Wednesday, July 1, 2009

RM 50 dan pukau

Sila baca dgn teliti..

Sabtu lepas aku g majlis nikah sorg classmate kt Subang.. aku tggu member name Nabil amek kt Carrefour Subang.. aku call dia jap utk kompemkan ke"on-the-way"annye... "tet.. tet... " dpt sms yg baki aku tggal 2 sen je.. so xleh nk call.. xpe la.. tggu je la.. sementara menunggu, aku pn g la kedai mamak nk beli air.. amek la air tin cincau dlm peti dan pegi ke kaunter utk membuat pembayaran.. aku bayar duit RM 50.. si Mamak ni pegang duit tu.. then hulur balik kt aku smbil berkata, "satu ringgit lapan saja.. xde duit kecik ke?" aku tengok wallet aku.. ade sekeping tu je dlm wallet tu.. mmg xde duit lain.. then aku korek2 poket, ade la 2 keping duit kertas seringgit.. so aku pn bayar dan dia pulangkan duit 50 td dgn duit syiling 20 sen...


so member name Nabil ni pn datang, dan kami blah mencari bukit Subang (tempat kenduri)... dlm perjalanan yg sesat itu, kami sggah la kt satu 7eleven utk tanye jalan.. abes tanye, kami blah.. dan jumpelah kenduri..

lepas makan, kami pn blah.. plan nk g Kamal Bookstore.. nk carik buku utk 4th year.. smngat la kunun..

smpai kt Kamal, aku pn korek wallet.. "Aik?? mane g RM 50 aku??" pelik gile.. aku pn mengorek2 poket seluar... kt tepi.. kt belakang.. tak jumpe.. seingat aku, aku mmg letak dlm wallet.. bukan dlm poket.. so mustahil tercicir mane2..

ketensenan bermula.. RM 50 mmg tak byk kalo dah jadi jutawan.. tapi bg aku dgn RM 50 tu bole makan mcm2.. boleh beli kek secret recipe 8 potong.. boleh beli 2 large pizza.. dan mcm2 lagi..

so aku cube imbas2 kembali ape yg berlaku mule dari last aku pegang RM 50 tu smpai la saat aku berfikir itu.. "huh!!" mentol kt atas kepala menyala!! dpt idea.. aku rase aku dah terkena pukauan.. aku rase mamak tempat aku beli air tin depan Carrefour Subang tu pukau aku.. menurut firasat aku, aku rase mamak tu amek duit RM 50 yg aku hulur, pastu dia tukar then pulang RM 1 je sambil pukau aku.. kalo tak mane datangnye RM 1 dlm wallet? sedangkan seblom ni hanya ade RM 50 je..!! aku mula bengang...

Balik dari Kamal, aku pn naik LRT g Gombak.. nk g umah Aie.. sampai je kt Gombak, aku pn tepon dia.. call dgn lamanye... abes call, dpt sms lebey kurang cmni... "baki anda - RM49.70"...

la... baru teringat... time syop kt 7eleven utk tanye psl jalan ke Bukit Subang tu, aku ade topup kredit aku.. topup RM 50.. ke situ rupenye duit RM 50 aku... bukan kene pukau ngan mamak.. tapi kene pukau ngan Minah cashier 7Eleven...

8 comments:

najikhin86 said...

cet.. bile dh bce ayat yg kne bold tu, ttibe rase cam nak bakar je blog ni.. haha.. dem..

ct rohani said...

haha..mule2 rase cam kesian,dh ujung2 cite..ampeh rupenye..:-p awis2..tu lar aku dh nasehat dedulu..jgn sangka buruk kt org..uish..so camne ni?dh mtk maaf blum kt mamak tu?kalo aku jd mamak tu mesti aku sedey,kecewa,xsemangat lg nk berniaga..n maybe trus tutup kdai..huhu..dasyat tu awis..so,sile la rase bersalah yg amat sgt ek..hehe

Awis Qarni said...

tu la.. aku rase beralah gak ngan mamak tu.. ko xrase bsalah ngan aku ke Ani>

ct rohani said...

haha..xlah..mane de..xrase bersalah pun..:-p kite kan 0-0..dosaku neutral bila ditolak dosamu..hehe

TheDreamer said...

Salam,

Haha. Mule2 bace tu ase cam kena pukau betul2 je. Tgk2 kena pukau ngan awek 7e rupenye.

Nway, nice story. looking forward to reading more.

Insan yg dah dngar crita ni time kat umah ayie seblum ko post kat blog said...

Aku buat essay lebih kurang gini la time SPM english dulu.. mesti examiner tu rs cm trtipu. Risau gak aku.

Alhamdulillah dpt A1..

Ika said...

hahaha... Again, awis with his wonderful essay... ko leh terbitkan buku dowhh...

amy sabah said...

ish2.. awis, mu ni asyik terpukau dengan minah 7e la, nurse kat ward la.. ni nak jatuh hukum wajib kawen ni awis.. barula tak terpukau dengan bunga yang berkeliaran.. =p

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin