dekat terkoyak… (tu je beg yg besar) dengan tamaknya beli sotong 2.3 kilo… (byk giler.. sbb teringat sotong kitorang yg ngecut kt Tg Lumpur).. tetiba rasa tamak mencanak2… beli lg ayam 1/2 ekor… padahal 5 org je makan… tengah ngayuh beskal tetibe je beg tu terkoyak, tercabut tangkai n jatuh kt tgh jalan raya… sadis giler… nasib baik tak terbongkang terburai bakal lauk kitorg… dengan koyakan yg tercipta pada beg tu, aku jadikan ianya untuk sangkut beg tu kt handle… tak ballance… goyang2 beskal bile ade lori besar lalu sebelah…



sesampai kolej, bengang giler bile cari garam tak jumpe.. nak kate org amik, sape lagi yg nk gune garam? ngamuk2 carik.. last2 gi beli kt makcik kafe…

bile time nk masak baru perasan yg tepung tu dh siap adun sume mende.. takyah nak digaram2 lagi… penat je ngamuk2…

mule2 goreng cm best… lame2 minyak dia cm tanak gelegak sgt… time tu baru teringat nasihat sorg pakcik ni.. dia masak utk kenduri kakak aku.. dia kata, nk goreng lame2 gune minyak cap buruh.. jgn gune minyak murah… minyak cap buruh maintain gelegak.. minyak murah lame2 jd cm air… goreng pn dh tak panas so selebet je bentuk dia lame2… tepung plak tak cukup… bertambah selebetlah sotong yg hujung2.. tp yg awal2 mmg sedap giler… kalah kt Tg. Lumpur… sesape yg rase cm nk bazer gi sana, takyah… order je kt kitorg…

yg ni ayam yg dibeli daqn digoreng ngan hasil titik peluh tamak… tak habis pn makan… yg peliknya, tak kecut plak sotong kitorang ni.. pdhl sotong murah je.. sekilo 10.. kalo kt Tg. Lumpur 30 siap masak.. tapi cm jauh giler kekecutannya… papehal pn puas giler masak sendiri… sedap wo!!!



rase cm dh banyak goreng… tp cm sikit gak.. kadar penggorengan lebih rendah drpd kadar makan…

lame2 minyak dia cm selebet semacam…


...................................................................................


MARCH 2010... Kira2 3 1/2 tahun kemudian



Bace blog lame mmbuatkan aku lapar.. haha!! teringin plak nak buat gak sotong tepung ni..

Memandangkan skrg ni posting dermato, so petang agak relax.. maka aku manfaatkan petang dermato yg indah ini utk bersuka ria di dapur... kene plak, mmber umah sume xde.. bilik puaka pon dah kosong, so xde sape nk komplen bau masuk bilik kalo aku masak kt dapur...
bile g pasar petang hari, mmg a susah nk dpt sotong yg best.. sotong kecik ni je yg ade..

ha... x sempat nk amek gambar time proses.. ni hasil pertama.. yg belah kiri tu, aku gune teknik kering... yg belah kanan, gune teknik basah... teknik kering lebih rangup, tapi leceh sbb nnti minyak cepat rosak... kalau teknik basah, kurang rangup tapi senang nak manage minyak



last2 aku gabung dua2 teknik basah-then celup tepung kering...




penggorengan yg lebih mengujakan
looks better rite?

makan plak dgn "nasi ungu" (letak sotong byk sgt smpai jd kaler ungu..)
dicicah dgn sos bwg putih thai... pherghhh!!!!!....

1 comment:

fatin zaidi said...

kalo aku kan.. biase celup tepung gandum dulu.. then transfer kat telur... then baru last salut ngan kentucky/nona... anyways.. best tol ade dapur... :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin