Monday, March 23, 2009

Gigi..

Alhamdulillah... hari ni dah surut sket bengkak pipi nih.. xmcm semalam.. bgun tdo rase berat je nk angkat kepala... tambah sakit lagi gusi bekas jahitan.. seblom tdo dah gosok gigi cuci luka sume, tapi tergoda plak ngan aiskrim pistachio-almond yg mengancam rasenye tu.. makan sambil tgok cerekarama then tertido atas sofa sampai pagi... infected la jawabnye...



3 hari lepas, aku baru je buat minor surgery buang gigi bongsu yg tumbuh tak normal.. so biase la edema sket pas minor surgery.. akhirnya berakhir gak penderitaan 4 tahun yg aku alami.. gigi ni tumbuh tak normal menyebabkan byk kali bengkak gusi... ramai je org lain kene mende yg same cmni.. setakat dari thn 2005 ni, dah 8-9 kali gak aku kene bengkak gusi.. sakit giler.. time kene tu rase nak ngamuk je.. biase kene time exam.. tensen betol.. abes exam je, elok.. nak makan susah, nak tido susah, nak solat susah (nak2 part rukuk ngan sujud.. kene plak ngan imam yg lame giler sujud dan rukuk... mendongkol je la hati ni..)

2 mggu lepas, time kt temerloh, aku kene lagi bengkak tu.. berguling2... rase cm nak tumbuk2 je pipi ni.. aku xtau nk wat ape, so berbekalkan pentorch ngan garfu yang aku dah bengkokkan 3 drpd 4 jarinya dan rendam dlm air mendidih selama 1 minit (sterile la kunun),

aku menjelajah ke dalam ruang mulutku menyelak lipatan2 gusi yg menutup gigi bungsuku itu... wuuuhh... ade nanah la...

esoknya, terus je aku g klinik gigi swasta kt Bandar Temerloh... masuk je klinik tu... huuuuhhh...!! Klinik Gigi Muslim (bukan nama sebenar) Klinik ke ni? buruk btol.. piagam pelanggan pon tulih ngan tangan atas manilacard je... sian.. kelihatan seorang lelaki pertengahan umur keluar dari bilik rawatan dlm klinik tu... berpakaian kemas lagak seorang doktor... "ni kot Doktor Muslim (bukan nama sebenar)" ... bisik hatiku... mungkin keluar rehat2kan badan jap kot..

pastu bile name aku dipanggil (aku sorg je pn pesakit time tu) aku pun masuk bilik rawatan... tapi 'Doktor Muslim (bukan nama sebenar)' tu xikut masuk... pelik aku...

tiba-tiba... (gaya pentomin kt SAMURA) kt dlm bilik tu, ade sorg lagi doktor.. terkejut aku.. gaya mcm perempuan tua Myanmar yg sgt selekeh... aku tak nampak muka dia sbb dia pakai mask.. kening dia cukur... rambut dia panjang mengurai diikat pony tail... dia hanya memakai T-shirt round neck dan apron... kulitnya gelap tidak berseri... agak menakutkan...

Sebaik shj dia bersuara, "Encik Awis, baring dan sandar kt kerusi ni, Doctor nk tengok gigi".... seluruh alam menyaksikan keterkesimaan dan ketergamamanku... kaku tidak bersuara.. sepi... hanya kedengaran bunyi lipas mengunyah kertas (over..) lantas kedengaran lagi suara itu... "Eh, encik Awis... suara Doktor tak kuat ke? pesakit tadi pon tak dgr gak suara doctor... doktor ni demam... baru je makan antibiotic tadi... minta maaf la.." aku cepat2 memprofessional kan diri.. ooo... ni la doktor Muslim (bukan nama sebenar) yg sebenarnya... aku lantas mengukir senyuman palsu, then citer masalah aku... lepas check, doctor Muslim (bukan nama sebenar) tu explain kt aku ttg masalah gigi aku.. dia cadangkan aku buang gigi tu lepas bengkak tu sembuh...

lepas kuar dari klinik tu, terputik rase kesian aku kt doctor tu sbb aku cm prejudis kt dia... aku rase klinik tu buruk sbb xramai yg nk dtg sbb penampilan dia yg mcm tu... kalo dtg pon, xnak dtg lg cm aku ni.. susah gak nk salahkan org lain prejudis... dia sendiri sepatutnya tau jaga penampilan bile jadi doctor ni... ramai je kot doctor yg lembut... tapi xramai rasenye yg cmni...

selepas seminggu aku pon gi cabut gigi... disebabkan gigi aku terkeluar landasan, ditambah tisu gusi yg tebal dan terdapat tulang rahang yg menghalang, maka cabut biasa agak berisiko tggi. Maka minor surgery dijalankan bagi memudahkan dan mengelak komplikasi...

bius...

start scrub..

tisu gusi dipotong

dah berjaya dikeluarkan.. (maaf ye lubang hidungku yg keserombongan itu pastinya menganggu kalian...)...

ni la gigi tu... aku lambat amek gambar.. tisu gusi dah kering... doctor kate, salah satu root gigi ni, ade nerve groove.. maknenye ade nerve lalu kt bwh ni.. sbb tu selalu sakit..

dan pipiku mula membengkak....

sejam lepas cabut..

3jam lepas tu...

pkol 12 mlm...

esok pagi...

tengahari plak...

8 comments:

madey said...

kah2...sian ko..

ko g wat minor surgery tue kat klinik tu ke? or kt hospital?

coobink said...

pipi buntal...kah3

Awis Qarni said...

Madey: aku wat kt klinik gigi hospital kerajaan.. bukan klinik tu la.. risau plak aku wat kt situ... lagipun mahal la kalo wat swasta.. rm300 dia kate..

Awis Qarni said...

Coobinkkabink:

Pipi buntal memanglah susuatu yg tidak cantik malah huduh.. akan tetapi, tiadalah kupinta akannya, apatah lagi utk kubanggakan...

TETAPI..

MATA IKAN KEMBUNG adalah sesuatu yg kaucipta dan banggakan akannya meskipun ianya huduh dan menakutkan malah kaunafikan akan kenyataan ini... sekian...

Ika said...

Awis, sebenarnya, aku kesian kat kau, tapi bile baca cite ko nih dengan cara kau tulis tuh, aku memang tergelak habis.. huhuhuhu... takper2 bwk bersabar ek.. Semoga cepat sembuh... =)

Aku dah wish ke blum ek? Happy belated b'day..

Awis Qarni said...

cm belom je.. thanx ricca..

A.G.M.G said...

awia, best story kau.. hehe... suka tgk the bengkak punya progression.. u buat the minor surgery kat mane yea?

Awis Qarni said...

kt spital kerajaan je.. tp xleh gtau kt mane sbb dh janji ngan dentist tu supaya xmention name spital kalo nk publish dlm enet.. illegal..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin