Monday, March 22, 2010

kerje last minute.....

Setelah beribu2 pengalaman buat kerje last minute, akhirnya dpt la aku idea utk buat post ni...

dalam menyiapkan sesuatu tugasan, student dapat dibahagikan kepada bbrape golongan..

GOLONGAN 1 - Paling ideal..
golongan ni mmg jenis yg cepat warm up ngan cepat pick up.. kerje2 dpt settle dgn cepat.. dan sementara menunggu deadline, masa dpt dimanfaatkan utk kerje2 lain... xde masa di mana dia dihantui perasaan serba salah... sebaliknya, masa happy bertambah2...

golongan ni mmg sikit gile a...

GOLONGAN 2 - ok gak..golongan ni, samada jenis perfectionist.... atau jenis yg slow sket, tapi rajin dan dah amek pengajaran dari kerje2 last minit sebelum2 ni... kire ok la gak..

golongan ni pn x ramai....


GOLONGAN 3 - Last minutist vulgaris (common).. ni paling ramai kot... mmg suke abeskan masa last2 minit.. mlm deadline tu mmg stay up la.. lepas hantar assgment, terus tido separuh hari...


GOLONGAN 4 - Perfectionist tapi lambat panasni plak jenis yg perfectionist gak.. buat kerje nak perfect je (which is good) tapi start lambat.. sbb perfectionist la dia xnak hantar selagi x siap biarpun dah lepas deadline.. x kesah kene tolak markah asalkan dpt buat dgn sempurna.. kalaulah start awal sket, mesti ok je...


GOLONGAN 5 - last minute, tak perfectionist, tapi x berani langgar peraturan rasenye, ni paling ramai kot.. kerje x siap.. tapi hantar gak sbb takut markah hilang... tapi, kesannye rase serba salah menghantui biarpun dah hantar assignment tu.. xde kegembiraan terhasil...



GOLONGAN 6 - last minute, tak perfectionist, tapi x berani langgar peraturan II (dah try tapi x berani gak..)same mcm golongan 5, tapi bezenya dia ni dh try siapkan gak wpun dah lepas tarikh.. tapi last2 hantar gak sbb takut kene potong markah lagi byk...



GOLONGAN 7 - pemalas....banding golongan2 di atas, yg ni mmg kureng sket.. tak start langsung kerje.. dan tak hantar langsung... tapi, hidup dihantui serba salah sbb takut tindakan diambil terhadapnya....





GOLONGAN 8 - GILE...yg ni xleh nak kate ape.. same je ngan golongan 7.. yg bezanye, happy memanjang.... sile periksa mental anda sekiranya anda sebahagian daripada golongan ini....

nasihat aku (berdasarkan pengalaman,) utk siapkan sesuatu tugasan, baik last minute mahupun siap awal, kuantiti masa yg diperuntukkan tu same je... tapi kualiti masa yg berbaki adalah berbeza... lebih banyak detik-detik bahagia dpt dinikmati jika siap awal...

setuju x?

6 comments:

nurinkhairi said...

haha awis stumbled upon ur blog, ingt nk silent je but cant help it coz this is like, gila lawak.. !! kawan aku ada dalam type golongan no 4, slalu je buat kitorang bengang sbb dpt markah lebih coz lect lupa potong markah dia =.=

adibah (samura)

afifuddin said...

ada no 8 kot awis..mcm no 3 yg last minute tp xde masa serba salah, yg ada hanyalah masa bergembira....antara golongan itu adalah aku....haha

p/s: aku last minute but perfect

Qarnikuri said...

Adibah; Thanx.. sile jgn jadi silent reader sahaja ye.. haha!!

Afif; ko mmg xde rase serba salah.. terutamanya dlm mengecilkan hati aku dan Razak...

Hazwani said...

oh..selama ni aku ingat afif innocent..isk isk..

puteri_endy said...

awis..sgt suke entry nh...
if dpt share kt blog batch lagi best..:)

Shut said...

haha aku suka entry ni.
Rajin kau buat graph2 ni!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin