Saturday, April 25, 2009

Kalau aku seorang ayah....



Kalau aku seorang ayah..
Akan kulayan setiap bebelan anakku..
Bebelan pertama seorang anak setelah pandai bersuara..
Walaupun tidak kufahaminya..

Kalau aku seorang ayah..
Akan kujawab setiap soalannya yang diaju
Soalan yg lahir dari insan yg baru mengenali dunia..
Walaupun telah beribu kali diajukan soalan sama..



Kalau aku seorang ayah..
Takkan ku halang anakku menjawab..
Menjawab kerana membela dirinya..
Menjawab kerana mempertahankan kebenarannya
Menjawab kerana ingin merungkai sebuah salah sangka..
Menjawab kerana ingin terus aku menyayanginya..
Sebaliknya..
Akan kuajar bagaimana menjawab dengan penuh tatasusila..
Penuh budi bicara…



Kalau aku seorang ayah..
Takkan kumarah kerana kegagalannya..
Kerana gagal hanyalah salah satu episod dalam sebuah novel kehidupan..
Teruskan membaca novel tersebut…
Pasti ada kesudahan yg baik di hujungnya…
Kalau aku seorang ayah..
Takkan ku kerah anakku utk cemerlang berjaya dalam peperiksaannya semata..
Sebaliknya bijak berfikir lebih utama..
Apa gunanya berderet A cm aku ni..
Tapi kene tanye sket pon dah tercungap2 xleh nk jawab..
Haha.. dh xde idea…

Kesimpulan kt sini.. aku rase kebanyakan student kt Msia ni pandai jawab exam je, tapi x lah pandai sgt nk pikir… mgkin sbb budaya masyarakat melayu yg suke sgt marah kalo anak kecik bising.. then kalo banyak tanye nnti bapak marah.. pastu plak, paling glamer, kalau kene marah then nk jawab, kene tengking, “Hah.. Melawan!!!!!” setuju x?

Pastu plak dlm kelas, kalo ade student yg banyak tanye sket, cikgu pon cm mencebik tak suke.. (sbb dia xleh nk jawab).. kalau student tanye lebih2 then cakap, takde dlm silibus.. so xyah tau.. tu xkire faktor kwn2 lagi tu.. kalo member tanye soalan, kate capub, padahal mereka otak kosong pas kuar kelas.. sbb x dilatih utk berfikir… sebaliknya hanya melatih diri sendiri utk benci org yg byk tanye..

Entahlah.. aku dah tua2 gini ni mmg susah gak nk ubah diri.. kalo perhati kwn2 yg sekolah bukan asrama penuh, diorg cm lebih pandai fikir.. nk2 yg sekolah swasta.. mungkin dah biasa ngan budaya BERUSAHA SENDIRI TANPA DISOGOK SOALAN BOCOR… haha.. tak kire budak foreigner lagi (sorg je pun dlm kelas).. mmg lain care berfikir.. nk kene suap je org2 cm aku ni..

paling penting didikan ibubapa kot.. galakan kene diberikan semenjak kecil.. aku xkate parents aku xbagi galakan.. dari kecik ayah aku selalu ckp, masuk U ni utk latih kite berfikir.. xsemestinya utk lulus exam.. mak aku plak selalu galakkan aku utk jadi leader spy pandai berfikir... tapi mungkin xcukup utk aku yg ego dan bebal ni kot.. haha!!

Tambah sket lagi..

Kalau aku seorang ayah..
Takkan kukisah anakku dapat masuk U atau tak..
Yg penting dia menjadi matang, tabah, bijak berfikir…
Dan yg paling penting…
Dia menjadi anak yg soleh dan solehah..
Anak yg sentiasa mendoakanku
Buat bekalanku di alam kubur kelak…

6 comments:

najikhin86 said...

tgk skali macam nyah.. rupenye ayah.. damn..

nice artikel..hanye seorg ayah yg sabar je yg akan berusaha untuk menjawab semua persoalan anaknya..yela soalan budak kecik pn adakala tak masuk akal dan mmg jenuh hendak menjawabnya..

Awis Qarni said...

sial je nyah.. kalo tajuk "kalau aku seorang nyah" xde nye nk publish kt sini.. diam2 sudah.. haha

madey said...

wahhh awis.."diam2 sudah"?..hehe..

terusik plak jiwaku bace entry nih...

Ika said...

Betul tuh awis, ayah takleh marah2... cite-cite yang murni awis.. semoga berjaya menjadi ayah yang baik... =)

Awis Qarni said...

tak bermakna mak bole marah2 ye.. haha!!

A.G.M.G said...

best2.. btol gak.. dari kecik dah mcm ni... nak buat mcm mana.. hmm.. takpe, next generation, kita kena ubahkan perception..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin