Monday, March 9, 2009

Jalan2 main Gajah...

Mmg jadi satu kemestian (kot) kalo posting Paediatric kt Temerloh, musti nk kene gi Pusat Sanctuari Gajah Kuala Gandah... tampat ni terletak kira2 di tgh2 antara KL-Kuantan.. lebey kurang 1 1/2 jam naik kereta dari kedua2 arah..





ktrg plan 2mggu sblom ni lg.. tapi plan pnye plan, alih2 ade kelas plak... ye la kan.. hari mggu memang la ade je kelas... nk g hujung mggu, penuh plak.. akhirnya lepas 2 mggu, berjaya gak gi...







sebelom dtg kene book sehari awal ataupun awal2 pagi...
buat pengetahuan korg, masuk pusat sanctuari ni free je.. so pihak pengurusan limitkan tiket (berbentuk sticker) kpd 100 org pengunjung je.. setiap kumpulan pengunjung, separuh je drpd jumlah ahli akan dapat sticker kuning (yg membolehkan pengunjung bermain dan mandi ngan gajah) selebihnya dapat sticker merah (tonton dan bagi makan gajah je...)

jadi memikirkan keadaan tu, ktrg pon menggandakan dua jumlah ahli spy semua dpt tiket kuning... tapi time daftar tu, semua ahli (tmasuk yg digandakan) dpt tiket kuning sbb akak yg kasi tiket tu kate hari ni mood dia baik sket dan kitorg book awal... ingatkan nk diam je takut kene marah plak kalo mengaku menipu... tapi sian plak aku tengok makcik2 pelancong jepun yg ramai2 dtg hari tu... mesti ade antara diorg yg xdpt tiket... last2, aku pn ngaku je kesalahan kt akak tu.. kene marah.. tp marah2 manje je..







sesi memanaskan badan bermula.. time ni sume cm cuak sket nak pegang.. mane taknye.. terkejut bile belai gajah ni, dia nye bulu tajam cm berus sabut.. mgkin ni kalo dlm keadaan kering kot.. kalo moist sket lembut la kot....


mule2 bagi makan gajah jauh2.. kasi kt belalai dia je.. dia yg kutip sendiri masuk mulut... pastu bile tgok mt saleh berani je suap masuk mulut, aku pun, ngan jari2 masuk mulut dia..


naik gajah bermula.. tapi kejap je..




ni plak sesi mandi ngan gajah.. time ni aku dah abes dah... aku org 1st, so xsempat nk amek gambar...


sampai kt tgh sungai, bro tu jerit nama gajah "Pian!!!" then Pian ngan manjanye menjatuhkan badannya...


abes....


then mandi2 biase2 je ngan anak gajah plak...





si cilik ni tak lepaskan peluang utk mandi ngan gajah wpun hanya memakai pampers...


abes mandi ngan gajah, abeslah aktiviti kt taman gajah... then gi Deerland plak... yg ni kene bayar RM5 per entry... kt dlm ni dia akan bawa kita ke tempat pembiakan rusa (xtau nama..).. then dia bagi bakul berisi kentang yg dah dipotong2 utk kite kasi rusa makan...





tinggi lagi!!! hati2... jgn tggi sgt.. nnti rusa ni landing kaki depan dia kt badan kita sbg support... kuku dia tajam gak..


burung kenari yg cantik.. sayang sbb boleh tgok je tp xleh main..



then kitorg main ngan landak albino plak...


landak ni mmg pemalu.. ni yg jantan.. yg betina lagi malu..


then main2 ular..


dah puas posing2.. makan plak...


pastu kasi ostrich ni makan plak... sian dia.. sorg2 je kt sini xberteman...




last skali, aktiviti bersama Muda.. beruang jantan berusia 9 thn (kalo xsilap..)

Muda minum air laici...



4 comments:

madey said...

aiws!!!! x paham yg ko tipu tue? warne kuning? merah?

Ika said...

Awis, bestnyerr!!!...

Awis Qarni said...

susah la nk explain... firstly, ko kene phm fungsi sticker/ticket merah dan kuning... then fakta ke-2, ko kene paham lak yg dlm satu rombongan, separuh je yg dpt sticker kuning.. selebihnya dpt merah.. sbb nakkan semua org dpt kuning, aku book tempat utk 16 org pdhal ktrg ade 8 org je.. so boleh la dpt 8 tiket kuning/ separuh drpd bilangan yg aku book... jadi cukuplah utk ktrg semua yg mmg 8 org je pon ni...

tapi hari tu cm pelik sket sbb semua 16 name yg aku book dpt tiket kuning... jadi membazir la lg 8 tiket tu... nak gune time lain xleh plak sbb ade tarikh... so aku pon ceritakan la kisah sebenar kt akak yg jage kaunter tu... paham?

madey said...

ooo pham2...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin