Thursday, September 3, 2009

Isu terpinggir..


Sememangnye tak sesuai langsung aku kuarkan post ni di kala Ramadhan yg mulia ni.. tapi masuk mlm tadi dh 7 kali aku ternampak couple pengkid-awek berpelukan kt depan umah... haih... nk tegur xtau care... so hanya mengharap post ni dpt memberi kesan..

sebelum ni aku penah komen kt blog sorg member berkenaan isu ni.. so utk memudahkan kerja dan menjimatkan mase, aku copy-paste je la komen aku.. tu sbg new post.. tiada isu plagiarism kt sini.. ni hanye la pendapat aku... sekadar berkongsi idea.. sekadar melatih diri berfikir..

masalah keliru jantina ni mmg cukup memeningkan kepala..

kalo lelaki yg menyerupai perempuan, budak umur 4 tahun pun dah pandai mengejek… mmg masyarakat susah nak terima.. tengok pon geli-geleman… tangan mengentil ngalahkan yg asli… mekap bagai nak rak tapi lupe, bahu lebar, betis besar, kalo sakit, ke ward lelaki jugak… memang disisihkan masyarakat… diorg pun tak berani sgt nk jalan2 kt tengah2 bandar Kuantan ni… kalau melepak pun, yg pernah aku ternampak la, keliaran sekitar kwasan Cowboy, kawasan Sara Thai depan RHB, Sara Thai depan gereja, sekitar2 Kuantan Prade… tu pun tgh2 mlm baru mencanak2 macam nanah bermata… setakmalu2 diorg buat mende2 terlarang tu pun, tp sbb masyarakat mmg pandang serong, so diorg still xdpt xpress ketidakmaluan itu sepenuhnya….

so peranan masyarakat sedikit sebanyak membantutkan perkembangan budaya tersebut…

tapi skrg tambah satu masalah lg… makin byk perempuan yg nk jadi laki plak… makin berani… makin melambak… bezanya dgn masalah pertama, masalah ke-2 ni xlah mendapat reaksi yg sama… rase semua org setuju kalo aku ckp, xlah geli sgt kalo tgok pompuan pakai baju lelaki… xlah geli sgt kalo tgok pengkid jalan pegang tgn ngan awek kt seblah… xlah geli sgt kalo pengkid wat gaya2 cool ala2 lelaki… xlah geli sgt tgok pengkid makan suap2 ngan awek kt sara thai dpn RHB pas maghrib tiap2 mlm… bukan tak pelik… cuma secara relativenya tak geli kalo banding ngan masalah pertama tadi… so sbb tu masyarakat tak pandang serong sgt.. masyarakat hanya amek langkah mudah dgn mentaliti “tak ape..”… sesekali tu nampak gak org mcm jeling2 bile tgok couple pompuan dating.. tapi bukan sbb tak suke.. bukan sbb tak senang dgn kelakuan tersebut… sebaliknya sbb nk ushar dua2 sekali… amek kesempatan cuci mata plak… Fatwa telah mengharamkan pengkid.. namun fatwa semata tanpa peranan masyarakat mmg xkan berkesan..

kesimpulannya kat sini… masalah mcm ni berlaku dlm dua2 jantina… tapi mungkin lebih kepada kaum lelaki… masalah kaum lelaki dah wujud lama dulu… buktinya banyak je pondan2 tua kt sekitar2 lorong Haji Taib… (aku selalu gi sini sbb kt sini teman mak aku g kedai barang kek kt "Bake With Yen"… bukan sbb lain).. tapi masalah kaum perempuan baru nak berjinak2… mungkin sbb perempuan malu lebih sket…

sekali lagi aku ckp, ni pendapat aku je.. berdasarkan ape yg aku tahu.. sape lah aku yg duduk dlm tempurung kuantan ni… sedangkan nk wat research psl prevalance of hypertension kt sst tempat pon, at least kene ade sample sbyk 30% daripada jumlah menyamai prevalance in Malaysia... inikan pula pendapat aku sorg utk memperkatakan ttg isu rakyat Malaysia yg berjumlah 22 juta nih..

3 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum

Saya ingin mencadangkan apa kata awk pegi report kat Jabatan agama Islam di tempat awk..InsyaAllah mereka akan buat tindakan susulan nanti,

Saya x sure pulak sama ada enakmen tatacara jenayah syariah negeri pahang ada peruntukan pasal berhubung dgn pengkid atau lesbian ni..

Biasanya kalau kita nampak laki prmpn bukan mahram berdua2an menimbulkan syak ditempat2 sunyi atau kat mana2 ke, jabatan agama islam biasanya akan buat operasi sbb mmg ada peruntukan dlm enakmen, seperti peruntukan khalwat atau mukadimah zina..

X sure negeri pahang camana.

Sekadar beri cadangan dan pendpt.
Wassalam

Anonymous said...

hmm..sori awis.
komen ni nk btolkan sket fact ko.
penduduk Msia skrg da lbeh 25 juta.
skian...

Guess

Awis Qarni said...

thanx

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin