Wednesday, February 4, 2009

aku dan paediatrics....






dulu...
aku sgt sukakan budak kecik...
member aku cakap.. dia perasan.. kalo aku jalan2 tetibe nampak budak kecik... nak2 budak kecik pompuan pakai tudung renda2, mata aku jadi bulat... jadi besar sket.. member tegur pun tak layan...



aku pernah bercita2 nk jadi cikgu tadika... aku pernah luahkan cita2 ni time kursus motivasi form 4... satu group tu gelak... ade yg cakap... sure tadika tu tetibe ketiadaan murid... wu...




tapi bile dah masuk posting paediatrics ni.. baru aku tau.. wu... aku je yg sukakan budak kecik.. diorang xsuke aku.. wu... cintaku bertepuk sebelah tangan... bile tgok member2 lain seronok je ngan sorg budak ni, aku cube gak menyibuk nk join.. tapi... budak ni nangis... tak adil.. ngan org lain dia ok je.. member aku kate aku kasar dan xmesra ngan budak2...


nak examine patient pon satu hal.. tapak tgn aku je dh boleh complete chest ngan abdominal examination skali gus.. terpaksa buat dgn sgt gentle.. nk palpate pon guna satu jari je.. nasib baik before this posting obstetric and gynaecology.. so mmg dah selalu maki spy be gentle wif patient.

dengan segala kepayahan... cube mcm2 maneuver.. akhirnya berjaya gak aku menyelinap masuk umah kecik ni.. hehe... nk bergambar nye pasal...

alamak..!! doctor dtg plak!!

terpakselah aku ngan susah payah gak keluar balik...


hari ni aku nak try bagi rasuah sket kt budak2 nih.. kalo bagi mainan, baby ble lah.. time nak blah nanti amek je balik.. kalo budak yg beso sket, nnti dia kate buruk siku plak... abes a duit aku asyik beli mainan. kalo bagi jajan (makanan ringan bahse org johor) diorg x layan sgt.. lgpun bak kata dr. wong, ade ke patut doc ajar patient makan mende2 tak healthy plak.. so dia cadang bagi sticker... mmm.. menarik... so aku pon belilah sticker ngan sekian banyaknya... murah je.. satu tu RM1 je.. kalo bagi kt diorang, sure diorang appreciate compare ngan bagi sekeping duir RM1.. canggih a sticker skrg... sume plastik.. kalis air.. murah je plak tu...




siap aku main tampal2 kt file aku lagi.. aku plak yg main...

dah abes puas belek2 sticker ni (rase cm suke sgt plak sticker nih), baru aku teringat sesuatu.. itupun setelah member aku ingatkan.. la.. kan aku ade byk lagi buku mewarna Mu'az? daripada bagi sticker ntah ape2 ntah ni, baik bagi buku2 tu je.. ble gak diorg wat warna2 kat ward... dapat gak dakwah sket (cheh....)... free je dpt pahala... mmm...




byk lagi buku nih.. 90 lebeh lagi kot.. sape nak, bgtau.. dulu aku jual utk kewangan satu kelab ni.. tapi memandangkan kelab ni pun byk lagi sumber kewangan yg lagi besar, so aku nk bagi budak2 je..

wu.. cmtulah paediatrics bermula... xpelah... tggu je lah ade anak sendiri nanti... xkan ngan ayah dia sendiri pon diorg xsuke gak... takkan ngan ayah sendri pon diorg nak kene dirasuah gak kn?....

7 comments:

Ika @ Ricca said...

hehehe.. awis.. tak per.. takper.. dugaan.. aku pun senasib dgn kau.. tapi, percayalah.. mesti ader karekter terpendam dalam diri kau yg akan buat budak2 suke kat ko.. hehehe

najikhin86 said...

ttibe trigt kat butut plak...

Awis Qarni said...

huhu.. taktik aku berjaya.. dapat gak aku buat examination sewenang2nya hari ni tanpa memujuk rayu.. hanya menggunakan kata2 "nak sticker ngan buku warna x?" sambil megibar2kan kedua2nya... terus je budak2 ni nak...

tapi td aku sian kt sorg budak ni.. dia mangsa sexual abuse.. tapi cm tak taruma lgsung.. happy je.. aku sembang2 ngan dia then bagi sticker ngan buku wpun x examine pon...

A.G.M.G said...

peds posting is so fun la.. best main with da kids... it's like a challenge to pikat the kid's attention... gud luck awis.. dont give up...

madey said...

eh buyet? nape butut??!!!

awis, byak giler sticker ko beli

Awis Qarni said...

jangan jeles ngan sticker aku tuh... tak mahal pun.. kalo bagi duit yg sedikit tu kt budak, diorg rase sikit... tapi sticker ni dapat buat diorg gembira.. buat org gembira ni kira buat baik kt org gak kn? buat baik kt org dapat pahala byk kn? (wu... ble ke cover dosa2 kt org?...)

Ika @ Ricca said...

Awis, nak reply koemn hang kat blog aku:

Tuh bukan talk larr Awis.. memang kami dak engin ada subjek seminar.. seminar 1 dan 2.. betul2 awis.. kita kene usaha untuk kuasa ilmu.. awis..hang jgnlarr jadi doktor jer.. kang hang expertlar dalam medical research.. jom.. kite sesama hasilkan ubat-ubatan buatan Malaysia yang Halal.. Lagipun, aku dah mula rindu nak wat invention and create something cam zaman ATOR kita dulu.. =)hehehehe
InsyaAllah..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin