Thursday, June 25, 2009

Exam...

huh.. pkul 3.00 pg.. baru je abes tengok transformer 2.. lega sbb xtertido (seperti kebiasaan..) ni merupakan salah satu pengisian lepas exam.. siang tadi, lepas abes exam, terus g melontar jamrah kt Megalane.. 6 game gak la kitorg bedal sampai lebam..


namun... semua tu tetap xleh membuatkan aku lupe ape yg berlaku time exam siang td...

siang tadi exam klinikal.. sblom exam, aku harap2 sgt pagi ni hujan.. harap sgt dpt kes senang+patient baik... harap jugak dpt doctor baik.. paling ideal kalo dapat 2 Salleh (Mr. Khairussalah n Mr. Mat Salleh).. dan paling penting, aku tak berpeluh sampai menitik2.. (teringat exam medical.. Dr suruh stop time aku examine patient dan mintak aku sebut je ape yg aku nk buat sbb peluh menitik2..)

semua yg aku harapkan tu, berlaku time exam td... tapi aku lupe doa supaya aku dpt perform dgn bagusnye.. dan ianya tidak berlaku...

1st, utk longcase (aku kene interview sorg patient, periksa ape yg patut dan prepare utk present dlm masa sejam).. dapat akak yg sgt la baik.. kes renal stone.. electively admitted for changing stent.. akak ni dlm kt 2nd class, so xsesak sgt.. disebabkan hujan, aku tak peluh walau setitik pn wpun kipas bertutup.. kabut gak aku menginterview lantaran kakak ni sgt la peramah.. last2 aku ckp, "kak, minta maaf sgt2.. sy ade mase sejam je.. harap akak dpt bagi peluang saya habiskan interview ni dlm mase singkat ni.." dia ok je dan lepas tu kurang sikit citer dia.. (sian plak.. aku mmg suke layan patient bercerita biasenye.. nk2 kalau patient non-Muslim.. ni dakwah endah namenye..)

siap prepare, Prof Kyaw datang... fuuh!! lega tak terkata.. mane taknye.. dgn prof ni, kompem pass.. aku pn present.. byk gile soalan dia tanye.. soalan teori yg aku tak terbaca pn dia tanye.. alhamdulillah dpt aku jawab berbekalkan memori last minit time discuss ngan Aswad.. dan ade la dlm 5-6 soalan yg jwpannye aku hentam, tapi Prof terima.. tapi bile abes tu, aku nmpak dia tulis markah 51.. mm.. cm terkilan gak aku.. bukan sbb tamak nk markah byk.. tapi takut tak tercover shortcase lepas ni.. kot la dpt 47 ke jap gi.. mane cukup nk cover..

abes je longcase, aku tggu lecturer lain jemput plak utk shortcase.. sorg2 lalu membuatkan aku terperasan.. mule2 nmpak Mr Khairussaleh dtg, aku dh happy gile.. tetibe terdengar suare memanggil name ku dari belakang... Prof Nasser rupenye.. "dub dab dub dab" makin kuat degup jantung aku yg mmg dah 2 tahun ade palpitation nih.. Prof bawak aku g ke katil2 yg biasenye ade kes breast cancer.. fuuh.. dlm hati aku berbisik lega.. nasib baik dh byk practise breast examination

wpun kt patung je..

dapat la sorg makcik yg baru buat right mastectomy (buang breast belah kanan)... tapi kes mudah xbermakne kompem dpt buat.. aku cm sengal gile time periksa makcik ni.. dah le palpate breast xdapat rase ape2 lump.. pastu sebok nak examine mastectomy scar.. siap kuar tape nk ukur panjang scar.. padahal ade je lump kt breast kiri makcik ni.. pastu diberi peluang ke-2.. ok dapat rase lump.. so Prof tanye ape impression utk lump tu.. aku ngan konfiden nye jwb benign lump... terus kene tggal ngan Prof.. la.. baru aku tersentak.. makcik ni postmastectomy.. mestilah sbb breast cancer.. dan lump tu most likely to be breast ca gak la.. terduduk jap aku kekesalan.. wpun kalo ikut senior, Prof Nasser mmg xpenah failkan budak, tapi group seblom ni ade je yg fail.. harap la nasib aku tak mcm tu..

tapi nk mengharap pn xgune gak.. teori ari tu cm kantol je.. fail teori still fail gak.. ape2 je la..

2 comments:

Ika said...

rilexxx... InsyaAllah okay.. Banyakkan doa k..

Awis Qarni said...

thanx ricc.. tp aku bace komen ko ni after dh dpt result.. alhamdulillah.. lulus..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin