Sunday, April 5, 2009

Pulau Redang

Selasa yg lalu, abeslah exam utk 3rd posting 3rd year-Paediatric posting... posting yg paling buhsan.. wpun senior kate best.. mgkin sbb aku mmg dah sedia duduk rumah sewa, so xheran sgt duk umah teres kt Temerloh.. sblom2 ni senior excited sbb selama ni duk dlm kampus...

ni mmg posting yg sgt menguntil kemalasan.. akibatnye exam aku hancus.. shortcase tercungap2 smpai Dr. Fadzil kata, "Kamu tahu x yg kamu fail??" aku pon ngan naifnye.. "Don't know.. why???.." "Examine dari belah mane???" la... baru aku perasan yg aku check dari belah kanan katil, tapi belah kiri patient since baby tu baring terbalik.. kepala dia kt bhgn kaki katil.. tapi aku ngan sengalnye terus je sambung examine ngan muke menggelabah... ye la kan dah salah so mggelabah la.. setelah 15 saat menyambung examine belah kiri patient, baru aku tersentak dan berkata.. "Sorry doc, i think i should change my position..." Dr pon menjerkah.. "Haah!! tau pon...!" aku pon terkebil2 buat.. kene plak baby tu hyperactive giler.. susah btol nk check knee jerk reflex dia.. then kene maki lagi... wu...


xpe.. aku lupekan kisah sengal tu... sbb aku g Redang bersama rakan2...

kitorg btolak ke KT 6.40 pg ari kamis.. pegi kamis sbb rabu ade lg yg exam..





sampai kt KT, naik feri Berjaya ke Redang..
(rambut Akram bukn blond.. tu lampu atas kepala)

sampai Redang terus g Berjaya Resort (aku xingat name tempat ni..)





kami dpt 4 bilik utk 14 org.. so 2 bilik 3org, 2 bilik lg 4 org.. bilik yg 3 org je tu utk bilik aktiviti, smbhyg jemaah dan masak serta makan..



susun makanan

cm nk bukak kedai runcit la plak...








lepas check in, smyg Zuhur berjemaah terus lompat masuk swimming pool... aku plak baru je beli waterproof camera lepas kerosakan kamera Olympus u1040 yg baru aku beli bulan 11 ari tu.. so ape lagi, beraksi la dlm swimming pool tu..






lepas puas tersedak air berklorin, kitorg beriang ria di tepi pantai... dlm 20 meter dari swimming pool...


dan.. tak lupe juga beach volleyball...


malam plak, kami buat perbincangan dan jalan2 dlm resort..


esoknya, kami g la snorkeling.. aktiviti utama kami.. tapi sblom g kene masak bekal dulu.. lapar giler kalo snorkeling berjam2..


lepas siap bekal, ktrg g sarapan (masuk dlm pakej snorkeling)..



then berlepas.. nasib kami agak kurang baik.. sbb skrg bukan musim yg bagus utk snorkeling.. laut agak bergelora dan hujan renyai2..





baru kt 1st spot dah ade yg mabuk... so ramai gak yg sekejap je turun bot, then naik balik sbb nauseated..


then g 2nd spot... xbest sgt.. tp seronok sbb bgambar...



then g Marine park.. kt sini la tempat paling best.. semua puas bergambar sakan..






tapi ikan kt sini mmg ganas gak.. abes jari aku berlubang kene gigit time bagi makan.. tapi kalo luke rendam ngan air laut, cepat je kecut kn.. mmg terbukti..



then main tangkap2 ikan.. dapat a dlm 7 ekor kot...

kami hnya berpeluang g 3 tempat shj wpun pakej ni 5 tempat.. ade la member yg komplen.. tapi pakcik bot yg baik hati tu kate, "bwk 3 tampat pon, dah ramai yg muntah2 xsampai hati nk g lg 2 tempat.." mm.. btol gak.. aku pon cm dh penat sgt.. sume pn cm diam tanda setuju.. lagipun pakej ktrg ni patut xde makan.. tapi lepas nego, dia setuju bagi makan sarap ngan lunch free.. kire dah terbayar la kot ganti ngan 2 lg tempat.. lgpon, seperti yg aku ckp td, aku dah letih.. dan kepala teringat bantal je..
(katil ni tido 2 org je.. ni 4 org utk tujuan amek gambar sj..)

3rd day.. xde ape2 aktiviti menarik...

hari pun hujan.. lepas sarapan, kami berkemas2 nk balik.. tapi seblom tu, sempat gak seround lg pose dlm swimming pool... pose Wida'..



tapi tgh2 sibuk amek gambar, tetibe kamera aku jammed.. bile check tgok, masuk air dlm tempat bateri.. geram giler aku.. mane ble masuk air kalo dh waterproof.. aku dah ikut sume peraturan penggunaan dlm air.. aku tetibe hilang mood.. then lepas tu, xde lagi gambar yg aku amek...

kami check out kul 12, gerak dari jeti dlm kol 1.. dlm feri, sume terbongkang.. kene plak dpt sorg satu row seats.. dlm cubicle yg hanya ade kami shj.. sedar2 dh smpai KT..

balik Kuantan, aku check balik kamera aku.. alhamdulillah.. elok.. boleh berfungsi.. tapi still xpuas hati gak.. so aku hantar ke kedai utk minta Olympus check..

5 comments:

madey said...

weyh org kdai olympus ckap ape? ape yg rosak?

Awis Qarni said...

dia kate ok.. tapi aku nk kompemkan ble waterproof atau x.. takut dh xble waterproof je.. lgpun USB port cover xleh bukak.. so aku tggal la kt kedai tu..

2 hari lepas tu dia tepon kate dh okey..

aku pon dtg.. dia kate USB port dh ble bukak.. aku tnye dah hantar olympus ke blom? dia kate dia wat sendiri..

rupe2nye tokey tu suke hati je umpil cover USB port aku.. then ade calar.. so aku marah dia.. tapi dia xnk ngaku!!!

aku mengamuk kt kedai tu... tengking dia balik.. (xmalu btul) lame gak la aku gaduh ngan dia kt kedai tu.. dia still xnak ngaku.. aku nk amek kamera tu, tp aku plak xbwk resit.. so gaduh2... last2 aku ckp.. "dah, saya amek Ahad nnti!!!" tu je yg mmpu aku ckp.. time tu pkul 7.30 mlm.. nk smyg mgrib lagi.. then kol 8 movie start.. tket dah beli.. nk amek lepas abes movie, kedai dh tutup.. pkul 12 mlm tiket balik johor plak.. so Ahad nnti je la balik kuantan amek kamera tu...

bengang btol.. gaduh tapi kalah..
kesimpulannye kt sini, kalo ngan org Kafir, kalo kene tipu, xpayah susah nk sakit jiwa kenangkan sakit hati tu.. mmg perangai diorg cmtu.. time nk beli bukan main baik lagi.. manis mulut..

madey said...

hooho dramatiknye...

Ika said...

aku ader dengar pasal pakej nih.. kiteorang kat gombak nak plan g pas habis wat EIT.. ko rasa, patut join ker tak?

Awis Qarni said...

sori ika lambat balas.. aku rase patut sgt ko join.. brape RM? mmg best giler.. tapi tgok tarikh la.. kalo lepas bulan mei ok kot.. time kitorg lautan bergelora

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin